Barn og navnevalg

Ikke greit å reservere navn til fremtidige barn

- Mange har faktisk planlagt hva barna deres skal hete før de har truffet far eller mor til barnet.

KOSEPRAT: "Det var et fint navn! Det har faktisk jeg også tenkt på." Hva gjør du om din venninne kommer med denne kommentaren?
KOSEPRAT: "Det var et fint navn! Det har faktisk jeg også tenkt på." Hva gjør du om din venninne kommer med denne kommentaren? Foto: Foto: Thinkstock
Sist oppdatert

Oj, det var et fint navn! Selv har jeg tenkt på Mathias, men Matheo er jo egentlig finere. Hva gjør du om din gravide venninne, som venter en gutt, plutselig vil ta "ditt" navn?

Du er jo ikke engang gravid, men tenkte å "spare" Matheo til du en vakker dag får en liten gutt. Er det greit?

- Å holde av navn for fremtidige barn mener jeg er umulig, sier Karianne Gamkinn.

Hun er skribent og foredragsholder, driver av PR-firmaet Gamkinn Media og bloggen Mammadamen.com. Tidligere i år ga hun ut boka "Beklager, jeg må være mamma" om hverdagslivet med mann og to små barn.

Går jo ikke an å holde av navn til fremtidige barn! skriver en småbarnsmor i vårt forum Barnimagen.

En gjennomtenkt gave

Mammabloggeren oppfordrer heller til å spørre i hvor stor grad navnevalg skal respekteres? Navnet er en av de mest personlige og gjennomtenkte gavene foreldre gir barna sine. Navnene våre er på mange måter viktige for hvordan andre mennesker oppfatter oss, og også hvordan vi oppfatter oss selv. Det har nok mange foreldre i bakhodet når du velger barnas navn.

HØYGRAVIDE: Hva ville du gjort om din gravide venninne "stjal" navnet du skulle gi din nyfødte?
HØYGRAVIDE: Hva ville du gjort om din gravide venninne "stjal" navnet du skulle gi din nyfødte? Foto: Foto: Thinkstock

- Mange har faktisk planlagt hva barna deres skal hete før de har truffet far eller mor til barnet. Det sier jo litt om hvor viktig dette er for mange. Jeg tror det er viktig med en grunnleggende respekt for at navnet foreldre gir barnet sitt er valgt med så stor omhu, sier Karianne Gamkinn.

MAMMABLOGGER: Forfatter Karianne Gamkinn.
MAMMABLOGGER: Forfatter Karianne Gamkinn. Foto: Foto: privat

Hun mener denne respekten bør gjelde begge veier. Velger du et populært navn, bør du tenke på at venner og familie lettere kan komme til å velge samme navnet.

- Gir du barnet ditt et sjeldent navn, og ei nær venninne du ofte ser tilsynelatende kopierer navnet og gir sitt barn, vil det være naturlig og lurt for venninneforholdet sin del at hun gir en forklaring på hvorfor. Siden navn er noe som velges med så stor omhu, har sannsynligvis venninnen din gode grunner for å velge nettopp det navnet, og valget hennes bør på den annen side også respekteres, mener forfatteren.

Hun har selv nylig hørt en historie om et slikt "navnetyveri":

- Jeg hørte nylig en historie der to høygravide venninner røpet navnene de hadde planlagt for barna sine. Begge ventet gutter omtrent likt. Navnene de hadde valgt var forskjellige. Så kommer det første barnet til verden, og venninnen ser plutselig på Facebook at han har fått navnet hun hadde røpet til moren som navnet hun ville gi sitt barn. Jeg hadde nok blitt veldig skuffet om jeg hadde opplevd noe slikt, sier Karianne Gamkinn.

Kan ikke kreve enerett

SØTNOS: Liam? Håkon? Robin? Navnevalg er svært personlig og mange har planlagt hva den lille skal hete i lang, lang tid.
SØTNOS: Liam? Håkon? Robin? Navnevalg er svært personlig og mange har planlagt hva den lille skal hete i lang, lang tid. Foto: Foto: Thinkstock

Emilia Aldrin er svensk navneforsker og har skrevet doktoravhandling om navnevalg og sosial status ved Uppsala universitet i Sverige. Hun mener det ikke finnes noe enkelt svar på dette.

FORSKER: Emilia Aldrin.
FORSKER: Emilia Aldrin. Foto: Foto: privat

Reaksjoner fra vår Facebook-side

  • Det skal jo ikke hindre deg i og gi det navnet du vill til barnet! Man kan jo ikke eie et navn.
  • Min svigerinne (som forøvrig ikke har noen barn enda) fortalte om de to navnene hun synes var finest til gutt og jente, som hun gjerne kunne tenkt seg å ha.. Hennes venninne endte opp med å ta begge navna til sine barn ikke lenge etter..
  • Da er det jo bare å ikke fortelle noen hvilket navn du tenker på da... Og hvis noen i nær krets allikevel ender opp med akkurat det navnet så er det i hvert fall ikke fordi de har "stjålet" det fra deg.
  • Om du er redd for at noen skal stjele navnet ditt, så hold det hemmelig til barnet er der. Jeg har litt spesielle navn på mine og det hadde vært rart om en av mine nærmeste brukte samme navnet. Men også smigrende.
  • Tror ikke jeg hadde blitt super glad om noen av de nærmeste brukte det navnet jeg ville ha på min unge, men man kan jo ikke bestemme over andre og hva de skal gjøre.

- På den ene siden synes jeg ikke at du kan kreve enerett til et navn. Navn er til for å brukes, ikke eies av navnegiverne. Selv om det er et nyskapt navn som noen andre har "funnet på", så er det jo positivt om dette spres så andre kan inspireres av det og variasjonen i navnebruken øker, mener navneforskeren.

På den andre siden mener hun det er det forståelig at denne problematikken oppstår ettersom navn er så nært knyttet identiteten vår. Når foreldre i dag velger uvanlige navn, eller til og med unike navn, kan det lett hende at du oppfatter at et visst navn ER en viss person - og ikke kan være noen annen også.

- Du kan da oppfatte det som støtende at noen andre "tar" navnet uten å spørre. Men man bør da huske på at navn ikke er eiendeler og at de fleste navn faktisk bæres av flere personer, oppfordrer Emilia Aldrin.

To taktikker

Så om du ønsker å holde favorittnavnet for deg selv, er det to taktikker du kan ta. Det ene er å holde kortene tett til brystet. Det andre er å si hva drømmenavnet er - i håp om at ingen andre tar det.

- Har du lyst til å si det, så si det. Det kan være lurt å si navnet og samtidig fortelle om dine grunner til å velge akkurat dette navnet samtidig, og om hvorfor navnet betyr så mye for deg. Da vil venner og familie få større respekt for navnevalget og sannsynligvis vil det bli vanskeligere å kopiere det, om de også plutselig skulle finne ut at de liker akkurat det navnet veldig godt, sier Karianne Gamkinn til Foreldre.no

Oppkalling kan gjør denne problematikken enda vanskeligere. Velger du et familienavn, er sannsynligvis navnevalget svært personlig for deg og det kan føles som enda mer urimelig om en i vennekretsen tar samme navn. Men uansett synes ikke Karianne Gamkinn at du kan gå til det skritt å holde av et navn.

- Andre kan også ha gode grunner til å velge samme navn og det trenger ikke nødvendigvis handle om å kopiere andre. Derfor er det også nettopp så viktig med respekt for andres valg og åpenhet omkring dette.

Hva er fordelene og ulemper ved å fortelle navnet før barnet er født?  spør en småbarnsmor i vårt forum Barnimagen.

Navneforsker Emilia Aldrin mener det også er viktig å tenke over navnets brukervennlighet. Om for eksempel barnet til en venn eller slektning, allerede bruker det navnet som du vil gi til ditt eget barn bør du fundere på hvor ofte du pleier å treffe den andre familien. Om dere treffes ofte kan det være upraktisk og lede til forvirring om flere barn heter det samme.

- Oftest bruker dette løse seg av seg selv gjennom at dere bruker ulike kallenavn på barna, men det beste er nok å ha en tydelig kommunikasjon med sine omgivelser. Om det er et særskilt navn i slekten du ønsker å gi til et fremtidig barn kan du prate med slektningene dine. Hvis det viser seg at noen andre har samme tanker får dere sammen komme frem til en løsning. På samme måte bør du prate med vennene dine, om det er sånn at du skulle ville gi barnet ditt det samme navnet som deres barn har fått.

VENTETID: Gravide bruker mye tid på å fundere på hva den lille i magen skal hete.
VENTETID: Gravide bruker mye tid på å fundere på hva den lille i magen skal hete. Foto: Foto: Thinkstock

Les mer:

Disse navnene vil ingen ha

Derfor blir sære navn vanlige

Disse navnene går aldri av moten

Disse navnene blir hotte i 2020.

Denne saken ble første gang publisert 21/08 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også