Navnetoppen 2014:

Disse navnene velger vi nå

Begge toppnavnene gjør comeback.

EN LITEN NORA? Toppnavnene i 2014 har begge gjenerobret førsteplassen etter å ha gitt slipp på den i 2013.
EN LITEN NORA? Toppnavnene i 2014 har begge gjenerobret førsteplassen etter å ha gitt slipp på den i 2013. Foto: Foto: Thinkstock
Sist oppdatert

Nora og Lucas ble de mest populære navnene på nyfødte norske babyer i 2014. Det viser Statistisk sentralbyrås Navnestatistikk for 2014, som ble offentligjort i dag.

Lucas er nå tilbake på navnetoppen, etter at Filip erobret førsteplassen i 2013. Nora har også gjort comeback på topp, etter å ha gitt slipp på førsteplassen i 2013 til Emma.

Dette er navnene navneforskeren tror vil bli mest populære i 2015.

På andreplass på guttelisten for 2014 ligger William, mens Markus ligger på tredje. Emma detter ned fra første til andre plass i 2014, med Sara på tredje plass.

Fjorårets vinner blant guttenavnene, Filip, dumper i 2014 ned til en åttende plass.

Emma, som i 2014 ligger på andre plass, var i mange år et svært lite brukt jentenavn i Norge før det kom med et brak på navnetopplisten i 2003, og har siden dominert, ifølge SSB.

I 2012, som i 2014, var det Nora og Lucas som var de mest populære navnene, mens det i 2011 var Emma og Emil som toppet navnelisten.

Om du vil hente inspirasjon til navnevalget fra utlandet, kan det kanskje være en idé å kikke på topplistene fra USA.

Eller hva med å velge navn fra Spania eller Italia?

En «fy-liste»?

Navneforsker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå (SSB) har tidligere uttalt til Foreldre.no at han personlig mener nybakte foreldre bør holde seg unna topplisten når de skal velge navn til sine håpefulle.

- Alle synes navnene på topplisten er pene, det er derfor de ligger på topp. Jeg vil råde folk til å prøve å finne på noe annet. Det finnes så mange andre fine navn. Jeg vil gå så langt som å kalle navnetopplisten for en «fy-liste», sa Ouren til Foreldre.no.

Navnene som kommer

For å se hvilke navn som vil bli trendsettere i årene som kommer, kan man ta en kikk på listen over hvilke navn som har hatt de største prosentvise økningene de siste årene.

I 2014 klatret gamle travere som Markus og Emil opp åtte plasser til henholdsvis 3. og 4. plass, viser statistikken til SSB.

Aksel fortsetter oppover og er ny på topp ti. På jentesiden er det Nora, Anna, Tiril og Emilie som vokser mest.

Over den siste femårsperioden er det Matheo, Liam, Olav og Aksel blant guttene og Olivia, Ella, Mie og Lilly blant jentene som klatrer mest, ifølge SSB.

Emrik er et nytt guttenavn som hadde stor fremgang i 2013, men navnet er foreløpig ikke i nærheten av topplisten. Andre navn som klatret på listene i 2013, er Amanda, Olivia, Thale, Mie, Eiril og Tuva på jentesiden, og Olav, Jakob, Aksel og Peder på guttesiden.

Av disse er det kun Aksel som har kommet inn på topplisten i 2014, på tiendeplass.

Foretrekker du mer tradisjonelle navn? Her er navnene som ikke går av moten.

Elsa og Lucas topper i Sverige

Mange navnetrender er internasjonale. Her i Norge arver vi særlig navnetrender fra Sverige.

I Sverige har Alice ligget på topp i tre år, men i 2014 gikk Elsa forbi og tok førsteplassen foran Alice på andre plass. Maja ligger på tredje plass.

Maja er også et populært navn i Norge, og lå på sjetteplass på topplisten for 2013 og på niende plass i 2014. Alice har foreløpig ikke blitt særlig populært i Norge, til tross for at det har ligget på den svenske topplisten i flere år.

I Sverige er Lucas i det mest populære guttenavnet 2014, med William på andreplass - akkurat som i Norge. I Sverige ligger Oskar på tredje plass, et navn som ligger på femte plass i Norge.

Norske og svenske foreldre velger dermed temmelig likt når de får gutter, mens de skiller lag når de skal navngi jentene sine.

Topplisten 2014

Jentenavn:

  1. Nora
  2. Emma
  3. Sara
  4. Sofie
  5. Emilie
  6. Anna
  7. Linnea
  8. Thea
  9. Maja
  10. Sofia

Guttenavn:

  1. Lucas
  2. William
  3. Markus
  4. Emil
  5. Oskar
  6. Mathias
  7. Magnus
  8. Filip
  9. Jakob
  10. Aksel

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også