Du skal alltid ta barnets opplevelser på alvor og gå ut fra at barnet snakker sant

Du er så stygg! Du får ikke være med og leke! Du lukter vondt! Du får ikke komme i bursdagen min! Jeg vil ikke sitte ved siden av deg!

Å få vite at barnet ditt blir mobbet, er noe av det verste du kan oppleve som mamma eller pappa. Det var den følelsen som resulterte i at Kristin Oudmayer ble fagansvarlig for prosjektet «Du kan være Den ene» i Unicef Norge, som handler om voksnes ansvar for sårbare barn.

Hjelp barna å unngå mobbing

- Jeg oppdaget at et av mine egne barn ble utsatt for alvorlig mobbing på skolen. Vanskelig samarbeid og dårlig oppfølging fra skolen gjorde meg til en veldig sint mamma. Jeg bestemte meg for å bidra til mer kunnskap og en mer konstruktiv debatt om mobbing, sier Oudmayer, som nå har skrevet to bøker om mobbing.

Forsøk på å hevde seg

Hun trekker fram flere grunner til at barn mobber, her er noen eksempler:

* Dårlig selvbilde og behov for selvhevdelse og for å styrke sin posisjon eller selv unngå å bli mobbet.

* Manglende sosiale ferdigheter hos mobberen.

* At mobberen opplever en gevinst ved å mobbe.

* Følelsen av tilhørighet til en gruppe venner kan bli forsterket ved at noen utestenges.

* Noen mobber også fordi det er omgangsformen i gjengen, uten at de tenker over at det er mobbing.

Skjønner ingenting

- I barnehagen er barna så små at en del av dem ikke har lært seg lekekodene ennå, og man kan høre barn si noe sånt som at «Ida får ikke være med å leke, for hun bare ødelegger.» Da er det vel ikke nødvendigvis noe i veien med de sosiale ferdighetene til hun som utestenger Ida?

- Nei. I slike tilfeller er det viktig at voksne snakker med begge barna. Barnet som ikke forstår lekekodene, må bli veiledet. Og barnet som avviser, må bli forklart at dette ikke handler om at Ida er slem og ikke vil få det til, men at hun trenger hjelp for å forstå hvordan leken skal lekes. Det er lurt om voksne er til stede og tør styre og veilede leken, sier Oudmayer.

Der og da

- Det er på barnehagestadiet vi kan styrke barnas selvfølelse og bidra til å utvikle empati, sier høyskolelektor Kari Nergaard ved førskoleutdanningen i Trondheim.

Hun har skrevet masteroppgave om mobbing i barnehagen.

- Mobbingen må håndteres av de voksne der og da. Vi kan ikke overlate mobbeforebyggende arbeid til antimobbekampanjer. Barnehagen er forpliktet til å jobbe med sosial læring og vennskap.

Hun sier at 2-3-åringer er naturlig aggressive, så det trenger ikke være snakk om mobbing om barna slår hverandre en gang iblant. Men det er viktig at voksne følger med, griper inn og gjør det klart at det er nulltoleranse for å slå.

- Det er ikke så lett å vite hva som skiller mobbing fra naturlige konflikter og impulshandlinger utført av ­hissige småbarn. Men når man ser et mønster og den ene parten er svakere enn den andre, skal vi gripe inn.

Under finner du varselsignaler og Oudmayuers råd til foreldre til barn som mobber eller blir mobbet.

Les også:

Tegn på at barnet ditt mistrives i barnehagen

Det er lov å bli sliten av å være sammen med barna

Når besteforeldre favoriserer og ikke liker barnebarnet

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!