Økende behov for sæddonorer

Den nye ekteskapsloven sikrer lesbiske par retten til assistert befruktning.

SÆDGIVERE SØKES: Nå kan også lesbiske par stille seg i køen.

SÆDGIVERE SØKES: Nå kan også lesbiske par stille seg i køen. Foto: FOTO: Istockphoto

Publisert Oppdatert

- Det er vanskelig å forutsi pågangen, men jeg regner med flere henvendelser, sier seksjonsleder Peter Fedorcsak ved seksjon for barnløshet og assistert befruktning på Rikshospitalet.

Tidligere var lesbiske nødt til å dra utenlands for inseminasjon. Også mange heterofile har valgt å reise til private klinikker i Danmark heller enn å få det utført her hjemme.

Far til seks

At norske sædgiverne ikke lenger kan være anonyme er en av grunnene. Siden 2005 har barn født ved assistert befruktning i Norge rett til å få vite donorens identitet ved fylte 18 år. I perioder har dette gjort det vanskelig å rekruttere nok sædgivere.

- Regelverket sier at hver sædgiver bare kan bli far til seks barn. Selv om det har vært relativt mange i det siste så trenger vi hele tiden nye, forklarer Fedorcsak.

40-50 sædgivere

Sæddonorer bør være mellom 25 og 40 år, ha god helse og helst barn fra før.

- I tillegg til disse kriteriene er det viktig at utgangspunktet er en motivasjon om å hjelpe andre. Vi trenger modne og modige menn som donorer.

De eneste sædbankene i Norge finnes på Rikshospitalet og Haugesund sjukehus. Til enhver tid er det ca 40-50 registrerte sædgivere i systemet.

- Blir det nødvendig må vi annonsere etter flere nå som lesbiske også får muligheten, sier Fedorcsak.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag