Det er vanlig å være ekstra bekymret under første graviditet, forteller Marie Svedberg, jordmor ved Jordmorsenteret i Oslo.

Etter jordmorens erfaring, er de vanligste engstelsene til førstegangsfødende som følger:

  • Redsel for gå over tiden, og for at barnet skal bli for stort, slik at man risikerer rifter i underlivet
  • Frykt for at det skal være noe galt med barnet. Som et resultat av dette har det blitt vanlig å gå oftere til ultralyd nå enn tidligere.
  • Usikkerhet med tanke på kosthold, hva som er greit å spise og hva man bør holde seg unna.

Les også: - Ikke bli hysterisk

Ifølge Marie Svedberg er mye av bekymringen helt unødig.

- Skrekkhistoriene om fødsler og graviditet florerer. Heldigvis forsvinner mye av uroen til den førstegansfødende når hun kommer til jordmor og får korrekt informasjon, sier Svedberg til Klikk.no.

Bekymret for egen kropp

Cathrine Hauge (28) kan bekrefte at hun som førstegangsfødende gjør seg mange bekymringer under graviditeten.

RIKTIG KOST: Det er viktig med sunn kost under graviditeten. Men det er ikke alltid like lett å vite hva man bør holde seg unna. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

- Jeg har hørt mange skrekkhistorer om langvarige, smertefulle fødsler. Jeg er så klart redd for å revne og bli ødelagt nedentil når jeg føder, slik at jeg ikke får tilbake et normalt sexliv, sier Hauge.

Les også: Hjelper gravide med fødselsangst

Frykten for ikke å ha riktig kosthold, og for å spise noe som er skadelig for fosteret, er noe hun kjenner på til daglig.

- På 17. mai holdt jeg meg unna spekemat, røkelaks og roastbiff, fordi jeg er usikker, sier Hauge.

Siden det finnes en del motrstridende kostholdsråd, spesielt på nettet, synes hun det er vanskelig å vite sikkert hva hun skal forholde seg til.

- Men jeg holder meg konsekvent unna spekemat, muggoster og alt som er rått, forteller Hauge, som nå er fire måneder på vei.

Spis sunt - bli gravid

Jordmor Marie Svedberg kan berolige Hauge med at fersk spekemat er greit å spise.

- Fersk spekemat, i alle fall om den har vært frosset i tre døgn i minus 18 grader, skal være greit å spise. Vi må huske på at tørking er den eldste konserveringsmåten av mat vi kjenner til. Rakørret er derimot eksempel på mat du bør holde deg helt unna når du er gravid, sier Svedberg.

Sliter du med fødselsangst, kan du lette på trykket i BarniMagens forum om temaet.

Les også:

Kostholdsråd til gravide utgått på dato

Mister kontrollen

En annen kilde til bekymring er trening og vekt.

- Jeg var svært sulten i begynnelsen av svangerskapet, men turte ikke spise mer enn ellers siden jeg fikk høre at jeg ikke trengte mer mat selv om jeg var gravid, forteller Cathrine Hauge.

Hun merker at fokuset på riktig kosthold og trening under svangerskapet er stort.

- Etter tre måneder hadde jeg gått opp to kilo, og da ble jeg stressa. Det er fascinerende at fosteret vokser og utvikler seg helt av seg selv, samtidig er det skummelt å føle at man blir større for hver dag og mister kontroll over egen kropp, innrømmer Hauge.

- Tenk om jeg ikke får tilbake min «normale» fasong etter fødselen!

Selv om mange av disse bekymringene forsvinner etter møte med profesjonelle, er det hjelp å få for de som fortsatt sliter.

- Blir du ikke kvitt uroen, så kan jordmor henvise deg videre til spesialister som hjelper deg med å håndtere angsten, beroliger Marie Svedberg.

Hvilke bekymringer gjorde du deg under ditt første svangerskap? Er du selv førstegangsfødende, og kjenner deg igjen i Cathrines bekymringer? Skriv inn i kommentarfeltet under.

Les også:

15 tips til et fint svangerskap

Les mer om graviditet på Klikk Gravid

Les mer på Klikk Foreldre

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!