Det er få som setter inn implantat rett før de blir gravide eller om de planlegger å bli det, og det legges aldri inn proteser under graviditet

For mange unge vil det løftet på selvfølelsen et proteseinnlegg medfører være med på å hjelpe dem når de er på partnerjakt

© Foto: Scanpix

Det beste er å vente med å sette inn brystimplantater til man er ferdig med graviditet og amming, mener Morten R Kveim, plastisk kirurg ved Dr Kveims klinikk. Grunnen er at brystene vokser og alt strekker seg når du er gravid. Har du brystimplantater strekker det seg enda mer.

- Men etter fødselen vil brystet gå tilbake i størrelse. Det er derfor et bedre tidspunkt å sette inn implantat. Da får du en fin fasong på brystene, de er da "ferdig strukket", og du får fylt opp det volumet du har mistet, sier Kveim til klikk.no.

På nettsteder doktoronline.no lurer en kvinne om hun bør vente med å sette inn brystimplantater til etter at hun har fått barn nummer to.

Flere korrigerer etter graviditet

Han får støtte av Helge E. Roald, overlege og spesialist i plastikkirurgi og generell kirurgi ved Colosseumklinikkens Legeavdeling.

- Hvis man planlegger å bli gravid i nær fremtid bør man utsette en implantasjon av brystproteser. Som alle andre bryst vil også protesebryst endre seg som følge av den hormonelle endringen som foregår under graviditeten. Brystene blir større og mer voluminøse. Samtidig vil en ammeperiode også sette sitt preg på brystene. Mange opplever i tillegg en vektøkning. Alt i alt vil brystenes endringer være vanskelige å forutsi, og denne uforutsigbarheten minskes ikke av et innlegg av proteser, sier Roald til klikk.no.

Han har merket en økende tendens i samfunnet til at kvinner i slutten av 30-års alderen og begynnelsen av 40-årsalderen, legger inn proteser etter at de er ferdige med graviditetene.

- De ønsker å korrigere de forandringene selve graviditeten og langvarig amming har påført brystene, sier han.

Ikke alle får nei

Det er flere faktorer som spiller inn når du skal bestemme deg for å sette inn implantat eller ikke. Ved Dr Kveims klinikk sier de ikke nei til alle som ønsker implantater før graviditet, men de ber pasientene tenke seg om.

- Det ideelle er å vente til man er ferdig med svangerskap og fødsler. Men det avhenger av om personen er flat på forhånd, om det er lenge til hun skal ha barn, og om personen skjønner situasjonen og likevel tar den ulempen, sier Kveim.

Valget om å sette inn proteser kommer også an på hvordan legen oppfatter pasienten, om vedkommende er umoden eller reflektert. Er pasienten umoden må man være mer forsiktig. Han setter svært sjelden legger inn implantat på personer under 20 år.

- Jeg lar alltid pasienten få vite hva jeg ville rådet til hvis det hadde vært min datter. Jeg syntes det er en god indikasjon på hva som er riktig å gjøre og hva som ikke er det, sier han.

Vanskelig å gi råd

Overlege Helge E. Roald ved Colosseumsklinikken påpeker at det er vanskelig å gi et generelt råd når det gjelder implantasjon av brystproteser. Mange vil finne det vanskelig å vente helt til de er ferdige med å få barn.

- For mange unge vil det løftet på selvfølelsen et proteseinnlegg medfører være med på å hjelpe dem når de er på "partnerjakt". Noen har så store komplekser for sine bryst at det oppleves som kompliserende for forholdet til det annet kjønn, og da vil det å legge inn proteser kanskje være den forutsetningen som må på plass for at de skal innlede et forhold som kan ende i en ønsket graviditet, sier Roald.

Operasjon i etterkant

Ifølge Kveim viser det seg i praksis at det ofte blir behov for en operasjon i etterkant dersom man gjennomgår svangerskap og amming etter proteseoperasjon.

- Proteser er uansett ikke evigvarende. Det er 8 % sjanse for at det er gått hull på implantatet etter 10-11 år. Vi sier at pasientene må se på det som en midlertidig løsning, og ikke noe som varer livet ut, sier han.

Det er få som setter inn implantat rett før de blir gravide eller om de planlegger å bli det, og det legges aldri inn proteser under graviditet. Men de som ikke planlegger å bli gravide og tenker at det er langt frem til de skal ha barn, velger ofte å sette inn brystimplantat.

Om man likevel velger en operasjon før graviditet, er det ønskelig å vente til implantatene er stabile etter 3-4 uker. Hvis man venter til etter avsluttet amming bør det gå tilstrekkelig tid til at brystene, og kroppsvekten, er tilbake til det normale, vanligvis 3 til 6 måneder.

Kommersielt marked

Plastisk kirurgi befinner seg i et kommersielt marked og det hender ifølge Kveim at pasientene av og til bør være litt kritiske.

- Mange av mine pasienter setter inn implantat etter at de er ferdige med å få barn. Grunnen til at vi stort sett får disse pasientene er nok at vi ikke reklamerer for å sette inn brystimplantater, sier han.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!