Tøybleier

Diskuter bleievalget i bleiedebatten på Dinbaby.com.

Tettinntil.no, Babyverden.no og Mammanett.no finner du mer informasjon om forskjellige typer tøybleier.

Her kan du kjøpe tøybleier på nettet:

Krabaten.no

Bleieboden.no

Hippehippo.no

Eddabedda.com

Bleiebarna.no

Nostebarn.no

Naturbaby.no

Som førstegangsforeldre er det naturlig at man har en del praktiske spørsmål om babystell.

For hvor ofte skal babyen ammes, hvordan bader man en nyfødt baby, og ikke minst: hvordan skifter man egentlig en bleie?

Her får nybakte foreldre flere gode råd: 10 tips til de 10 første dagene med babyen

Og hva er egentlig bleie-etiketten: Er det for eksempel greit å skifte bleier på kafébordet, når kafeen eller restauranten ikke har eget stellerom?

Er du blant dem som knapt vet om tapen på bleien skal være foran eller bak, får du svarene du trenger her.

Share

Tøy eller papir

Det finnes en mengde bleier å velge mellom, både engangsbleier og tøybleier. Up and go-bleier (trusebleier) egner seg best til større babyer som kan krabbe og sitte.

Engangsbleier eller papirbleier kjøper du på butiken, og riktig størrelse står på pakken (oppgitt i kilo). Disse er behagelige og enkle i bruk.

Se hvilke papirbleier som er billigst

Ulempen er at de koster mye, og at de ikke nødvendigvis vil være i en størrelse som passer akkurat din baby. De innholder også stoff som kan irritere babyhuden.

Tøybleier er mer miljøvennlige og gode mot babyhuden. I dag finnes det praktiske tøybleier i mange ulike modeller, som brettebleier, praktiske å bruke til nyfødte, og formsydde bleier og alt-i-ett-bleier, som begge ligner engangsbleier.

Ulempen er at de må vaskes, og at de kan være tungvinte å bruke på tur og reise.

Barn tåler ulike bleier

Helsesøster Britt Darlington ved Solheimsviken helsestasjon i Bergen vil ikke trekke anbefale én bleietype fremfor andre.

- Det er forskjellig hvilke bleietyper barn tåler. Barn reagerer ulikt på de forskjellige stoffene i papirbleier. Noen barn tåler Libero-bleier best, andre Pampers. Blir barna såre på stumpen, anbefaler vi foreldrene å forsøke det andre merket, sier helsesøsteren til klikk.no.

Noen ting må du ha for å stelle babyen

  • Stellebord, eller stellematte
  • Bleier
  • 2-3 myke babyhåndklær
  • Sinksalve
  • Badebalje, hvis du ikke har badekar
  • Minst 15 myke vaskekluter
  • Termometer og febernedsettende for spedbarn.

Her får du guiden til utstyret du trenger

- Tøybleier er det beste for noen, det er avhengig av hvordan huden til barnet er. Men siden tøybleiene ikke absorberer fuktigheten bort fra huden like effektivt som de moderne papirbleiene, må noen tøybleiebarn ha et bleiebytte om natten til de blir ganske store, for at huden ikke skal bli sår.

Noen foreldre begynner med papirbleier, siden man skifter bleier hyppigst de første ukene, for så å gå over til tøy, forteller Darlington.

Slik skifter du bleie

- En nyfødt har gjerne avføring hver gang hun får mat, og må derfor ha ny bleie ved hvert måltid de første ukene. Også om natten, sier helsesøster Britt Darlington.

Når magen til babyen roer seg, trenger man ikke bytte bleie om natten lenger, om bleien da ikke er for våt. Da bør man også vurdere om man ikke skal kjøpe en større bleiestørrelse, sier hun.

Hvor ofte bleiene trenger å byttes, varierer, og er til dels avhengig av hvor mye barnet spiser. Jo mer mat, desto mer bæsj.

Mens noen babyer bæsjer etter hvert måltid, har andre avføring bare én gang i uka.

Trenger ikke stellebord

Bytt bleien når den er våt eller babyen har hatt avføring.

Bæsjen har forskjellig konsistens, her kan du lese hvordan du tolker babybæsjen.

Det er viktig å planlegge at du har klær, håndklær, salver og det du trenger til barnet, der du steller det. Gå aldri fra barnet på stellebordet, det kan falle ned på gulvet.

Bleieskift kan du gjøre hvor som helst, enten på en stellematte, et håndkle på gulvet eller på et stellebord.

Du må ikke ha stellebord, en stellematte på en kommode kan fungere like bra.

Det er heller ikke nødvendig at babystellet foregår på badet, det kan like gjerne gjøres på et vaskerom, eller et soverom, men det bør være varmt der du steller den lille.

BABYSTELL

BABYSTELL: Det å skulle stelle babyen når man er på kafé eller ute på tur, kan være en utfordring. Da gjelder det å ha med seg riktig utstyr. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Bruk olje, ikke parfymert såpe

Når du steller babyen, tar du av den skitne bleien og tørker stumpen med en fuktig klut.

På spørsmål om hvilke hudpleieprodukter man trenger under babysteller, er svaret fra helsesøsteren enkelt:

- Ingenting. Parfymerte såper og kremer kan skade huden til spedbarnet, og er unødvendig, sier Darlington.

I stedet for såpe, anbefaler hun å bruke vann med litt olje på kluten eller i badevannet til babyen.

Er det mye avføring, kan du fjerne det verste med bleien og bruke litt uparfymert såpe på en klut.

Skyll godt etterpå, eventuelt under rennende vann. Du behøver ikke vaske nedentil hver gang du skifter bleie. To ganger om dagen er nok.

Det kan være praktisk å ha fargeskille på kluter som brukes "oppe" og "nede", selv om det anbefales å kokvaske dem alle, ifølge Babyverden.no.

Sinksalve kan eventuelt brukes dersom huden til barnet er sår.

- Blir ikke sårheten bedre ved bruk av sårsalve, kan barnet ha en soppinfeksjon. Da ville jeg tatt barnet med til helsestasjonen for å få noen til å se på det og for å få en soppsalve, sier Britt Darlington til klikk.no.

Mange barn får også bleieutslett. Slik blir du kvitt det.

Ut på tur

En stellebag er praktisk å ha med på tur. De varierer i størrelse, men inneholder gjerne liggeunderlag, lommer til bleier, kluter, våtservietter og thermolomme til flasken.

Våtservietter skal man i utgangspunktet være litt forsiktig med, siden de inneholder en del kjemikalier. Selv om de skal være skånsomme for babyens hud, kan det være lurt, særlig i begynnelsen, å begrense bruken til reiser, turer og besøk hvor det er vanskelig å få tilgang til vann.

Har du tips til hva man trenger for å kunne bytte bleie på en praktisk måte, når man er ute på tur? Skriv inn i kommentarfeltet under.

Det fins også tørre engangskluter/servietter til babyer. Disse blir myke når de fuktes i vann og er lette å bruke.

- Det er også mulig å fukte kluter eller papirhåndklær på forhånd og ha med ut på tur, men det er nok mer praktisk med våtserivetter, sier helsesøster Britt Darlington.

En stellematte er også greit å ha med på tur, samt tøyskift, flere bleier og drikke.

Lesernes debatt om nødvendig/unødvendig babyutstyr

På kafé

Er dere på kafé, så kan det være greit å vise hensyn til de andre gjestene, ikke bare med tanke på amming, men også bleieskift.

Ifølge Side2 synes mange kaféansatte at småbarnsforeldre tar seg for godt til rette - ikke minst når noen finner på å skifte bleie på kafébordet.

Servitører forteller at de flere ganger har opplevd bleieskift på bordet i kafeer, til tross for godt merkede stellerom.

Synes du det er greit å skifte bleie på kafébordet hvis kafeen mangler stellebord? Si din mening i kommentarfeltet under.

Også mødrene på BarnetMitt.com har diskutert bleiebytte på kafébordet, og er stort sett enige i at det er dårlig folkeskikk og ufint overfor de andre gjestene.

Finnes det ikke et stellerom i sikte, og det er krise, er det bedre å skifte bleien mens man sitter i en sofagruppe og har en matte under, enn at man bruker kafébordet.

Er dere ute i naturen, kan det være lurt å kle babyen i et todelt sett, slik at det blir enkelt å skifte bleien og man slipper å kle av barnet mer enn nødvendig.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!