Du kan sove sammen med nyfødte når:

  • Du er ikke-røyker
  • Du ikke er påvirket av alkohol, andre rusmidler eller sløvende medikamenter
  • Sengen er bred og madrassen fast slik at barnet får god plass, og ikke kan trille ut eller falle ned i en sprekk
  • Babyen har en egen, liten og lett barnedyne over seg

I en ny versjon av opplysningsfilmen om amming Bryst er best anbefaler overlege ved Rikshospitalet i Oslo, Gro Nylander, ammende mødre å sove sammen med babyen. Tidligere har samsoving ikke vært anbefalt og man har antatt at det har økt faren for krybbedød. Rådene har hittil vært at babyen bør sove i egen seng de første to-fire månedene.

- Det nye rådet er basert på helt nye retningslinjer, og vil vekke oppsikt internasjonalt, sier Nylander i videoen.

15 år etter forrige Bryst er best-film, lanseres nå en ny versjon av filmen. Den forrige har vært vist for utallige vordende og nybakte mødre og fedre. Filmen har oppmuntret til amming, samtidig som Nylander har blitt beskyldt for å drive ammepress, og ikke ivareta kvinnene som ikke kan amme.

Ligger ved matfatet

- Anbefalingen om samsoving gjelder spesielt for brystbarn. Det er praktisk at brystbarnet sover nær mor. Da får også mor selv mer søvn, sier Nylander i filmen.

Hun mener samsoving fremmer amming fordi et barn som sover sammen med mor ofte dier hyppigere enn et barn som ligger i egen seng.

- Det blir også mindre slitsomt for mor. Hun slipper for eksempel å stå opp og gå og hente barnet når det skal ha mat, for så å så legge barnet til å sove i sin egen seng etterpå, sier hun.

Vekker oppsikt

Anbefalingen går på tvers av retningslinjer som blir gitt gravide og ferske mødre fra helsestasjoner og barselavdelinger ved sykehusene.

De nye retningslinjene er laget i samarbeid mellom Landsforeningen for uventet barnedød, Sosial- og helsedirektoratet og Rikshospitalet, som har gjennomgått nyere forskning på krybbedød.

- Det er enighet om dette, men det er klart at man må oppføre seg fornuftig, og for eksempel ikke sove med babyen i vannseng eller på en trang sofa, sier Nylander.

Ikke et råd for røykere

Lege Arne Stray-Pedersen ved Rettsmedisinsk institutt på Rikshospitalet har forsket på spedbarnsdød og samsoving. Han mener de nyeste forskningsresultatene viser at samsoving er greit, men understreker advarselen mot røykere.

- 10-15 prosent av kvinner som føder barn røyker. De må for all del ikke samsove med barna, sier han.

Advarselen gjelder selv om det ikke røykes direkte på barna.

- Vi har forsøkt å måle nikotin hos barna. Det ser ut som om barna har i seg utrolig mye av det. Noe av denne nikotinen må utåndes fra kroppen. Røyking og bruk av andre rusmidler og samsoving er ikke bra.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!