TIL ARMBRUK: Smart å feste reflekser til kroppsdeler som er i bevegelse. © FOTO: Anders Aa. Hagen/Trygg Trafikk

DEN VANLIGE: En sikker vinner. Heng én på hver side, helst i knehøyde, © FOTO: Trygg Trafikk

FIN TIL SEKKEN: Men bruk også andre reflekser i tillegg. © FOTO: Anders Aa. Hagen/Trygg Trafikk

MORSOM OG PRAKTISK: Men ikke stol på elgen alene. © FOTO: Anders Aa. Hagen/Trygg Trafikk

Test refleksen

Dessverre er det umulig å se med det blotte øye hvilke reflekser som er godkjente.

Ta med deg barna og gjør følgende test om du er usikker på hvilke reflekser som holde mål:

*Lag rommet helt mørkt. Finn fram minst én ny og én brukt refleks for å sammenligne. Deretter holder du en lommelykt foran deg på nesetippen og lys mot refleksene.

*Det er svært viktig er å ha lommelykten på nesetippen. Holdes den et annet sted vil du ikke få den effekten som er ønsket.

*Du vil raskt få et inntrykk av om refleksen på vesten er slitt og bør byttes ut, eller om den fungerer som den skal.

*Husk at en slik test gjøres under gode forhold. I den virkelige verden kan det regne, bilfører kan ha dårlig lys, skitne vinduer, og miljøet kan være fullt av forstyrrende elementer, som motgående trafikk, lysskilt, lyse vinduer og lignende.

Her kan du se video av en tilsvarende test av refleksvester.

Kilde: Stig A. Schibbye, Reflexconsult

Nå er det på tide å utstyre barn og voksne med refleks. Reflekser kommer i alle slags farger, teksturer og fasonger - det er lett å finne sin favoritt.

Refleks kan være helt avgjørende for at barnet ditt ikke blir påkjørt når det går langs en landeveien eller sykler til skolen en mørk høstmorgen.

Slites bort ved normal bruk

Høst- og vinterklær for barn har ofte integrerte reflekser. Det samme gjelder for barnevogner og skolesekker.

Disse refleksene er ofte ikke gode nok. Selv om regntøyet holder vann og vinterdressen er solid og praktisk, betyr ikke det at de medfølgende refleksene tåler hard medfart i snø, is, sand og vaskemaskin.

Alle vinterdressene i årets Foreldre&Barn-test kan vaskes i vaskemaskin. Bruken av påsydde reflekser er variabel.

- Ikke til å stole på

Det skal ikke mye slitasje til før refleksene har mistet så å si all effekt.

- Nei, jeg ville ikke stolt på de påsydde refleksene, sier Carina Henske, informasjonskonsulent i Trygg Trafikk.

Hun er også skeptisk til å bare la barna bruke reflekser som har fulgt med blader og lignende.

Del på Twitter

Del på Facebook DelIkke arv reflekser

Henske forteller at godkjente refleksvester skal tåle å bli vasket 25 ganger på en bestemt temperatur med en bestemt mengde vaskemidler før kvaliteten blir forringet.

Refleks på klær er ikke nødvendigvis godkjent på samme måte som vestene, og om klærne går i arv, noe vinterdresser ofte gjør, er det i hvert fall ingen grunn til å tro på at refleksen fortsatt gjør jobben sin.

Ødelagt i vaskemaskinen

- Per dags dato har jeg ikke sett parkdresser med reflekser som er EU-testet, sier Stig A. Schibbye, refleksekspert og daglig leder i Reflexconsult.

- Det er ikke dermed sagt at refleksene ikke fungerer, men som forbruker kan du ikke vite sikkert, sier Schibbye.

Det hjelper ikke om klærne er fulle av reflekser om refleksene er dårlige. Motsatt kan klærne ha bare en liten refleks som fungerer kjempebra.

- Noen reflekser blir helt ødelagte etter bare én omgang i vaskemaskinen, mens andre tåler mange vask, sier Schibbye.

Bytt hver sesong

Reflekser bør byttes ut hver sesong, anbefaler Henske og Schibbye.

- Det er en liten kostnad å bytte ut refleksen. Reflekser som ligger i lommer får fort riper som gjør at lyset bryter feil, og dermed svekker effekten. Varme kan også svekke refleksen, for eksempel om jakka har ligget i vinduskarmen en varm sommerdag, sier Schibbye.

Hard refleks er best

De tradisjonelle refleksbrikkene som festes på jakka med sikkerhetsnål er stort sett bedre enn de myke refleksene du klistrer på barnes sekk eller barnevogn. Det er nemlig mer refleksjon i en hard refleksbrikke.

Heng en refleks på hver side, helst langt nede på høyde med knærne. Dinglende reflekser gir en blinkeeffekt som du ikke får med påsydde reflekser.

Refleks i bevegelse

- Om du velger små reflektorer, og vil ha maksimal effekt av disse, er det viktig at de er i bevegelse, sier Schibbye.

Det vil si at arm- og benmonterte reflekser, for eksempel armbind og refleksbrikker med lang tråd, fungerer svært mye bedre enn et refleksklistremerke eller et "refleksdyr" som er fastmontert på ryggsekken.

Myke reflekser skal ofte festes med en kort kulelenke. Ifølge Schibbye, som representerer Norge i det europeiske utvalget som lager regler for godkjenning av reflekser, vil disse refleksbrikkene snart ikke lenger bli godkjent.

Godkjente reflekser

En refleks er ikke alltid en refleks. Alle godkjente reflekser er nemlig CE-merket.

- En CE-merket refleks skal i teorien oppfylle minimumskravene satt av EU. Det skal også følge med en brukerveiledning som sier hva produktet er egnet for, holdbarhet og lagring. Her syndes det mye, og det gjør det vanskeligere for forbrukerne, sier Schibbye.

- Generelt sett viser imidlertid uavhengige tester fra andre land at produkter som er CE-merket holder en høyere standard enn de som ikke er det.

Og til sist: Reflekstellinger viser at vi er flinke til å feste refleks på barna våre, men at vi er ganske slepphendte med å gjøre oss synlige selv. Det er like vanskelig å se voksne uten refleks som barn uten refleks. Vær et godt forbilde!

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!