Skal beskytte små jenter mot strålingsskader

Små jenter skal få bedre beskyttelse ved CT-undersøkelser.

SKJOLD: Et skjold skal gjøre at jenter blir mer beskyttet mot strpling når de tar CT-undersøksler

SKJOLD: Et skjold skal gjøre at jenter blir mer beskyttet mot strpling når de tar CT-undersøksler Foto: FOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert
SKJOLD: Blir  brukt for å beskytte brystene for stråling. Nå skal små jenter også få bruke dette.

SKJOLD: Blir brukt for å beskytte brystene for stråling. Nå skal små jenter også få bruke dette. Foto: FOTO: Ullevål universitetssykehus

Barn er spesielt følsomme for stråling ved bruk av CT (computertomografi) , forteller Hilde Kjernlie Sæther ved Kompetansesenter for diagnostisk fysikk, ved Ullevål universitetssykehus til Klikk.no.

- CT gir en høy stråledose, og det er en viss risiko for at strålingen kan øke kreftrisikoen. Hos små jenter som tar CT- undersøkelser av f.eks. lungene, er brystene utsatt.

FN anslår at barn som bestråles har 2-3 ganger større sannsynlighet enn voksne for å få senvirkninger i løpet av livet. Dette er i hovedsak kreft.

Les også: - Jeg støtter mødrene på Facebook

Har laget et skjold

Ved Ullevål universitetssykehus har man nå laget et skjold for å beskytte små jenter som må ta CT-undersøkelser , kommer det fram en artikkel i siste nummer av Tidsskrift for den norske legeforening .

- Dette skjoldet er laget av grunnstoffet vismut (et sølvhvitt metallisk grunnstoff som brukes i lettoppløselige legeringer). Dette finnes ennå bare til voksne på markedet, så vi har klippet det til og tilpasset det slik at det passer til barn. Det er viktig at det ikke blir for mange lag, slik at bildene ikke blir tilfredsstillende, sier Hilde Kjernlie Sæther.

På Ullevål har de brukt dette skjoldet i ett år, og håper at flere andre sykehus vil følge etter når de undersøker barn.

Vismutskjoldet absorberer noe av strålingen, slik at underliggende vev får en redusert stråledose.

Les også: Revolusjonerende for strålebehandlingen

Gjelder ikke vanlig røntgen

CT- undersøkelser gjøres ofte på barn for å utelukke lungesykdommen Cystisk Fibrose.

- All stråling av barn skal være brettighet, og man tar ikke CT eller røntgen hvis man ikke er nødt av medisinske grunner. Det er også viktig å huske på at risikoen fra strålingen fortsatt er liten, og utvikling av kreft er avhengig av så mange andre faktorer i tillegg.

Langt flere små jente tar hvert år røntgen av brystet. Men behovet for beskyttelse er et helt annet ved vanlig røntgen. CT-undersøkelser av lungene kan gi opptil flere hundre ganger høyere stråledose enn vanlige røntgenundersøkelser.

Les også: Trening mot brystkreft

Les også: Jenter med autisme fanges ikke opp

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning