Det er velkjent at frukt og grønnsaker som pent og pyntelig pakket inn, koster mer enn produkter i løsvekt. Som pristesten vår har vist, kan du spare mange tusen kroner på å være bevisst på hvor du handler frukt og grønt.

Men går du i løkfella, går vinninga fort opp i spinninga.

Prisundersøkelser foreldreogbarn.no har gjort nylig, viser at prisen på løk stiger med opptil 800 prosent når den pakkes inn i pene strømper med to eller fire løk i.

På Rimi i Nydalen, for eksempel, kostet løk i løsvekt 3,50 kiloen, mens to løk i strømpe kostet 31 kroner kiloen, da vi sjekket. Det utgjør en kiloprisforskjell på 786 prosent!

- Taper penger

Praksisen med enorm prisforskjell på innpakket og løsvekt-løk er den samme i alle de store kjedene. Slik forklarer ICA Norge saken:

"Løsvektsløken er veldig lavt priset og er en vare vi faktisk taper penger på. Den lave prisen på det billigste produktet er dermed en faktor som bidrar til prisforskjellen", skriver Bjørnar Mickelson i Ica Norge i en epost.

"På våre billigste variant av løk er prisen så lav at man ikke tjener penger på den løken over hode. Andre varianter er ikke så prispresset", skriver Herman Brenås i Bare, som leverer frukt og grønt til Rema 1000, i en epost.

Også Kiwi forklarer prisutslaget med at løsvekt-løken selges under innkjøpspris.

"Årsaken til at det blir slike prisutslag er at prisen på løs løk og First Price løk i 1kg poser selges under innkjøpspris", skriver Pål Westby i Norgesgruppen (som Kiwi er en del av) i en epost.

Like bra, stor forskjell

KIWI har helt normal inntjening på 2 og 4 pk, mens løsvekt og First Price-løk selges under innkjøpspris, hevder Westby. Ifølge Westby er løken i alle pakninger er av samme sort, bare sortert på .størrelse og skallfeil (kosmetiske feil).

Men Rema 1000 har mange steder tatt ut løk i løsvekt, på grunn av kvalitetshensyn, iføge Brenås iBare.

- Før solgte vi løk i store binger, og erfarte at dette skapte mye skallavfall, bøss, råte og slagskader, sier Brenås.

- Dyr pakking

Innpakkingen er svært kostnadsdrivende, hevder Mickelson i ICA:

"Det er knyttet en del ekstrakostnader til den ferdigpakkede løken. Dette gjelder blant annet prosessen med både utsortering av utseende og størrelser, pakking og emballering av løken. Både emballasjen og lønninger knyttet til selve arbeidet med pakking og sortering driver kostnadene oppover. Ferdigpakkede produkter er også mer plasskrevende å frakte, dermed blir transportkostnadene noe dyrere." sterin

Rema 1000 peker også på investeringer i pakkeutstyr og kravet til strømlinjeformede produkter i pakkene.

=

BILLIG: Løk i løsvekt koster 3-4 kroner kiloen i butikken. Det er under innkjøpspris, ifølge kjedene. Men denne ukas snittpris for innkjøperne er 3,29 kroner for liten løk og 6,47 kroner for litt større løk. © FOTO: Andreas Carlsen

- Selger under innkjøpspris

Men forklarer det hele løk-emballasje-påslaget? Nei. For mens du betaler drøyt 25 kroner for at løken skal være innpakket, koster det typisk et par kroner ekstra for å kjøpe avocado i emballasje.

Epler er også dyrere innpakket, men du betaler ikke fem ganger kiloprisen mer for epler på brett.

- Hvordan kan du forklare at innpakkingen av løk koster mye mer enn annen frukt- og grønt-innpakking?

- Det kan jeg ikke svare på. Det jeg kan si er at vi taper penger på løsvekten, og kombinert med norske arbeidstimer og utsortering drives prisen opp, sier Mickelson til Klikk.no

- Så hva er typisk innkjøpspris for løsvekt-løk, siden dere taper penger på det?

- Det er konkurransesensitiv informasjon, så det kan vi ikke gå ut med.

- Men når du ikke kan antyde fortjenesten, er det lett å anta at dere tar ganske godt betalt for den innpakkede løken?

- Jeg legger ikke skjul på at vi tjener penger på dette. Men vil tilbyr også løsvekt og flere typer innpakninger, så kan folk velge selv.

- Ikke så dyrt å pakke inn

Men forklaringen til kjedene halter. Verken emballasjen eller løsvektprisen forklarer de 800 prosentene i prisforskjell.

- Innpakking koster litt, men ikke flere titall kroner, sier Johanne Schøth, rådgiver i Statens landbruksforvaltning (SLF).

Hva så med løsvekstprisen? Ingen av kjedene vil fortelle oss hva de betaler for løken, så vi måtte prøve å finne det ut selv.

Nettsidene til Statens landbruksforvaltning (SLF) viser snittprisene som grossister betaler for varene, og lista oppdateres ukentlig.

- Dette er snittprisene som et utvalg av de største grossistene betaler for varene, forteller Schøth.

=

MANGE KIWI-PRISER: To løk i strømpe koster 12 kroner mer per kilo enn fire løk i strømpe. Mens løk i løsvekt koster langt mindre. © FOTO: Andreas Carlsen

Omtrent som i butikken

Grossistleddet er integrert i alle de store kjedene, som Ica, Kiwi og Coop, opplyser Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama. Gjennomsnittlig innkjøpspris for kjedene er derfor de samme prisene som du finner på lista fra SLF.

Lista for uke 8 viser at gul løk (kepaløk) har to ulike priser, for løk mellom 50 og70 mm og løk større enn 70 mm. Den minste sorten koster 3,29 kroner kiloen, den største 6,47 kroner.

Dette er snittprisene for innkjøp som de samme kjedene har opplyst til Statens landbruksforvaltning, eksklusive moms på 15 prosent.

Eier grossistene

Grossistene som er med i systemet disse prisene er basert på, er Bama, Ica og Coop samt noen av de mindre, uavhengige oppkjøperne. Disse har faste avtaler med produsenter, opplyser Johanne Schøth i Statens landbruksforvaltning.

Rema 1000 kjøper sine grønnsaker via et grossistselskap kalt Bare, som de eier sammen med Bama. Rema 1000/Bare handler helt fritt, utenfor avtalen som de andre oppkjøperne følger.

Men alle kjedene er altså også grossister - prisen på lista fra Statens landbruksforvaltning er derfor snittprisen som Kiwi, Ica, Rimi og Coop betaler for varene.

Les også:

Slik spiser hele familien for 1000 kroner i uka

Vi har testet 37 typer appelsinjuice

Slik klarer du deg på halve lønna

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!