Barn og mobiltelefon:

Mobilfri sommerferie - ja eller nei?

Barna som reiser på sommerleir på Hudøy i sommer må de legge igjen mobiltelefonen hjemme.

MOBILFRI FERIE: Hudøy sommerleir har mobilforbud. Det synes de fleste barna er helt ok.
MOBILFRI FERIE: Hudøy sommerleir har mobilforbud. Det synes de fleste barna er helt ok. Foto: Foto: Camp Hudøy
Sist oppdatert

Hudøy sommerleir

Sommerleir for barn i Oslo-skolen, fra 2. til 7. klasse.

Sommeren 2015 vil mer enn 1300 Oslo-barn tilbringe 5 eller 12 dager på Hudøy.

Opprettet som feriekoloni av Oslo kommune i 1918.

Drives av Kirkens bymisjon og Oslo kommune.

Søknadsfrist 2015: 20. mars.

- Vi har alltid hatt mobilforbud for barna på Hudøy. Nå kan det virke som om det er foreldrene som synes det er vanskeligst, sier Finn Edvin Brøndal, daglig leder for Hudøy sommerleir for barn.

Hver sommer reiser mer enn 1000 barn på sommerleir til Hudøy i Tønsbergfjorden. Øya eies av Oslo kommune, og her har det vært feriekoloni for Oslo-barn siden 1918. Målet er å gi barna gode sommeropplevelser i fin natur, mens foreldrene er på jobb i byen.

- Vår erfaring er at barna selv synes det er deilig å slippe å ha med seg telefonen. Foreldrene er mer skeptiske, og synes barn i 2015 må få lov til å ha med seg telefonen sin, sier Brøndal.

Men det øret hører ikke Hudøy-ledelsen på. For når mobiltelefonen ligger hjemme, er det mye lettere å sørge for god stemning på sommerleiren.

- Med mobiltelefoner må vi forholde oss til nettmobbing, uønsket fotografering og deling på sosiale medier. Sommerleiren blir enklere å administrere, og det blir lettere for oss å ha oversikt over og rydde opp i eventuelle konflikter dersom telefonene ligger igjen hjemme, sier Brøndal.

Skrur tiden tilbake

Nettbrett og andre elektroniske spill er heller ikke noe ledelsen på Hudøy ønsker at barna skal ha med seg. Både fordi de ikke vil ha ansvaret for dyre eiendeler, og fordi de ønsker at barna skal forholde seg til hverandre uten digitale dingser.

- Her er tiden på mange måter skrudd litt tilbake, og i det ligger det enormt mye læring. Hudøy er et strukturert kaos, der barna kan være over alle hauger om de vil. Her lager de armbånd på stranda, spiller kort, leser, bader, fisker krabber eller bare surrer rundt. Det gir dem en mye større opplevelse av her og nå, enn om de sitter klistret til en skjerm, sier Brøndal.

Men Hudøy-ledelsen har forståelse for at enkelte barn kan ha hjemlengsel. Da får de lov til å ringe hjem, og får litt ekstra oppfølging fra de voksne.

- Jeg tror foreldre i dag er blitt litt overbeskyttende. Det blir kanskje sånn når man er så tett på barna og vant til å være i kontakt med dem hele tiden. Det er nok mange foreldre som savner barna sine vel så mye som barna har hjemlengsel mens de er her, sier Brøndal.

- Barn trenger å logge av

IT-gründer Thomas Moen har sammen med Lars Bratsberg i Google Norge skrevet boka Logg av (Cappelen Damm 2015) der han oppfordrer folk til å være mindre tilstede på smarttelefonen sin og mer tilstede i livet. Moen er ikke overrasket over at det er foreldrene som er mest bekymret for at Hudøy-barna ikke får ha med seg mobiltelefonene sine.

FERIEFØLELSE: Sol, sjø, lek, bading og vennskap står i sentrum på Hudøy.
FERIEFØLELSE: Sol, sjø, lek, bading og vennskap står i sentrum på Hudøy. Foto: Foto: Camp Hudøy

- Til tross for hva de voksne mener, ser vi at barn og unge er mye bedre til å skape digital balanse enn foreldregenerasjonen. Voksne har faktisk mye vanskeligere for å legge fra seg telefonen enn barna, sier Moen.

Han mener Hudøys mobilforbud er helt på sin plass, og viktig for at barna skal få et minneverdig opphold.

- Barn har også behov for rolige stunder, lange tanker og øyeblikk sammen med andre der de ikke blir forstyrret eller avbrutt. Vår avhengighet av sosiale medier og smarttelefoner har gjort at vi ikke lenger har lange, uforstyrrede samtaler med andre, bare korte drypp innimellom alle forstyrrelsene, sier han.

Mobilavhengige nordmenn

Ifølge Moen er definisjonen på mobilavhengighet at man sjekker den mer enn 60 ganger i døgnet. En gjennomsnittsnordmann sjekker telefonen 150 ganger.

- Du kan trygt si at vi er mobilavhengige. Og barn speiler de voksnes handlinger og dårlige vaner.da jeg gjorde research til boka besøkte jeg kiropraktorer som snakket om barn med Ipad-nakke og Ipad-skader.  Det er ganske skremmende, sier han.

- Viktigere å få nye venner

Han mener vi er blitt mer opptatt av å fylle hodet med kjapp informasjon enn å reflektere over den informasjonen vi får. Sosiale medier skaper en illusjon av at vi alle er tilstede i hverandres liv, men resultatet er at vi er mindre tilstede hos de vi er fysisk sammen med.

- Jeg tror barna på Hudøy vil få en kjempegod opplevelse av å være uten telefonen i 12 dager. Det er viktigere å få nye venner der som de kan oppleve morsomme ting sammen med, enn å hele tiden sjekke hva de vennene som ikke er der gjør, sier Moen.

VENNSKAP: -  Å logge av i ferien er like viktig for barn som for voksne, mener IT-gründer Thomas Moen.
VENNSKAP: - Å logge av i ferien er like viktig for barn som for voksne, mener IT-gründer Thomas Moen. Foto: Foto: Camp Hudøy

Denne saken ble første gang publisert 19/03 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også