Nettbrettet en ofte fast følgesvenn når småbarnsfamilier er på farten. Skal dere reise i påsken, så er det mange barn som liker å sitte og høre på bøker eller spille spill mens dere står i kø til påskefjellet, eller tar tog eller fly.

Sørger du for å fylle opp med nye app-er før turen starter, kan fartingen bli mye triveligere for både store og små.

Vi lever uten tvil i en digital hverdag, og dagens småbarn er eksperter på iPad, ifølge forskere.

Under følger et utvalg med fine apper for barn, fra de aller minste til barn i skolealder.

Kan være lurt å betale litt

Det kommer stadig flere app-er rettet mot barn, og det er vanskelig å ha oversikt og vite hva som er bra.

Det er to store markeder for apper. Apples Appstore er butikken for deg som har Ipad, Iphone eller Ipod Toch .På Google Play finner du apper som har mobil/nettbrett med operativsystemet Android.

På begge nettstedene må du registrere deg som bruker for å kjøpe appene som koster penger.

En liten forskjell er at på Google Play kan du også laste gratis-apper uten å være registrert, mens på Appstore er alle nedlastinger knyttet til en konto.

Mange apper er gratis, men betaler du noen kroner, kan du gjerne få en fullversjon i stedet for.

Selv om det er lettvint og greit med gratis-apper, har de også sin pris. Kostnaden for en gratis-app kan være å utsette barnet for massiv markedsføring og reklame.

Les også: Påskens beste lydbøker

=

Mummitrollet - Let og finn

Alder: For de aller minste

Pris: 21 kr

Utgiver: Cappelen Damm AS

Dette er en interaktiv bok for de aller minste barna. En liten fortelling om Mummitrollet blir lest høyt av fortellerstemmen og barna kan også hjelpe Mummitrollet med å finne alle tingene vennene han har mistet, mens han vandrer gjennom Mummidalen.

App Store

=

Min aller første app

Alder: For de aller minste

Pris: 14 kr

Utgiver: Egmont Publishing

Denne appen er spesialdesignet for de aller, aller minste. Barnet kan se på fotografiske bilder som barnet kjenner igjen fra sin egen hverdag, berøre skjermen og høre på lydene.

Inneholder fire ulike bøker: Bondegård, Motoren går, Babyansikter og Bildebok.

App Store

=

Propell - sanger, spill og bøker for barn

Alder: 4 år og oppover

Pris: Gratis. For full tilgang koster et abonnement for tiden 21 kr per måned.

Utgiver: Forlaget Propell

Forlaget Propell er et digital barnebokforlag som gir ut apper til smarttelefoner og lesebrett. Appen inneholder alt fra norske folkeeventyr, kjente historier og fabler, barnesanger, aktiviteter og småspill.

Hver måned fylles det på med nytt innhold, slik at barna alltid har noe nytt. Prøv for eksempel eventyret om Skjønnheten og udyret, Peter Pan eller Den stygge andungen.

Bøkene og sang-appene har pene illustrasjoner, og spill som puslespill, memo og quiz. En morsom effekt er muligheten til å ta opp din egen stemme når du leser høyt, så barnet kan ha mamma, pappa eller seg selv som fortellerstemme, med bakgrunnsmusikk og lydeffekter.

App Store

=

Elias

Alder: 3-6 år

Pris: Gratis

Utgiver: Egmont Publishing

En verden full av morsomme Elias-aktiviteter: Besøk Goliats kino og Fiskehandlerens tegneverksted, hør musikk hos Krana og lytt til Storeblinks lydbøker, legg puslespill hos Tråle og spill Memo-spill hos Lilleblink.

=

Dragonbox Algebra

Alder: 5 år og oppover

Pris: 42 kr

Utgiver: WeWantToKnow AS

Et norsk mattespill, som gjør matte til en lek. Utviklet ved Elvebakken skole, ideen kom fra en lærer som ønsket å gjøre matte mer forståelig for elevene. Dragonbox lærer spillerne avanserte algebra-prinsipper, men på en leken måte som barna kan forstå.

Spillet brukes på elever fra 5. til 10. klasse, men er så intuitivt og gradvis bygd opp at også yngre barn har en sjanse.

App Store

=

Sofie - Syng, lek og lær

Alder: 2-6 år

Pris: Gratis

Utgiver: Egmont Publishing

Underholdning, læring og musikk. Hos Sofie kan barna lære alfabetet og klokken, spille Tellespillet, høre spennende eventyr, lære om hvordan planter gror og ikke minst lytte og spille til kjente barnesanger.

App Store

Google Play

=

Karsten og Petras verden

Alder: 4 år og oppover

Pris: Gratis

Utgiver: Cappelen Damm AS

Bøkene om bestevennene Karsten og Petra er en av de største norske barneboksuksessene noensinne. De første bøkene forteller om hvordan det er å være ny i barnehagen og om å finne sin beste venn der. I de neste bøkene er man med på alt det morsomme som skjer i barnehagen og mellom de to bestevennene. Bildebøkene er skrevet av Tor Åge Bringsværd og tegnet av Anne Holt.

I applikasjonen får du et bibliotek med en bokhylle hvor de bøkene du har kjøpt vil legge seg. Appen inneholder flere bøker, hvorav kun første bok er gratis. De andre koster kr 42,-

App Store

=

Donald Junior

Alder: 3-7 år

Pris: Gratis

Utgiver: Egmont Publishing

Her kan barna trygt leke og hygge seg med høytlesning av tegneserier, spille spill, se de gode klassiske Donald-tegnefilmene og bli kjent med de mest kjente karakterene i Andeby.

App Store

Google Play

=

Josefine Stjernehotellet

Alder: 5-12 år

Pris: Gratis

Utgiver: Egmont Publishing

En innholdsrik app, med mange aktiviteter. Hovedaktiviteten er å bygge et hotell hvor man kan innrede etasjer som inneholder gjesterom, kafeer, treningssenter og mye mer.

Barna kan også bygge sin egen dyrehage eller hesteranch, lage sitt eget popband og spille mange morsomme minispill.

App Store

Google Play

Til opplysning: Noen av appene som er nevnt ovenfor, er fra Egmont Publishing, som eier klikk.no.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!