8-ÅRINGEN

Slik er 8-åringen

Å takle alt fra skole til vennskap og gruppeaktiviteter er viktig for utviklingen av barnets selvbilde.

8-ÅRINGEN: Å delta i ulike sosiale arenaer blir viktigere og viktigere for barnet. Foto: Gettyimages.com.
8-ÅRINGEN: Å delta i ulike sosiale arenaer blir viktigere og viktigere for barnet. Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

- Barnet begynner så vidt å løsrive seg mer fra foreldrene sine og venner blir stadig viktigere. Mange barn i denne alderen trives best i vennskap med jevnaldrende av samme kjønn, sier rådgiver hos Voksne for Barn, Elisabeth Bones.

Hun forklarer at barnets evne til å takle overganger mellom skole, vennskap og gruppeaktiviteter er viktig for utviklingen av barnets selvbilde.

- Å delta i ulike sosiale arenaer blir viktigere og viktigere for barnet, men leken er fortsatt svært sentral. I denne alderen er de grovmotoriske ferdighetene godt utviklet, men mellom 8- og 10-årsalderen skjer det også mye med den finmotoriske utviklingen til barnet, som at de fleste blir flinkere til å skrive, sier Bones.

Sinne hos 8-åringen

Sliter barnet ditt med sinne, utagering og raseriutbrudd? Ifølge Bones er det vanskelig å peke på én eller flere spesifikke faktorer som kan bunne i barnets sinne.

- Skolen begynner imidlertid å sette høyere krav til skoleprestasjoner og barnet må lære seg å imøtekomme disse kravene for å føle mestring. Dette kan ha en innvirkning på åtteåringens emosjoner, sier hun.

Fordi dette kan være en utfordrende fase for barnet, poengterer Bones at støtte og anerkjennelse er det viktigste foreldrene kan gi.

Les mer: Slik foregår mobbing i skolen

Søvn hos 8-åringen

Ifølge Bones trenger 8-åringen 10-10,5 timers søvn. Dette innebærer med andre ord at barnet bør legge seg i 20-tiden dersom dagen derpå er en skoledag.

- For mange kan det være lurt å ha en rolig time før leggetid, uten hverken iPad, TV eller andre ting som kan gjøre barnet oppspilt og giret. Man kan for eksempel inngå en avtale med barnet om at iPaden skal skrus av kl. 19, slik at man kan spise kveldsmat, lese bok eller høre på lydbok den siste timen før leggetid, sier hun.

Hun poengterer imidlertid at hvert barn har individuelle behov hvorvidt gjelder søvn og søvnmengde, og at det er viktig at foreldrene justerer leggetiden deretter.

Kildehenvisning: Stein Erik Ulvund, Foreldrehverdag – Bufdir

Denne saken ble første gang publisert 27/03 2018, og sist oppdatert 21/11 2018.

Les også