- De fleste kvinner kjenner ikke for å ha sex med én gang etter en fødsel, sier jordmor Lena Milling. Hun har over 20 års erfaring som jordmor, og har blant annet jobbet ved Rikshospitalet og senere på Ullevål Universitetssykehus. I dag driver hun Familieklinikken, der hun daglig møter kvinner som er gravide eller akkurat har født.

Hun sier mangelen på sexlyst etter en fødsel gjelder både kvinner og menn.

En svensk studie utført ved Universitet i Göteborg og publisert i det medisinske tidsskriftet Journal of Family Nursing så på sexlysten hos 820 førstegangsforeldre. Forskerne konkluderte med at sexlysten synker mer hos nybakte mødre enn fedre, og når barnet er seks måneder gammelt har majoriteten av parene sex en eller to ganger i måneden. En tidligere studie utført av forskere ved St George's Hospital i London og publisert i British Journal of Obstetrics and Gynaecology avdekket at halvparten av de 420 mødrene som var med i undersøkelsen opplevde det første samleiet etter fødselen som smertefullt, og at dette fortsatte i opptil seks måneder.

I snitt tok det syv og en halv uke før kvinnene som hadde født hadde sex igjen, men etter tre måneder hadde fortsatt 2 av 10 ikke gjennomført samleie en eneste gang etter fødselen.

Bør ikke ha sex tidlig

Milling råder foreldre til å vente med sex i alle fall til renselsen er over. Det tar fra to til fire uker.

- Før dette kan man lettere få infeksjoner. Livmoren har ikke trukket seg sammen igjen, og det er mer åpent. Dette tar tid. Det er lettere dersom man bruker kondom, men jeg synes ikke man skal ha sex så tidlig, forteller hun til Foreldre.no.

De fleste fødende blir rådet til å vente i seks uker før de har samleie igjen etter fødselen.

-Kvinnen er jo sår etter fødselen, minner jordmoren om.

Helt normalt å vente

For mange nybakte foreldre kommer nok ikke sex øverst på to-do listen. Ifølge jordmoren velger mange å vente noen uker, mens andre kan gå opptil ett år før lysten kommer igjen.

- Det er helt normalt, forklarer Milling.

- Det kommer an på hvilket forhold man har til kroppen sin, og hvordan fødselen var. Mange kan ha fått seg en skikkelig smell, og man føler seg litt mørbanket der nede, fortsetter hun.

Hun forteller videre at dersom man har et godt forhold til partneren sin, bør man ikke være redd for å begynne igjen.

- Til slutt kan det ha tatt så lang tid at det blir et ork å komme i gang igjen, sier hun.

Hvor lenge ventet du? Diskutér gjerne med flere likesinnede i forumet vårt.

Kvinnen bør vartes opp

Sexolog Margrete Wiede Aasland forteller at det vil være lettere å komme i gang med det seksuelle igjen dersom partneren varter opp - og gjør hyggelige ting for den nybakte moren.

- Kvinnen har båret frem et barn og har gjort en kjempeinnsats. Hun har født et barn som er hundre prosent avhengig av henne. Det er helt naturlig at hun som har født vil bruke tid på komme seg. Det er kjempeviktig å snakke sammen og finne ut av hva som gjør partneren glad. Kanskje det er blomster, få ros og gode tilbakemeldinger, bli strøket på. Gjør ting partneren blir glad for, sier hun til Foreldre.no.

Videre forteller hun at jo mer partneren gjør av hyggelige ting, som å komme med te, tilby seg å massere skuldre og liknende, jo lettere vil det være å komme i gang med det seksuelle.

- Sure og grinete partnere er det ingen som vil ha. Den partneren som blir seksuelt frustrert får ta seg en runk. Det er ikke alle som er klare for sex med én gang, forteller hun.

Slik kommer du i gang

Aasland råder nybakte mødre til å ta vare på seg selv og kroppen sin.

- Det er lurt for den som har født å holde seg i form, dusje, vaske håret og pynte seg. Både for sin egen del og partnerens. Gjør også gode ting sammen. Ligg i armkroken til hverandre, stryk på hverandre. Gjør ting som gjør hverandre godt.

Her kan du lese flere gode tips om hvordan du får i gang sexlivet etter en fødsel.

Les også:

Slik unngår du hengepupper

De beste sexstillingene for gravide

Derfor tenner menn på gravide

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!