Nakne barn

Pomp eller drakt på badestranda?

Naken pomp eller badedrakt? Hva synes du er greit?

NAKEN ELLER IKKE: Meningene er mange blandt foreldre om barna skal få være nakne på stranden.

NAKEN ELLER IKKE: Meningene er mange blandt foreldre om barna skal få være nakne på stranden. Foto: Foto: Bettina Brinkmann/Colourbox

Publisert Oppdatert

Det tyske nettstedet Eltern etterlyser de nakne barna på stranden. Hvor har de blitt av? spør de. Og får svar fra mange foreldre, som i hovedsak kler på barna sine på offentlige badestrender eller badeland, mens de lar dem løpe nakne rundt hjemme på gressplenen.

Foreldrenes begrunnelse for å kle på dem i offentligheten, er både for å beskytte dem mot sol men også for å gjøre dem mindre fristende for pedofile som måtte bevege seg på stranden eller ved bassenget.

Lege Thor-Øistein Endsjø råder at man som foreldre bruker sunn fornuft, sørger for å holde oppsikt med barnet sitt og kler på det dersom solen skulle bli for sterk.

Les også: Når kan babyen bades i sjøen?

Sol er viktig

Men vil man gjerne bruke solkrem, er Endsjøs råd at man heller bruker litt lavere faktor og smører ofte.

- For sol er sunt for kroppen, og allerede i ett-års alderen kan barn begynne å få sol på kroppen. Solen er viktig for pigmentdannelsen, og den produserer D-vitaminer som er veldig bra for produksjonen av kalk og oppbyggingen av immunforsvaret.

Les også: Slik unngår du solbrente barn

Redd for pedofile

På forumet Nybaktmamma går diskusjonen over mange sider om barna skal være nakne på stranden eller ikke. Noen synes nakenhet er den naturligste ting i verden, andre kler på dem av hensyn til andre og av redsel for at det skal havne små, brune ting i vannet eller på stranden.

Noen igjen trekker frem angsten for at pedofile skal kaste sine øyne på barna deres.

- Vi ser ingen grunn til å advare foreldre mot å la barna sine løpe nakne rundt på badestranden, sier sjef for kriminalavsnittet ved Asker og Bærum Politikammer, Tom Søreide. - De sakene vi har vært borte i, har ikke barnas kledsel hatt betydning for overgrepet.

- Det er ikke farlig å gå naken på stranden. Vi må ikke bli hysteriske, er den korte kommentaren fra psykolog Tore Langfeldt, en av landets fremste eksperter på pedofili.

I en artikkel i Foreldre & Barn nr 7/2003 utdyper han dette med å si at "Foreldrene tenker nok mye i de baner. De er redde for mulige overgripere, og de er redde for å bli misforstått og mistenkeliggjort hvis de viser at de selv er åpne og frie og lar barna være nakne. Dermed fortrenges alt det positive ved nakenhet. For den pedofile spiller det mindre rolle om barna er påkledd eller ikke."

Les også: Ofte kjent gjerningsmann ved overgrep mot barn

Sand i rompa

Noen foreldre er opptatt av at det ikke skal komme sand i barnets hulrom, og derfor trer de badedrakt på barna.

"Jenta mi gikk ikke naken på stranda. Det gjorde jeg fordi at hun fikk masse sand oppi "der", og det ble litt ekkelt for henne når dette skulle vaskes vekk.", skriver en forumdeltager på Nybaktmamma.

Les også: Bade spebarn

Kroppsbevissthet

I den samme artikkelen i Foreldre & Barn sier førskolepedagog Anna-Marie Hildershavn at det er viktig at barna selv får bestemme om de vil ha på badedrakt eller ikke. Hun mener at barn som er nakne i friluft kan utvikle en større kroppsbevissthet, men på den annen side går det an å ha en lykkelig barndom med klær på også.

Bluferdighet

Nakenhet er et tema som har delt menneskeheten helt fra Adam og Evas tid, så også med småbarnsforeldre. Noen synes det er helt greit og den mest naturlige ting i verden at barna løper nakne rundt på stranden. Andre liker rett og slett ikke å ha fremmede, nakne barn rundt seg. Mens andre igjen kler på sine barn av hensyn til omgivelsene. De vil ikke støte noen.

- Det er viktig at vi som foreldre er åpne for at små barn ikke har blygsel. Så når barna selv synes det er greit å være nakne, la dem være det, mener Endsjø. - Og for å unngå de små uhellene kan man jo bare ha på dem en bleie.

Les også: Skal foreldre stoppe barns sex-lek?

Påbudt i badeland

En rask dukkert i hygienereglene til landets badeland viser at det forventes at de små har på seg bleie eller annet. Og flere har såkalte badebleier som enten selges eller deles ut gratis.

Hva synes du? Kommenter under eller bli med på avstemningen.

Les også:

Se hvor mye barn må drikke

Stor test av UV-klær til barn

Ti gode kjøp på Polet i juli

Hopp sikkert på trampolinen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning