BYGGRØT: Med bakte plommer, skyr og ristede hasselnøtter. FOTO: Hans Ole Madsen / Graut

=

GRØTELSKER: Lasse Skjønning Andersen er forfatter av boken ""GRØD"" som på norsk har tittelen ""GRAUT"". FOTO: Hans Ole Madsen / Graut

- Grøt smaker fantastisk, og er billig og sunt, sier den danske grøtkokken Lasse Skjønning Andersen. Andersen driver verdens første grøtbar, GRØD, i Jægersborggade på Nørrebro i København. Han er også forfatter av boken "Graut", som har blitt en suksess i Danmark, og som nå er tilgjengelig på norsk.

Matforsker Annechen Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) ser grøt har hatt en økende popularitet de siste årene.

- Maten vi spiser skal være sunn, kortreist og økologisk. Derfor passer grøt godt inn i den matkulturelle tidsånden, sier forskeren.

Grøt er mye mer enn havregrøt

Andersen påpeker at grøt har lange tradisjoner i en rekke kulturer, også utenfor Skandinavia.

- Hvis grøt kun er havegrøt, rømmegrøt eller risgrøt, blir det kjedelig å spise det både til lunsj og middag. Men grøt er mye mer enn det! Reiser du til Italia har de polenta og risotto. I Asia har de congee med jasminris og kylling. Det er mye interessant du kan lage ut av grøt.

Grøt er glimrende barnemat, det viktige er bare å variere.

- Du bør lære barna i en tidlig alder å spise god kvalitetsgrøt.

En god grøt handler om to ting: 1. en god tekstur og konsistens. 2. lekre toppinger.

- Hvis du lager kjedelig og klistrete grøt til barnet, gidder de ikke å spise det senere i livet. Det er det jeg kaller "grøt-traumet". Men hvis du kan lære dem å spise lekker grøt, blir de først og fremst gladere og sunnere barn.

Andersen hevder at den gode, gamle havregrøten er en sikker vinner.

- Bruk grovvalsede havreflak og kok med vann og melk. Og så er toppingen ekstremt viktig. La barna selv få bestemme om de ønsker frisk frukt, nøtter eller fruktkompott. La de variere grøten så de ikke blir lei. La dem gå på oppdagelse i grøtuniverset!

Her er tre gode grøtoppskrifter hentet fra boken som på norsk har tittelen "GRAUT":

Byggrøt

Toppet med bakte plommer, skyr og ristede hasselnøtter.

Bygg er nærmest en basisingrediens i den danske matkulturen, nest etter bacon og potet. Det meste av ølet blir brygget på en maltbase laget av byggkorn. Bygg er fantastisk som perlebygg, flak, knust og med hel kjerne. Bygg er lysere i fargen enn havre og har en litt mildere smak. Byggrøen går godt sammen med de langtidsbakte plommene, som har en rund og mørk smak. Perfekt til en kald og regnvåt høstmorgen.

Ingredienser

5 dl byggflak

5 dl vann

5 dl helmelk

1 ts salt

Bland alle ingrediensene i en gryte, kok opp på middels varme. La korna koke til de har fått grøtkonsistens.

Bakte plommer

1 kg plommer

150 g rørsukker

skallet fra 1/4 sitron

1/2 vaniljestang

Sett ovnen på 150 grader. Skyll plommene, skjær de i to, fjern plommesteinene.

Legg de halve plommene med den runde siden ned, på en bakeplate med bakepapir. Kjør rørsukker og den halve vaniljestangen i en blender til massen blir fin som melis. Tilsett det finrivne sitronskallet, fordel det over plommene. Bak på 150 grader i ca. 3 timer til plommene er helt møre.

Ristede hasselnøtter

100 g hasselnøtter

Rist hasselnøttene i en panne på middels varme til de blir gyllenbrune. Pass på at de ikke blir svidde.

Skyr

4 ss skyr

Topp grøten med bakte plommer, en skei skyr og rista hasselnøtter.

KALDSKÅLSGRØT: Risgrøt med friske jordbær og vaniljesukker. FOTO: Hans Ole Madsen / Graut

Kaldskålsgrøt

Med friske jordbær og vaniljesukker.

Med basis i den tradisjonelle danske "koldskål" er dette enda et forsøk på å samle gamle danske mattradisjoner i en grøt. Kall det gjerne en kald og frisk sommervariant av ris à la mande, godt egnet som dessert en varm sommerkveld.

Ingredienser

5 dl kald risgrøt

1 dl kefirmelk

1 dl naturell yoghurt

2 dl kremfløte

saft og skall fra 1 sitron

1/2 dl vaniljesukker

200 g ferske jordbær

Bland kefir, yoghurt, fløte, sitronskall, sitronsaft og vaniljesukker i en skål, og pisk til luftig konsistens. Bland denne kremen forsiktig inn i risgrøten. Skyll jordbærene, og skjær hvert bær i fire.

Topp grøten med jordbær og et dryss vaniljesukker.

HAVREGRØT: Jepp, det er havregrøt. Men toppingen er avgjørende, ifølge Lasse Skjønningen Andersen, forfatter av boken ""GRAUT"". Her er havregrøten toppet med jordbær, skyr og gresskarkjerner. FOTO: Hans Ole Madsen / Graut

Havregrøt

Toppet med friske jordbær rullet i rørsukker, skyr og ristede gresskarkjerner.

Denne grøten lukter og smaker av sommer! Og så er den lett å lage bare du i forveien har et glass ristede gresskarkjerner på lager.

Ingredienser

Grøten

5 dl grovvalsede havregryn

5 dl helmelk

5 dl vann

1 ts salt

Bland alle ingrediensene i en gryte, og kok opp på middels varme. La grynene koke til grøtkonsistens.

Jordbær rullet i rørsukker

250 g friske jordbær

50 g rørsukker

Skyll jordbærene grundig, fjern stilken, skjer de i fire, og vend de i en skål med rørsukker.

Ristede gresskarkjerner

100 g gresskarkjerner

Tørrist gresskarkjernene i ei panne til de begynner å poppe. Avkjøl.

Skyr

4 ss skyr

Legg jordbær på grøten sammen med en klatt skyr og dryss med ristede gresskarkjerner.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!