Er det greit med samme forbokstav?

Slik velger du navn på søsken

Det er greit å bruke samme forbokstav på søskennavn - bare det ikke blir for likt.

SØSKEN: Navnene bør ikke være for like, mener navneekspertene.
SØSKEN: Navnene bør ikke være for like, mener navneekspertene. Foto: Foto: Colourbox
Sist oppdatert

- Om navn til søsken blir det bare synsing. Det meste må være tillatt, men personlig synes jeg det godt kan være litt system. Ikke et motenavn og et spesielt, eller ett norrønt og ett amerikansk. Samtidig må barna være individuelle, ikke en av Knoll og Tott. Da husker man ikke hvem som er hvem sier, sier Jørgen Ouren, navnestatistiker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.

- Det er greit å ha samme forbokstav på søsken, men det kan være praktisk at de ikke er alt for like ellers, slik som Tomine, Tora, Torkel og Torben, eller Martin, Markus, Malin og Maria, eller Tomine, Karoline, Mina og Oline, sier Ivar Utne, navneforsker ved Universitetet i Bergen og forfatter av boka "Hva er et navn".

Temanavn

Han synes også det er greit med temaer på søskens navn, for eksempel at man velger navn på for eksempel tre bokstaver, og foreslår kombinasjonene Ørn, Ulv, Sol, Vår, Eir og Dis. På fire bokstaver kan man for eksempel gå for Alva, Edda, Nora, Thea, Noah, Liam, Imre, Luka og Frøy, og på fem bokstaver er Embla, Emine, Naomi, Narve og Brage fine kombinasjoner.

- Noen bruker for eksempel navn fra norrøn mytologi, som søskenflokken Brage, Njord, Odin, Idunn, Embla, Frøya og Ask i bergensområdet. Eller de som har valgt folkevisenavnene Venill, Sylvelin, Reimar og Falkvor. Det går an med fugler, som Ørn, Hauk, Falk og Ravn, andre dyr som Ulv, Varg, Elg, Jerv, Mår og Tiger. Man kan også gå for fuglenavn som Lerke, Erle og Vibe eller blomsternavn som Rose, Jasmin, Lilja, Symra og Viola, sier Ivar Utne.

Han foreslår også tema hentet fra evangelistene i Bibelen: Markus, Mateus, Lukas og Johannes. Eller apostler som Simon, Andreas, Jakob, Johannes, Filip, Matteus og Tomas.

- Hvis de to første barna har navn på samme bokstav - bør også nummer tre få det?

NAVNEVALG: Er det greit å kalle barna navn på samme forbokstav eller blir det for likt?
NAVNEVALG: Er det greit å kalle barna navn på samme forbokstav eller blir det for likt? Foto: Foto: Colourbox

Trenger ikke være konsekvent

- Kanskje foreldrene har en grunn til å skifte. Det blir på samme måten som å skifte fra gamle nordiske til kristne, for eksempel fra Kjell, Frode til Marie og Anne for noen tiår siden. Neppe noe stort problem, mener Ivar Utne.

Navneforskeren synes det også er greit at søsken får ulikt antall fornavn, man trenger ikke være konsekvent på dette.

- Det er vanlig med slik variasjon i søskenflokker, og har neppe mye å si. I min egen søskenflokk er det to med ett navn og to med to, uten at jeg tenker mye over det.

- Hva som er konsekvent er en subjektiv opplevelse. Ett foreldrepar opplever det som ulike andre par, og mor og far kan også oppleve de ulikt. Det dreier seg om å føle at navnene har en felles stemning for foreldrene, sier Ivar Utne.

Viser at barna hører sammen

- Jeg vil nødig fungere som "smaksdommer" overfor foreldre, men det jeg kan si er at noen foreldre allerede i norrøn tid var opptatt av at det skulle vises at barna "hørte sammen" ved at de for eksempel het Sæmund, Geirmund, Solmund og Gudmund. Eksempelet er fra den islandske Landnåmabok, sier Gulbrand Alhaug, professor i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø og forfatter av boka "10 001 navn - Norsk fornavnleksikon". Tilsvarende kan barn i dag få samme forledd for å vise at de hører sammen, for eksempel Torbjørg, Tordis, Torvald og Torfinn. Man kan også avgrense seg til at bare forbokstaven er felles, for eksempel Elias, Emil og Ester, foreslår Alhaug.

- Jeg kjenner en familie med ni barn, og der alle navnene på barna har tre bokstaver: Odd, Eva, Eli, Åge, Per, Tor, Liv, Aud og May, sier Alhaug.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les mer:

Velg samme navn - uansett kjønn

Navneåret - 2011

De ti hotteste navnene akkurat nå

Denne saken ble første gang publisert 28/01 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også