Penger

Nå kan 7-åringen få bankkort

Nå kan barn ned i 7-årsalderen få bankkort slik at de kan ta ut penger i minibanken og betale i butikken.

KOMMER IKKE TIL KORT: Før måtte norske barn være 13 år før de fikk tilgang til et eget bakkort. Nå kan de få kort i lommeboka fra de går i andre klasse på barneskolen.
KOMMER IKKE TIL KORT: Før måtte norske barn være 13 år før de fikk tilgang til et eget bakkort. Nå kan de få kort i lommeboka fra de går i andre klasse på barneskolen. Foto: iLLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
Sist oppdatert

Penger vokser ikke på trær. De kommer "flyvende" ut fra en minibank når man trykker inn koden, eller de er helt usynlige når man betaler med kortet i kassa på butikken.

Tilbudet om eget kort til småskolebarna er nå en realitet. Før måtte norske barn være 13 år før de fikk tilgang til et eget bakkort. Nå kan de få kort i lommeboka fra de går i andre klasse på barneskolen.

Usynlige penger

I motsetning til for få år siden, vokser barn i dag opp i en virtuell verden med smarttelefoner, iPader, og datamaskiner. De kjøper spill og apper og er vant til abstrakte løsninger. De ser voksne bruke kort hele tiden. Penger er blitt noe som usynlig kommer inn og ut av plastkort og nettbanken.

Mange barn får lommepenger fra skolealderen. Ukelønn er et hett tema hjemme hos foreldre med førskole- og skolebarn.

- Populært tilbud

Flere banker tilbyr nå kort til 7- og 8-åringer selv om de fleste av småkundene er rundt 10 år.

- Vi har fått rundt 900 bestillinger på det nye kortet som er for barn under 13 år. Det er betydelig over det nivået vi så for oss da vi la planene for lansering. Vi blir ikke overrasket hvis andelen kunder under 13 år med kort når 30-40 prosent i løpet av et par år, sier Frode Sandal, informasjonssjef i Sparebank 1, SR bank.

EGET KORT: Flere banker tilbyr nå kort til 7- og 8-åringer selv om de fleste av småkundene er rundt 10 år.
EGET KORT: Flere banker tilbyr nå kort til 7- og 8-åringer selv om de fleste av småkundene er rundt 10 år. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Bankkort for barn

  • Foreldrene bestiller kortet via sin nettbank.
  • Foreldrene bestemmer saldo på kortet.
  • Maks 400 kroner i varekjøp i uken, maks 400 kroner i uttak i uken.
  • Kortet kan ikke overtrekkes.
  • Foreldrene har full oversikt over kortets bruk i sin nettbank.
  • Banken erstatter tapt/misbrukt kort.

Kilde: Sparebanken 1/SR Bank

Han sier at mange av kundene har etterspurt et slikt kort lenge.

Tryggere med kort

- Bankkort har nærmest fortrengt kontanter som betalingsmiddel. Vi mener det er riktig å gi barn og unge mulighet til å betale på samme måte som foreldrene gjør, vel å merke i trygge rammer. Det er foreldrene som bestemmer om barnet er modent nok til å ha kortet. Vi oppfordrer foreldrene til å bruke anledningen til å snakke med barna om penger. De vokser ikke på trær. De kommer heller ikke automatisk ut av veggen. Er det tomt på kontoen, er det tomt på kortet, sier Sandal.

- Vi mener dessuten at kortet er minst like trygt som kontanter, om ikke tryggere. Mange lar barn gå med en 100-lapp til butikken. Den kan mistes og da er den borte for alltid. For å bruke eller misbruke et mistet kort, må du ha koden til kortet, sier Sandal.

Reaksjoner på tilbudet?

- Responsen fra kunder og omgivelser, viser at dette er et riktig og viktig tilbud. Kortet har fått en del oppmerksomhet allerede. Og retningslinjene og reglene for kortet er utviklet i dialog med Forbrukerombudet og Barnevakten, sier Frode Sandal.

Det kan lønne seg å ta en økonomiprat med barna fra tidlig alder. Barn forstår ofte mer av penger og økonomi enn foreldrene tror.

- Lite misbruk

SpareBank 1 SMN var først ute med bankkort for barn i fjor høst. Bakgrunnen var en undersøkelse som viste at hele syv av ti foreldre med barn i alderen 10-12 år mente det var en utfordring å ha penger til barnas småhandling tilgjengelig.

Bankens erfaring er at svært få barn mister kortet. Banken rebestiller færre kort til barn enn til ungdommer. SMN har ikke hatt noen tilfeller av misbruk og får tilbakemeldinger på at kortet er enklere å holde styr på enn kontanter.

Barn og digital økonomi

BEGRENSNINGER: Kortet for barn har uttaksbegrensninger både i butikk og minibank og kan bare brukes dersom det er penger på kontoen. Det kan ikke brukes til varer og tjenester på nettet.
BEGRENSNINGER: Kortet for barn har uttaksbegrensninger både i butikk og minibank og kan bare brukes dersom det er penger på kontoen. Det kan ikke brukes til varer og tjenester på nettet. Foto: Foto: Thinkstock.com

Er barnet ditt modent for kort?

Ta kortprat en med barnet ditt:

  • Hvordan går jeg fram for å betale med kortet i butikker?
  • Hvordan tar jeg ut penger i minibanker? Koster det noe å ta ut penger i minibank?
  • Hvordan kan jeg oppbevare kortet på en trygg måte?
  • Er det greit å låne bort kortet til andre?
  • Er det greit å oppbevare PINkoden til kortet på huskelapper?
  • Er det greit å dele PIN-koden med andre?
  • Hva gjør du dersom vennene dine presser deg for å få koden?
  • Hva gjør du hvis du mister kortet?
  • Hvordan kan du finne ut hvor mye penger som står på kortet?
  • Hva koster det å sjekke saldo på SMS?
  • Hvilke regler har vi for hva pengene skal brukes til?
  • Får du pengene uten å gjøre noe for dem, eller har du avtaler om hvordan du tjener pengene?
  • Hva gjør du hvis noen får vite hva PIN-koden din er?

Samtaleguiden er utviklet i samarbeid med Barnvakten. Les mer på barnevakten. no.

Sparebanken Hedmark var også tidlig ute med kortet. Banken er opptatt av at barn må få anledning til å erfare hvordan det er å bruke digitale penger.

- Det er et paradoks at barn er henvist til kontanter når vi vet at nordmenn er et av de mest kortbrukende folkeferd i verden, sier Tore Slettvold, markedssjef i Sparebanken Hedmark. Det er viktig å lære barn om kort og hvordan digital økonomi fungerer i hverdagen. - Det nye bankkortet er et trygt og lettvint alternativ til å gi barna kontanter.

Å ha barn koster. Etterhvert blir utgiftene til barnehage og SFO byttet ut med blant annet lommepenger og dyrere klær og utstyr. Her er tipsene som redder familieøkonomien.

Trygghet

Kortet har uttaksbegrensninger både i butikk og minibank og kan bare brukes dersom det er penger på kontoen. Heller ikke varer eller tjenester på Internett kan kjøpes. Det er ikke noe bilde eller fødselsnummer på kortet, så barnet blir ikke identifisert.

Sikrere enn kontanter I motsetning til kontanter, går pengene ikke tapt selv om barna mister kortet. Det er foreldrene som kjenner barna sine best og som selv kan bestemme når de mener barnet er modent for kort. Laveste aldersgrense er i Sparebanken Hedmark satt til åtte år.

Økt kjøpepress?

- Motforestillingene mot kortet har vært få. Mange barn er kjent med gavekort fra kjøpesentre, så litt erfaring har de. Enkelte har fryktet at kortet kunne bidra til økt kjøpepress blant barn, sier Slettevold.

- Kan barn føle seg presset til å handle mer når de bruker et pengekort i stedet for kontanter?

- Barna vil fort erfare at kortet går tomt dersom de ikke disponerer pengene riktig, sier Tore Slettvold.

Hvor mye penger som skal være på kortet avgjør foreldrene selv, men banken har valgt å sette en øvre grense på 400 kroner i kontantuttak og i varehandel per syv dager for å forhindre overforbruk.

- Gjør det trygt

Organisasjonen Voksne for Barn er opptatt av at barn skal få ta del i den teknologiske og digitale utviklingen, også i denne sammenhengen.

- Bankkort er den måten vi i stor grad bruker penger på i disse dager, og på mange måter det samme som å la barn få med seg kontanter - kanskje litt tryggere til og med! Barn ferdes mye, de er på fotballcuper og skoleturer, og har ikke alltid med seg foresatte. Da kan det være vel så praktisk å ha med et kort framfor penger. En 200-lapp kan bli borte for godt, mens mister du kortet er pengene fremdeles i banken, sier fagkoordinator Ina B Nergård i Organisasjonen Voksne for Barn.

- Det er alltid viktig å samtale med barna om pengebruk slik at de forstår hva kortet (eller 200-lappen) representerer. Dette er de foresattes ansvar. Det er de som er ansvarlige for å vurdere om barnet er klar for å disponere pengene - uansett om formen er kort eller kontanter!

Mange foreldre frykter at barna ikke får kjøpt seg bolig når de blir voksne. Du må spare 1400 kroner i måneden for å hjelpe dem med egenkapitalen.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Slik holder foreldre oversikt på lommepengekortet:

Foreldre kan følge med på saldo og transaksjoner i nettbank og mobilbank. Dere bestemmer selv hvor mye penger det skal stå på kontoen, og hvor ofte dere vil overføre penger til barnet. Overføring kan også gjøres via SMS.

Slik holder barnet oversikt:

Dersom barnet har egen mobil, kan barnet sjekke saldo via SMS helt gratis. Tjenesten må settes opp på barnets mobil. Saldo kan også sjekkes i minibanken.

Kilde: Sparebank 1

Les også:

Barn koster dobbelt så mye som du tror

Slik sparer du til barna

Økonomisk sans går i arv

KORT FOR HELE FAMILIEN: - Motforestillingene mot kortet har vært få. Mange barn er kjent med gavekort fra kjøpesentre, så litt erfaring har de. Enkelte har fryktet at kortet kunne bidra til økt kjøpepress blant barn, sier Tore Slettvold, markedssjef i Sparebanken Hedmark.
KORT FOR HELE FAMILIEN: - Motforestillingene mot kortet har vært få. Mange barn er kjent med gavekort fra kjøpesentre, så litt erfaring har de. Enkelte har fryktet at kortet kunne bidra til økt kjøpepress blant barn, sier Tore Slettvold, markedssjef i Sparebanken Hedmark. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Denne saken ble første gang publisert 29/11 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også