Som førstegangsforeldre er det naturlig at man har en del praktiske spørsmål om babystell.

For hvor ofte skal babyen ammes, hvordan bader man en nyfødt baby, og ikke minst: hvordan og hvor ofte skifter man egentlig en bleie?

Og hva er egentlig bleie-etiketten: Er det for eksempel greit å skifte bleier på kafébordet, når kafeen eller restauranten ikke har eget stellerom?

Er du blant dem som knapt vet om tapen på bleien skal være foran eller bak, får du svarene du trenger her.

Skifte bleie på babyen

Det finnes en mengde bleier å velge mellom, både engangsbleier og tøybleier. Up and go-bleier (trusebleier) egner seg best til større babyer som kan krabbe og sitte.

Engangsbleier eller papirbleier kjøper du på butikken, og riktig størrelse står på pakken, oppgitt i kilo. Disse er behagelige og enkle i bruk.

Ulempen er at de koster mye, og at de ikke nødvendigvis vil være i en størrelse som passer akkurat din baby. De inneholder også stoff som kan irritere babyhuden.

Tøybleier er mer miljøvennlige og gode mot babyhuden. I dag finnes det praktiske tøybleier i mange ulike modeller, som brettebleier, praktiske å bruke til nyfødte, formsydde bleier og alt-i-ett-bleier, som begge ligner engangsbleier.

Ulempen er at de må vaskes, og at de kan være tungvinte å bruke på reise.

Barn tåler ulike bleier

Helsesøster Britt Darlington ved Solheimsviken helsestasjon i Bergen vil ikke anbefale én bleietype fremfor andre.

- Det er forskjellig hvilke bleietyper barn tåler. Barn reagerer ulikt på de forskjellige stoffene i papirbleier. Noen barn tåler Libero-bleier best, andre Pampers. Blir barna såre på stumpen, anbefaler vi foreldrene å forsøke det andre merket, sier helsesøsteren.

- Tøybleier er det beste for noen, det er avhengig av hvordan huden til barnet er. Men siden tøybleiene ikke absorberer fuktigheten bort fra huden like effektivt som de moderne papirbleiene, må noen tøybleiebarn ha et bleiebytte om natten til de blir ganske store, for at huden ikke skal bli sår.

Noen foreldre begynner med papirbleier, siden man skifter bleier hyppigst de første ukene, for så å gå over til tøy.

Slik skifter du bleie

- En nyfødt har gjerne avføring hver gang etter mat, og må derfor ha ny bleie ved hvert måltid de første ukene. Bleien må også skiftes om natten, sier helsesøster Darlington.

Når magen til babyen roer seg trenger man ikke skifte bleie om natten lenger, om bleien ikke er for våt. Da bør du også vurdere om du skal kjøpe en større bleiestørrelse, sier hun.

Hvor ofte bleiene trenger å byttes, varierer, og er til dels avhengig av hvor mye barnet spiser. Jo mer mat, desto mer bæsj.

Mens noen babyer bæsjer etter hvert måltid, har andre avføring bare én gang i uka.

Trenger ikke stellebord

Bytt bleien når den er våt eller etter babyen har hatt avføring.

Det er viktig å planlegge at du har klær, håndklær, salver og det du trenger til barnet der du steller det. Gå aldri fra babyen på stellebordet, da den kan falle ned på gulvet.

Bleieskift kan du gjøre hvor som helst, enten på en stellematte, et håndkle på gulvet eller på et stellebord. En stellematte på en kommode kan fungere like bra som et faktisk stellebord.

Det er heller ikke nødvendig at babystellet foregår på badet, det kan like gjerne gjøres på et vaskerom eller et soverom, men det bør være varmt der du steller den lille.

skifte bleie

BABYSTELL: Det å skulle stelle babyen når man er på kafé eller ute på tur, kan være en utfordring. Da gjelder det å ha med seg riktig utstyr. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Bruk olje, ikke parfymert såpe

Når du steller babyen tar du av den skitne bleien og tørker stumpen med en fuktig klut.

På spørsmål om hvilke hudpleieprodukter du trenger under babystellet  er svaret fra helsesøsteren enkelt:

- Ingenting. Parfymerte såper og kremer kan skade huden til spedbarnet og er unødvendig, sier Darlington.

I stedet for såpe, anbefaler hun å bruke vann med litt olje på kluten eller i badevannet til babyen.

Er det mye avføring kan du fjerne det verste med bleien og bruke litt uparfymert såpe på en klut.

Skyll godt etterpå, gjerne under rennende vann. Du behøver ikke vaske babyen nedentil hver gang du skifter bleie, to ganger om dagen er nok. I tillegg anbefales det å ha ulike fargekoder på kluter som brukes til overkropp og kluter som brukes nedentil, for å holde det rent.

Sinksalve kan eventuelt brukes dersom huden til barnet er sår.

- Blir ikke sårheten bedre ved bruk av sårsalve, kan barnet ha en soppinfeksjon. Da ville jeg tatt barnet med til helsestasjonen for å få noen til å se på det, og for å få en soppsalve, sier Darlington.

Ut på tur

En stellebag er praktisk å ha med på tur. De varierer i størrelse, men inneholder gjerne liggeunderlag, lommer til bleier, kluter, våtservietter og thermolomme til flasken.

Våtservietter skal man i utgangspunktet være litt forsiktig med, siden de inneholder en del kjemikalier. Selv om de skal være skånsomme for babyens hud, kan det være lurt, særlig i begynnelsen, å begrense bruken til reiser, turer og besøk hvor det er vanskelig å få tilgang til vann.

Det fins også tørre engangskluter/servietter til babyer. Disse blir myke når de fuktes i vann og er lette å bruke.

- Det er også mulig å fukte kluter eller papirhåndklær på forhånd og ha med ut på tur, men det er nok mer praktisk med våtserivetter, sier helsesøster Britt Darlington.

En stellematte er også greit å ha med på tur, samt tøyskift, flere bleier og drikke.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!