Riktig kjønn

Nå mener forskere de kan finne disse barnas riktige kjønn.

USIKKERT: For 12-15 barn i året er det usiikert hvilket kjønn de har ved fødselen.

USIKKERT: For 12-15 barn i året er det usiikert hvilket kjønn de har ved fødselen. Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert

I Norge fødes mellom 12-15 barn årlig uten at foreldrene ved fødselen kan se om det er en gutt eller jente de har fått.

Har et kjønn

- Vi mener at barnet har et kjønn , og det er vår jobb å finne kjønnet, sier Trond Diseth, avdelingsoverlege og professor dr.med til den uavhengige helseavisen Dagens Medisin.

For å fastslå kjønn, blir barna gransket av en ekspertgruppe på enten Rikshospitalet eller Haukeland Universitetssykehus. Den går ut på å se på indre og ytre kjønnsorganser, samt å analysere kromosomer, hormoner og reseptorer.

Mye er normalt

Dette blir oppdaget på legekontroll etter at barnet er født, men er du redd for at barnet ditt har unormale kjønnsorganer, skal du alltid kontakte helsestasjon eller leger.

Mange gutter er f.eks født uten at en eller begge testiklene er kommet ned i pungen, for trang forhud eller en veldig liten penis.

- Mye er normalt og ornder seg selv eller ved enkle inngrep, sier barnelege Jon Steen-Johnsen til nettstedet Barnetmitt.com. Les hans artikkel om "annerledes" guttetisser her.

Skal ikke ta feil

Med dagens proseyre, mener ekspertene at de velger riktig kjønn når de opererer.

- Ved hjelp av kliniske undersøkelser, blodprøver og røntgenundersøkelser finner vi ut hva slags kjønn barnet har. Vi har også fulgt barna inn i tenårene og i ung voksen alder, og de ønsker ikke å skifte kjønn, sier Diseth til Dagens Medisin.

Må få hjelp fort

-Barna og foreldrene bør henvises til oss så fort som mulig. Det blir fort en eksistensiell krise for foreldrene når de ikke får et klart svar på hvorvidt det ble gutt eller jente. Det er ingen som på forhånd har tenkt tanken at kjønnet kan være uklart, og vår jobb er å hjelpe dem gjennom denne krisen, sier Diseth.

Sliter med forståelse

Barna som er født med uklare kjønnskarakteristika, sliter med forståelse fra andre og opplever nysgjerrighet rundt underlivet.

Noen av disse barna kan ikke få egne barn.

- I dag råder vi foreldrene til gradvis å forklare barna om problemstillingen. Tidligere var det slik at man skulle holde det skjult for dem, sier Trond H. Diseth til Dagens Medisin.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning