Oppdager tidligere hjertefeil hos barn

En ny og rask metode kan raskere avsløre livstruende hjertefeil hos nyfødte. Metoden brukes allerede ved noen norske sykehus.

NY METODE: En sensor kan gjøre det lettere å oppdage hjertefeil hos nyfødte, mener svenske forskere.

NY METODE: En sensor kan gjøre det lettere å oppdage hjertefeil hos nyfødte, mener svenske forskere. Foto: FOTO: Istockphoto

Publisert Oppdatert

Nå mener forskere ved Sahlgrenska akademiet på universitetet i Gøteborg at flere tilfeller av hjertefeil hos nyfødte kan oppdges ved en rutinemessig screening på sykehuset før hjemreise.

Pulsoxymetri-screening er en rask og enkelt metode som måler barnets oksygenmetning i blodet. En sykepleier kan plassere en sensor på en hånd og /eller fot, og dette tar fem minutter. Dersom oksygenmetning er under det normale, kan det signalisere at barnet har en hjertefeil og man kan utrede videre.

- Vi håper dette kan åpne for at man innfører denne metoden på alle Sveriges barselavdelingeer, sier professor Ingegerd Östman-Smith, en av forskerne bak studien, ifølge nettstedet alltombarn.se.

Faller sammen med norsk forskning

- Dette faller sammmen med resultatene fra vår forskning , sier Alf Meberg, seksjonsoverlege ved barneintensiven ved sykehuset i Vestfold. Også de oppdaget mange barn med hjertefeil, og til og med noen med lungesykdommer.

Den svenske studien målte oksygenopptak på både hånd og fot, mens de norske forskerne kun gjorde dette på føttene.

-Argumentet for dette var at det var mest praktisk for barselpesonalet som skulle gjøre dette.

Flere av sykehusene som var med i studien av 50.000 barn i Norge har fortsatt med denne screningen.

- Vi håper at den svenske studien kan være et sterkt argument for å innføre dette som rutine ved alle barselavdelinger

Blir svært syke

Av 1000 barn fødes omtrent 1-2 med en ductusavhengig hjertefeil. Ductusavhengige hjertefeil innebærer at blodtilførselen til lungene eller resten av kroppen strupes, når forbindelsen ductus mellom fosterets hovedpulsåre og lungepulsåre lukker seg. Dette skjer noen dager etter fødselen, melder VG . Barnet blir da raskt svært sykt, og trenger akutt legebehandling for å overleve. Den nye metoden kan bli til stor hjelp i slike tilfeller, heter det i en artikkel som fredag ble offentliggjort i det britiske legetidsskriftet British Medical Journal.

Oppdaget over 90 prosent

De svenske legene bygger sin metode på en undersøkelse blant nesten 40.000 spedbarn i regionen Västra Götaland. 92 prosent av alle ductusavhengige hjertefeil ble oppdaget, og ingen av barna med slik feil døde.

Les også: Født med hull i hjertet

Les også: Nikotin til nyfødte

Les også: Født med samme hjertefeil

Les også: En inn i deg sjæl opplevelse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning