Drapene på Mortensrud:

- Si at det er sjelden

-Vær åpen og spør barnet om hva det har fått med seg!

Flagget vaier på halv stang på Stenbråten skole hvor 2 av de drepte jentene fra Mortensrud gikk. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Flagget vaier på halv stang på Stenbråten skole hvor 2 av de drepte jentene fra Mortensrud gikk. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Foto: FOTO: Cornelius Poppe/Scanpix

Publisert Oppdatert

I dag kan barn lese og høre om at en far er mistenkt for å ha drept sin kone og deres tre barn . Barn kan bli redde og lure på hvordan en som er forelder kan gjøre dette mot sine egne barn.

- Det er jo umulig for barn å fatte at slikt kan skje. Men den beste forklaringen foreldre kan gi, er at voksne kan få tankesykdommer som gjør at de ikke lenger klarer å beskytte barna sine. Fortell at de aller fleste foreldre elsker barna sine, og vil beskytte dem mot alt som er farlig, sier Unni Heltne, spesialist i klinisk psykologi ved Senter for Krisepsykologi i Bergen.

- I tillegg er det kjempeviktig at foreldre forteller barna sine at dette ikke skjer ofte, og at de ikke skal være redde, forteller psykologen.

Spør hva de vet

- Bør foreldre selv ta opp slike dramatiske nyheter, eller skal man vente til barna tar det opp selv?

- Spør barna hva de vet. Det verste er hvis barn får høre om dette og går og tenker på det alene. Da kan de gjøre risikoen for at dette kan skje med dem, veldig mye større enn den er i virkeligheten. Mange barn vil kanskje reagere mest med å synes synd på barna som er drept, og da må foreldre møte dem på det.

Barn som lever med vold

For barn som lever med vold hjemme, kan slike hendelser bli ekstra sterke, forteller psykologen.

- Da er det viktigere å fortelle barn om hvilke konkrete handlinger de skal foreta seg hvis de føler at de er i truende situasjoner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning