Presser mat i barna sine

En viss type mødre bruker makt når de gir barna mat.

MATING:Ddeprimerte mødre har en tendens til å presse mat i barna sine.

MATING:Ddeprimerte mødre har en tendens til å presse mat i barna sine. Foto: FOTO: Istockphoto

Publisert Oppdatert

Nå viser det deg at psyken til mor kan påvirke barns ernæring.

-Vi fant ut at de mødrene som hadde mest negativ energi ga barna sine mer sukkerholdig mat, sier doktorgradsstipendiat Eivind Ystrøm til Klikk.no. Han jobber ved divisjon for psykisk helse ved Folkehelseinstituttet, og funnene er den del av hans doktorgrad.

Studien hans er basert på svar fra 30000 kvinner i den store mor og barn -undersøkelsen.

Opplever mindre kontroll

Det viser seg at mødre som har mest negativ energi og sliter mest med egen selvfølelse både i svangerskapet og etterpå opplever at de har mindre kontroll når barnet spiser.

Les også: Flere barn- bedre søvn

- Dette fører til at de enten presser i barnet mat eller holder tilbake mat. Felles for dem er at de opplever at de selv ikke har kontroll og derfor må de utøve en kontroll som får utslag i en for maktmisbruk overfor barnet.

- Mating av barn er jo ofte en temmelig stresset situasjon for mange foreldre?

- Ja. Og personlighetstrekk blir enda tydeligere i stressituasjoner. De som sliter med mestringsfølelsen ellers, opplever dette som en ekstrem stressituasjon de ikke mestrer. Alle kan bli sinte eller urolige for at barn spiser for mye eller for lite, men for disse mødrene blir det ekstra ille. Derfor bruker de ekstrem kontroll for å få orden på en situasjon de opplever at de ikke takler, sier han.

Les også: Gravide får i seg for mye sukker

Ikke sunt

Andre studier har vist at barn opplever det svært negativt å bli presset til å spise.

- Ingen barn liker å bli presset til mat, og du kan faktisk ikke tvinge et barn til å spise noe det ikke liker eller ikke vil ha, sier Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk.

- Jeg råder foreldre til å slappe av under måltider. Jo mer stress, dess mer trassige blir barna på spisingen, sier han.

Les også: Bekymrer seg for småspiste barn

Les også: Deprimerte kan føde for tidlig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning