- Hvordan sexlivet fungerer et halvt år etter fødselen, har stor betydning for hvordan det blir i fremtiden.

Det sier Tone Ahlborg, jordmor og lektor ved Universitetet i Gøteborg, til Göteborgs-Posten.

Hun har stilt 820 småbarnsforeldre spørsmål om deres samliv. Første gang i 2002, da samtlige spurte var nybakte foreldre. I 2006 gjentok hun spørsmålene til de samme parene.

I den første undersøkelsen svarte de fleste parene at de bare hadde samleie én eller to ganger i måneden.

Et halvt år etter fødselen sa nesten halvparten av mødrene at de var for trøtte til å orke sex.

Ett barn, mest trøtt

Da foreldreparene ble spurt på nytt hadde de første barna fylt fire år, var samleiefrekvensen til foreldrene fremdeles like lav.

Den gruppen som rapporterte om minst sex og størst trøtthet, var de som ikke hadde fått flere barn.

- Jeg ble overrasket over resultatet. Men årsaken til at disse parene ikke har skaffet flere barn, kan selvsagt være at de kjenner mindre samhørighet og gjensidig bekreftelse, sier Tone Ahlborg til den svenske avisa.

At sex er en viktig ingrediens i parforholdet, vises av at de parene som hadde oftest sex et halvt år etter fødselen, også var de som var mest fornøyde med forholdet.

Les også: Slik takler du barnegråt

Menn vil ha mest

Ifølge Tone Ahlborg er det viktig å ikke lukke øynene for eventuelle kjønnsforskjeller.

Mens mannen i gjennomsnitt vil ha samleie én til to ganger i uka, mente kvinnene at det var passe med én til to ganger i måneden.

Kvinnene i studien rapporterte om mer trøtthet, samt at de opplevde at de tok større ansvar for hjem og barn enn det mennene gjorde.

Les jordmor Siri Von Kroghs artikkel om sex etter fødselen på Barn i Magen

Likestilling øker lysten

- Her ser jeg muligheter til forandringer. Økt likestilling kan faktisk øke den seksuelle lysten, sier Tone Ahlborg.

At en jevn fordeling av husarbeidet gir godt sexliv, har tidligere blitt slått fast av det norske Arbeidsforskningsinstituttet.

Les også: På sydentur med baby

I en rapport som ble publisert desember 2008, slår de fast at 75 prosent av kvinnene som mener likestilling i hjemmet er svært bra, også er meget fornøyd med samlivet.

Noen menn synes dette er en voldsom opplevelse – at babyen kommer, med fødsel, smerte og blod, og de mister rett og slett sexlysten av dette.

Til sammenligning er bare 34 prosent av de som mener likestilling er «verken bra eller dårlig», meget fornøyd med samlivet.

Menn følger i hovedsak samme mønster.

Les saken: Likestilling gir bedre sex

Også menn mister lysten

Men det er ikke bare kvinner som opplever å miste sexlysten etter at barnet har kommet til verden. Også menn kan slite etter å ha overvært en fødsel.

- Noen menn synes dette er en voldsom opplevelse - at babyen kommer, med fødsel, smerte og blod, og de mister rett og slett sexlysten av dette. Enkelte opplever også at det på en måte blir en «feilkobling» i forhold til at skjeden både er til nytelse og nytte, fordi babyen i stor grad kommer den veien også, har jordmor Siri von Krogh tidligere uttalt til Klikk.no.

Les saken: Menn som mister sexlysten

- Mange kvinner er også ganske tørre i skjeden så lenge de ammer og til hormonene faller litt mer på plass. Det kan være smertefullt for kvinnen å ha sex, noe som kan føre til at lysten minsker også for mannen, legger Siri von Krogh til og anbefaler lange forspill, tålmodighet, forsiktighet og godt med glidemiddel de første gangene etter fødselen.

Les mer på klikk Foreldre

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!