Økende behov for sæddonorer

Den nye ekteskapsloven sikrer lesbiske par retten til assistert befruktning.

SÆDGIVERE SØKES: Nå kan også lesbiske par stille seg i køen.

SÆDGIVERE SØKES: Nå kan også lesbiske par stille seg i køen. Foto: FOTO: Istockphoto

Publisert Oppdatert

- Det er vanskelig å forutsi pågangen, men jeg regner med flere henvendelser, sier seksjonsleder Peter Fedorcsak ved seksjon for barnløshet og assistert befruktning på Rikshospitalet.

Tidligere var lesbiske nødt til å dra utenlands for inseminasjon. Også mange heterofile har valgt å reise til private klinikker i Danmark heller enn å få det utført her hjemme.

Far til seks

At norske sædgiverne ikke lenger kan være anonyme er en av grunnene. Siden 2005 har barn født ved assistert befruktning i Norge rett til å få vite donorens identitet ved fylte 18 år. I perioder har dette gjort det vanskelig å rekruttere nok sædgivere.

- Regelverket sier at hver sædgiver bare kan bli far til seks barn. Selv om det har vært relativt mange i det siste så trenger vi hele tiden nye, forklarer Fedorcsak.

40-50 sædgivere

Sæddonorer bør være mellom 25 og 40 år, ha god helse og helst barn fra før.

- I tillegg til disse kriteriene er det viktig at utgangspunktet er en motivasjon om å hjelpe andre. Vi trenger modne og modige menn som donorer.

De eneste sædbankene i Norge finnes på Rikshospitalet og Haugesund sjukehus. Til enhver tid er det ca 40-50 registrerte sædgivere i systemet.

- Blir det nødvendig må vi annonsere etter flere nå som lesbiske også får muligheten, sier Fedorcsak.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning