Danske barn som spiller fotball på fritiden, har et høyere aktivitetsnivå i friminuttene på skolen enn andre barn, skriver Forskning.no.

– I skolegårdene er det lagt til rette for fotball. Det skaper en favorisering av barn som er flinke i det, sier forsker Glen Nielsen ved institutt for idrett og ernæring ved Københavns Universitet til Forskning.no.

Dette gjelder særlig guttene, som ofte styrer fotballeken.

Men barn trenger varierte tilbud for å finne en aktivitet de synes er gøy.

Betydelig forskjell

Det er selvsagt ingenting i veien med at barn spiller fotball i skolegården.

Problemet er at de barna som ikke er med i fotballeken i friminuttene ikke har så mange andre muligheter for å være fysisk aktive.

Nielsen har gjennomført flere studier av danske elevers fysiske aktivitet.

Hans funn viser at barn som spiller organisert fotball på fritiden, er 28 prosent mer aktive i friminuttene enn barn som ikke deltar i organisert idrett - og 22 prosent mer aktive enn barn som deltar i andre idretter enn fotball.

I løpet av en uke utgjør dette en betydelig forskjell i hvor mye barna beveger seg.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen.)

Avstemning

Synes du norske skolegårder favoriserer fotballgutter?

93% stemmer

Ja! Skolegårdene må bli mer varierte og ha flere lekeapparater.

5% stemmer

Absolutt ikke! Skolegårdene må få flere ballbinger slik at flere kan spille fotball.

1% stemmer

Vet ikke. Det er skoletimene som er viktig, ikke friminuttene.

Fotball-hierarki

Også i norske skolegårder er fotball en populær aktivitet - særlig blant guttene.

Den tradisjonelle norske skolegården har i stor grad vært dominert av flat asfalt. De senere årene har det vært lagt større vekt på å utvikle gode lekeområder, og ballbinger har ofte vært prioritert.

Også doktorgradsstudent Charlotte Pawlowski ved Institutt for idrett og biomekanikk ved Syddansk Universitet konkluderer med at danske skolegårder er bygget opp rundt fotball, og dermed favoriserer fotball framfor annen aktivitet.

– Det er et klart hierarki på fotballbanene i skolegården. Det er fotballguttene som styrer. Er man ikke flink, er det vanskelig å få være med. Det går både ut over jentene og de guttene som ikke behersker dette fotballuniverset, sier hun til Forskning.no.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!