Pappaperm

- Pappaperm er mandag hele uka

Fredrik (38) er møkklei rosemalinga og glad for å være tilbake på jobb.

MONOTONT: - Det ble mange like dager med mye sutring og frustrasjon, sier Fredrik Antonsen om pappapermtida.
MONOTONT: - Det ble mange like dager med mye sutring og frustrasjon, sier Fredrik Antonsen om pappapermtida. Foto: FOTO: Morten Solli
Sist oppdatert

"Pappaperm er gode greier! I dag har jeg fått vært på legekontroll med den vordende skolegutten, kappet en god del ved når Torstein sov og bakt en haug med boller til 6-årsdagen til Einar", skriver en pappa på bloggen tregutter.

"Jeg vil få være med å trøste når de første tennene presser på, se ansiktsuttrykkene til Selma når hun får smake annen mat enn morsmelk, le av frosken sammen med henne og rake tang i strandkanten når mor ammer", skriver pappablogger Steffen.

Det er mye fint å lese om pappaperm-idyll. Både mammaer og pappaer er likevel skeptiske til hele ordningen pappaperm-ordningen, som nå utvides til 14 uker, viser Klikks store pappaperm-undersøkelse.

Lite kos

Etter 12 uker er Fredrik Antonsen endelig tilbake på jobb. Datteren Nikoline var sju måneder da pappa tok over hjemme - kona fullammet. Flaskeforingen gikk greit. Men Fredrik er lei skjønnmalingen av pappas obligatoriske uker med babyen.

- Jeg kan ikke si at jeg koste meg masse. Det ble mange veldig like dager med mye sutring og frustrasjon, sier Fredrik Antonsen.

- Det er en jobb som må gjøres, og jeg har ingenting imot selve permen. Men fraværet av meningsfull kontakt med andre mennesker ble ganske tungt denne gangen for min del. For all del, det er hyggelig å være sammen med barnet, men det er ganske begrensa hva du får ut av det, sier tobarnsfaren.

Ikke samme kontakt

Slik er pappas kontakt med barnet

I spørreundersøkelsen om pappaperm spurte vi om pappas kontakt med barnet i permisjonstiden.

På utsagnet "Tiden i pappapermisjon har gitt meg en unik kontakt med barnet som jeg aldri ville vært foruten" sier 4 prosent at det er "helt uenig" , 10 prosent svarte "delvis uenig". 55 svarte "helt enig" og 31 prosent "delvis enig".

Det andre utsagnet var: "Siden barnet er så lite, er min erfaring at jeg som far ikke har oppnådd den kontakten med barnet som jeg hadde håpet på."

Her svarer 19 prosent "delvis enig" og 4 prosent "helt enig". Men blant pappaene under 36 år, svarer hele 27 prosent "delvis enig" og 2 prosent helt enig.

Derimot sier 32 prosent av pappaene under 36 år at kontakten var som de hadde håpet, mens 52 prosent av pappaene over 41 år er fornøyud med konktakten med barnet.

Yngre pappaer er altså mer skuffet over kvaliteten på kontakten med barnet enn de som er litt eldre. Rundt en av tre pappaer under 36 år uttrykker at kontakten med barnet er dårligere enn de hadde håpet på.

Pappaene har ikke samme kontakt med barnet som mammaene i sin del av permisjonen, viser en spørreundersøkelse utført av Respons Analyse for klikk.no/foreldre.no. Yngre pappaer er mer skuffet over kvaliteten på kontakten med barnet enn de som er litt eldre.

Rundt en av tre pappaer under 36 år uttrykker at kontakten med barnet er dårligere enn de hadde håpet på.

I undersøkelsen deltok menn som har hatt minst en pappaperm bak seg de siste fem årene. Av de spurte sier 55 prosent seg helt enig i utsagnet "tiden i pappapermisjon har gitt meg en unik kontakt med barnet som jeg aldri ville vært foruten", mens 31 prosent sier seg delvis enig.

Relativt mange er usikre:

20 prosent av de 284 som har svart på spørsmålene, sier seg helt enig i at "siden barnet er så lite, er min erfaring at jeg som far ikke har oppnådd den kontakten med barnet som jeg hadde håpet på" ( se faktaboksen for mer info).

- Det kan nok tenkes at en god del har savnet jobben. Mange har hatt et svakere sosialt nettverk, og noen har kanskje følt det litt ensomt og stusselig, selv om kontakt med barnet har blitt bra? sier professor Øystein Gullvåg Holter ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo.

Foring, bleier og soving

Til tross for noen fine skiturer med pulk og turer på kafé, fikk Fredrik Antonsen kjenne godt på ensomheten under permen. Det falt seg ikke naturlig å melde seg på trillegrupper og barseltreff.

Tilværelsen blir monoton med en baby: foring, bleier og soving utgjør hovedaktivitetene. Fredrik tror han hadde fått mer ut av kontakten om barnet var litt eldre i permisjonsperioden.

- Du skjønner at du lett kan framstå som noe sytete nå?

- Jo da, men jeg er lei av at denne tiden framstilles som en periode man får unik kontakt med barnet i - det er ikke sant, for kontakten med barnet er begrenset når barnet er så lite. Det er først og fremst en jobb som må gjøres. Jeg tror mange kvinner opplever den som like kjedelig, så det er helt greit å dele på den.

Og noen kvinner kjenner seg godt igjen i Antonsens beskrivelser:

- For MEG er ikke permisjonslivet noe godt. Jeg beundrer de som koser seg med det og nyter tiden. Jeg følte jeg ble visket vekk fra jordas overflate. Hurra for jobb, skriver en mor på Foreldre og Barns Facebook-side.

- Personligheten avgjør

- Jeg tror det er mange kvinner som har det på samme måte, men de er ikke like ærlige når de sliter litt i foreldrerollen. Om det er far eller mor som får best kontakt med barnet, har lite med kjønn å gjøre, mener psykologiprofessor Turid Suzanne Berg-Nielsen ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge ved NTNU.

EN JOBB:  - Dette er først og fremst en jobb som må gjøres. Jeg tror mange kvinner opplever den som like kjedelig, så det er helt greit å dele på den.
EN JOBB: - Dette er først og fremst en jobb som må gjøres. Jeg tror mange kvinner opplever den som like kjedelig, så det er helt greit å dele på den. Foto: FOTO: Morten Solli

Slik spurte vi pappaene

Undersøkelsen om pappaperm er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Foreldre.no i perioden 14.5 til 22.5. 2013.

Et landsrepresentativt utvalg på 326 personer (fra 21 til 69 år) har svart på den elektroniske spørreundersøkelsen.

Antall respondenter: 326. Utvalget er småbarnsfedre trukket tilfeldig fra Respons Analyses forbrukerpanel.

Barnets preferanse for en trygg tilknytningsperson er ikke kjønnsbestemt, mener Berg-Nielsen:

- Til dels spiller det jo en rolle hvem barnet har tilbrakt mest tid sammen med. Men det er også familier der far foretrekkes når barnet er lei seg eller trenger hjelp, selv om det har vært mest sammen med mor på dagtid. Utover det rent biologiske, som amming, er det ikke kjønn, men personlighet som avgjør hvem som er best skikket til å være mest sammen med barnet.

Derfor kan i mange tilfeller far vært langt bedre egnet enn mor til å ha den lengste perioden med barnet, eller omvendt, hevder Berg-Nielsen.

- Sjekk nettverket ditt!

Fredrik Antonsen har ikke noe imot selve pappapermisjonsordningen, men mener systemet er for rigid som det er.

- Skal du dele opp permen, for eksempel, må du fylle ut masse skjemaer og gå gjennom en rigid prosess - det kreves begrunnelse, blant annet.

Til andre kommende fedre har Fredrik følgende tips:

- Bruk litt tid på å kartlegge nettverket ditt. Hvem skal ha barn og når? Med et bedre sosialt liv rundt permen blir ting garantert bedre. Men det bør jo da være folk du er på bølgelengde med fra før. Dagene kan bli lange selv med folk du kjenner, om ikke kjemien er god nok.

Fredrik Antonsen er ansatt ved Digital avdeling i Egmont Hjemmet Mortensen, som publiserer klikk.no.

Les også:

6 tegn på at barnet bør få et annet navn

- Kvinnene må slippe taket!

For ti år siden var hun pappa

Dette må du vite før barnet begynner i barnehagen

Aktiviteten som gjør barnet ditt til en skolevinner

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også