Mobiltelefonen har blitt vanlig for barn helt ned i barnehagealder. Men når bør de legge den bort før de skal sove?

- Det er veldig vanskelig å si noe generelt, fordi barns alder og modning er det det må vurderes ut i fra, sier rådgiver i Medietilsynet, Barbro Hardersen.

For å legge bort telefonen før poden skal være i seng kan være en real utfordring, og det er vanskelig å vite hva som er riktig og hva som er galt.

- Ulike familier har ulike rutiner i hjemmet, og dermed forskjellige kveldsrutiner og behov for å roe ned før sengetid.

Mobiltelefon bort en time før leggetid

Karin Naphaug er barnesykepleier og helsesøster, og driver SoveKarin AS som søvnterapeut for småbarn. Der kartlegger hun ulike søvnproblemer hos barn, for å kunne hjelpe dem individuelt.

- Jeg anbefaler å legge bort telefonen en time før barnet skal legge seg, sier hun.

Hun forteller at mange barn holder på med telefonen helt til de skal legge seg, og det er ikke det beste for barnet.

- Det handler jo om hvor hekta barnet er på det som gjøres, men det er viktig å ikke dra med seg den stimuleringen skjermen gir før barnet skal legge seg og sove, anbefaler hun.

Lyset fra mobilen kan skape søvnproblemer

Søvnterapeuten anbefaler at den siste timen før barnet skal legge seg blir brukt til å roe helt ned og klarne hjernen.

- Dette er spesielt viktig dersom barnet har problemer med å sovne. For lyset fra mobiltelefonen er noe helt annet enn det lyset du får fra vanlig lampelys, sier Naphaug.

- Lyset kan overstimulere barnet slik at det blir gira og ikke får sove.

Haraldsen forteller at entydige studier viser at lyspåvirkning gjør at det fysiske trigges, som igjen gjør at det vil bli vanskeligere for barnet å sovne.

Alle bør legge bort mobilen før de skal sove

- Men overforbruk av skjerm er et problem på lik linje med overforbruk av andre ting. Gi barnet litt av alt, og motiver og sett i gang med andre ting som ikke innebærer skjerm, selv om det kanskje ikke alltid er like enkelt, anbefaler hun.

Og selv om det hele tiden kommer tjenester på telefonen som gjør at lyset blir mykere og bedre, mener Haraldsen at man likevel bør ha mobilfri før leggetid.

- En time før er en fin tommelfingerregel dersom det passer deres leggerutiner. Det er generelt lurt å legge bort telefonen en stund før du skal sove, det gjelder barn så vel som voksne.

Snakk med barnet om mobilbruk

Naphaug forteller at både mobiltelefon og Ipad med tiden har blitt som en barnevakt for mange barn, da gjerne før det skal legge seg.

- Det er nettopp fordi mange foreldre ikke har tid til å bruke den tiden sammen med barnet, sier hun.

Hun råder foreldre til å sette av tid, og legge bort telefonen den siste timen før barnet skal sove. Snakk med barnet om hva som har skjedd i løpet av dagen, eller spør om det er noe barnet tenker på.

Hardersen er enig med Naphaug.

- Snakk med barnet, og forklar hvorfor skjerm og lys ikke bør brukes rett før sengetid, råder hun.

Men den viktigste utfordringen, ifølge rådgiveren, er å tilby noe annet. Enten det er å gå en tur eller bygge legoslott – alt etter hvilken aldersgruppe barnet er i.

- Tilby noe bedre. Barn vil være sammen med foreldrene, og de foretrekker det gjerne over noe annet dersom de får tilbudet. Finn på aktiviteter sammen, som å leke eller spille kort og brettspill på kveldene, tipser Hardersen.

Naphaug legger til at barn forstår alt bare du forklarer det til dem, så lenge du er realistisk og ærlig på hvordan reglene skal være.

Se på helheten

Hardersen tipser om at foreldres vurderinger rundt skjermbruk bør gå på dagen og uken som en helhet, og ikke bare én kveld.

- Har barnet brukt skjerm hele uken eller hele dagen, er det lurt å gjøre noe annet som kveldsaktivitet for å gi barnet varierte erfaringer.  

Hun understreker imidlertid at dersom barnet ditt er urolig og vanskelig å få lagt, skal du ikke ha dårlig samvittighet for å sette på en film på Ipaden dersom hensikten er å roe ned – og dersom det funker for dere.

Men igjen, rett før barnet skal sove, kan lyset fra skjermene virke mot sin hensikt.

- Det er viktig å nyansere at barn har ulike behov, og det er det helhetlige tilbudet og verdiene i snitt du tilbyr barnet som betyr noe.

Vær rollemodell i mobilbruken

Og har du innført mobilfri tid før legging, er det spesielt viktig at du følger dette selv også.

- Etabler for eksempel mobilfrie tidspunkt i familien, tipser Hardersen.

Hun legger imidlertid til at dere som foreldre selv må være rollemodeller, og tenke på hvordan dere er når mobilen brukes og legges bort.

- Følg opp reglene dere har laget sammen, og vær tilstede når det er skjermfri tid. Bruker dere telefonen når barnet ikke får lov, blir det ikke mye mening i avtalene dere gjør, mener medierådgiveren.  

- Som forelder er du rollemodell, også som skjermbruker, avslutter hun.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!