Kosedyr

Når tegninger blir kosedyr

Sjekk de morsomme forvandlingene.

KREATIVT: Denne gule bamsen finnes det nok bare en av.

KREATIVT: Denne gule bamsen finnes det nok bare en av. Foto: Childs Own Studio

Publisert Oppdatert

Er det en figur barnet ditt tegner ofte? Hva med å gjøre den virkelig ved å lage et kosedyr ut av den?

Det har vist seg å være stor business for Wendy Tsao, som har laget et levebrød ut av ideen.

Det hele begynte da hun fikk beskjed om å skaffe et kosedyr som skolen kunne legge i sønnens nødskasse; en boks som skulle inneholde ting som ville trøste og berolige hvis det skulle oppstå en nødssituasjon.

- Jeg bestemte meg for å lage et kosedyr isteden for å kjøpe et nytt. Jeg ønsket at det skulle være noe sønnen min hadde et forhold til, forteller Tsao til Foreldre&Barn.

Dermed lagde hun et kosedyr basert på et portrett sønnen lagde mange av i denne perioden.

Sønnen kjente straks igjen figuren og viste stor begeistring for at den kjente figuren plutselig var kommet opp fra arket. Siden da har det kommet mange, kreative kosedyr til verden, basert på barns fantasifulle tegninger.

Også forumbrukerne i vårt forum Barn i magen drømmer om å starte egen bedrift. I denne tråden gir de hverandre råd:

"Jeg har så lyst til å starte egen bedrift (butikk), men jeg aner ikke hvordan jeg skal starte."

Lange ventelister

Bestill et kosedyr

I USA og Australia har ideen om å lage kosedyr basert på barns tegninger blitt stor business. De aller fleste tar bestillinger fra hele verden, og kommunikasjonen går som oftest over mail.

Prisene på kosedyrene varierer, og det samme gjør fraktkostnadene. Wendy Tsaos nettsted heter Childs Own Studio, men det finnes også flere kosedyrmakere som tar bestillinger fra hele verden. Her er noen det kan være verdt å ta en titt på:

Once upon a drawing

My own cuddly

Olivias sewing room

Le petit Creations

Happy softies

Gjennom sin nettside og blogg inviterer Tsao barn fra hele verden til å sende tegninger, som hun igjen kan lage kosedyr av. Og det har ikke vært mangel på respons.

- Jeg har en lang venteliste som tar meg omtrent et år å komme gjennom, forteller hun.

Tegningene som dumper ned i postkassen til Tsao er like forskjellige som barna er. Men noen ting har de til felles.

- Bildene jeg får er fulle av liv, morsomme, søte og fantasifulle. Barns tegninger er så fantastisk originale, og er helt upåvirket av voksent design, trender eller utdanning, sier hun.

Lager bamsen selv

Å inkludere barna i skaperprosessen av bamsen, er også noe bamsebutikken Bulid-A-Bear har gjort stor suksess med. Hos dem får barn være med å lage sin egen bamse ved at de får velge seg et av butikkens bamsedesign, og deretter er med å fylle bamsen, og også plassere et varmt hjerte i den. De mener det er med på å gi barna et sterkere bånd til bamsen.

- Vi merker at barna syns det er gøy å være med å lage bamsen, og at de samtidig får et mer spesielt forhold til den, sier butikksjef hos Build-A-Bear på Sandvika, Julie Bratsberg.

Hos dem mangler det heller ikke på tilbakemeldinger om at det å være med å lage bamsen selv er viktig for barna.

- Vi får ofte høre fra foreldre og besteforeldre at bamsen barna var med å lage selv har blitt spesiell for dem. Vi tror det har med skapelsesprosessen å gjøre. De har sett at bamsen har fått liv, sier hun.

Hva kan du om barne-tv? Test deg selv.

Barnas favoritter

Men hva gjør en bamse populær, og hva er egentlig barn opptatte av?

- Hos oss er det en kanin som er den store bestselgeren. Jeg tror det er på grunn av det fine, blide ansiktet den har. Et godt smil og øyne som virker åpne og velkomne har nok generelt mye å si, uavhengig av alder eller kjønn, mener Bratsberg.

De aller minste barna er ikke så opptatt av detaljene, som de eldre barna. Derfor er de mest populære bamsene i denne aldersgruppen ofte styrt av fargene.

- Hos de aller minste er det bamsene med sterke farger som er mest populære. Gjerne de med primærfarger. Når barna blir litt eldre merker vi at de blir mer opptatte av detaljer, og velger gjerne bamse ut fra hva den har på seg av klær, forteller Bratsberg.

La barn være kreative

Spesialpedagog Merete Holmsen har jobbet mye med tegning som et hjelpemiddel i kommunikasjon med barn. Hun mener at det er en god idé å inkludere barna i skapelsesprosessen. Det er hos dem kreativiteten virkelig får fritt spillerom.

FRI FANTASI: Mange, nye figurer får se dagens lys når barn får bruke fantasien.

FRI FANTASI: Mange, nye figurer får se dagens lys når barn får bruke fantasien. Foto: Childs Own Studio

- Barn er så flinke til å være kreative og til å bruke fantasien. Alt er mulig. De har ikke de begrensningene vi har. Det er i førskolealder de er på sitt frieste. Da har de ikke begynt å tenke at de skal gjøre alt "riktig" enda, forteller hun til Foreldre&Barn.

Kreative prosesser er ikke bare gøy for barna, men også nyttige, mener Holmsen.

- Det er positivt når barn får lage noe selv. Det gir mestringsfølelse, og er derfor med å bygge opp selvfølelsen, forteller hun.

Slik bygger du opp barnets selvtillit.

Syns du ideen om å få barnet ditt til å tegne sitt eget kosedyr var god, må du gjerne sette i gang, mener spesialpedagogen. Og hvorfor ikke gjøre hele prosessen selv?

- La barnet tegne kosedyret sitt, og hjelp det deretter til med å lage det. Da får de vært med på hele prosjektet, fra begynnelse til slutt, oppfordrer Holmsen.

Les også:

Ville du brukt parykk på babyen din?

Disse barna blir best likt av andre

Barn s lutter å være søte når de er 4 år

Klarer du å slutte og mase?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning