SKYTEDRAMAET I FINLAND

– Normalt å bli redd

Som mor eller far er det helt naturlig å bli redd etter skytedramaet i Finland, sier psykolog Atle Dyregrov.

SKYTEDRAMA: I Finland ble ni mennesker drept på en skole .
SKYTEDRAMA: I Finland ble ni mennesker drept på en skole . Foto: FOTO: Scanpix
Sist oppdatert

- Tenk om dette skjer med mine barn! En helt naturlig tanke å tenke etter skolemassakren i Finland i dag, der ti elever er drept, og en den 22 år gamle gjerningsmannen døde på sykehuser etter alvorlige skuddskader.

Overbevis deg selv

- Barn er det kjærste man har, og da er det naturlig å bli redd når vi ser noe i media som kan true dem, sier Atle Dyregrov, psykolog ved Senter for krisepsykologi i Bergen.

Han tror de foreldrene som er engstelige fra før, også vil slite mer med å ta innover seg slike hendelser.

- Det beste man kan gjøre er å bruke fornuft til å takle frykten. Det er viktig å overbevise seg selv om at at det tross alt er liten risiko for at dette skjer her.

Flere ganger

Samtidig mener Atle Dyregrov at foreldre kanskje reagerer annerledes nå, et snaut år etter at et lignende drama skjedde på Jokela skole i Tusby i Finland i november i fjor.

- Når dette skjer flere ganger, og det ikke er langt fra oss, kan dette bidra til å øke frykten. Vi vet at vi bor i et land med mange våpen. Vi vet også at det er et kopieringselement i dette, og at spredning på Youtube og i media kan ha en smitteeffekt på andre i risikosonen. Foreldre må kunne takle disse realitene samtidig som de takler sin egen frykt. Det er ikke alltid lett, sier han.

Skolen har et ansvar

-Både skolen og familien har et ansvar til å ta opp dette, og til å snakke med barn om hva som kan være faresignaler hos mennesker i risikosonen. Det kan gjelde mennesker som kan stå i fare for å ta sitt eget liv, eller for å begå voldhandlinger. I USA har de kommet ganske langt med dette, og Europa vil nok komme etter.

Utdanningsdirektoratet har laget en guide til hvordan lærere og andre kan snakke med elever om skolekriser.

- Hva kan foreldre gjøre selv?

- Hvis barn selv tar initiativ til å snakke om skytedramaet i Finland, må man som foreldre våge å gå inn i dette og snakke om det, uten å skape unødig frykt hos barna. Hvis barn ikke er opptatt av dette, har det ingen hensikt å presse dem til å være det, sier Atle Dyregrov.

Denne saken ble første gang publisert 23/09 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også