Moskva:

Moskva for kidsa

Moskva står kanskje ikke øverst på lista over familievennlige byer, men det kan det snart bli slutt på.

UNIK MIKS: Originalt var ideen å briske seg med Sovjet-systemets fortreffeligheter. I dag huser Moskvas VVTs-folkepark morosaker for de små og severdigheter for de store.

UNIK MIKS: Originalt var ideen å briske seg med Sovjet-systemets fortreffeligheter. I dag huser Moskvas VVTs-folkepark morosaker for de små og severdigheter for de store. Foto: Foto: Paal Audestad

Publisert Oppdatert

En liten pike gjør store øyne. I folkeparken VVTs i Moskva er arvegodset fra Sovjet-tida blitt morosaker, og Liza Tsjuprova (7) har lagt sin elsk på det pensjonerte Tupolev-flyet. Med et fast grep om roret er hun i ferd med å realisere juniordrømmen fremfor noen: Å få prøve seg som pilot for en dag.

- Det var gøy å sitte i cockpiten! lyder rapporten idet hun går inn for landing hos mamma Jelena og pappa Vladislav Tsjuprov.

- Jentungen var her med bestemor nylig, supplerer bakkemannskapene.

- Vi hadde lyst til å være med, vi òg. Det er et bra sted å se seg om, og et bra sted å ta middagen.

LIZA FLY-FLY: Liza Tsjuprova (7) er en av mange som får muligheten til, og gleden av, å være liksompilot for en dag i det pensjonerte Tupolev-flyet.

LIZA FLY-FLY: Liza Tsjuprova (7) er en av mange som får muligheten til, og gleden av, å være liksompilot for en dag i det pensjonerte Tupolev-flyet. Foto: Foto: Paal Audestad

Historisk hitliste

Reisefakta

  • Moskva er en av verdens dyreste byer. Det gjør seg ikke minst gjeldende innen overnatting, selv om du kan gjøre varp hos nettagenter av typen allrussiahotels.com. En ytterlig fordyrende omstendighet er at Russland krever visum for innreise. Hvis et byrå skal ta seg av det praktiske, koster et turistvisum fort 750 kroner. Det er viktig å beregne god tid ved bestilling.
  • Byens t-banenett er rimelig og effektivt, men desto tettere befolket. Daglig benytter opp til ni millioner mennesker seg av det, mer enn motstykkene i London og New York opplever av trafikk kombinert. Fortsatt er det slik at en hvilken som helst bil kan tjene som drosje i Moskva - det er bare å strekke ut armen og forhandle om pris.

Det allrussiske utstillingssenteret, som det blir i oversettelse, ligger nord i Moskva. Ikke la deg lure av at T-banestasjonen heter VDNKh. På folkemunne gjør området som sådan også det. Det var nemlig navnet da det ble åpnet for publikum i 1939.

Originalt var ideen å briske seg med Sovjet-systemets fortreffeligheter. Gågater i paradeklassen borget for et "best of"-innblikk i stalinistisk vitenskap og teknologi, innen alt fra jordbruk til romfart. På 50- og 60-tallet ble konseptet utvidet med enda flere paviljonger og praktverk, slik at det etter hvert la beslag på to kvadratkilometer.

Relanseringen i 1992 førte med seg det private næringsliv. Resultatet er en salig og unik miks av fordums pomp og oppdatert forbrukskultur. Det skader heller ikke at andre attraksjoner ligger i umiddelbar nærhet, eksempelvis Ostankino-fjernsynstårnet med sitt dreiende utsiktspunkt.

Rock'n'roll

DANSEGLEDE: Idet sola er i ferd med å ta kveld over den berømte forgylte fontenen, eksploderer VVTs i rytmer og bevegelse.

DANSEGLEDE: Idet sola er i ferd med å ta kveld over den berømte forgylte fontenen, eksploderer VVTs i rytmer og bevegelse. Foto: Foto: Paal Audestad

Diskoen slår. Strobelys i alskens kulører blender. Og som om ikke det var stimuli nok, må du stadig sno deg for å unnslippe fiendtlig aktivitet. Nei, det er ikke swingcruise på danskebåten. Det er "business as usual" i Roll Hall, et stykke sørover i byen.

BARNEVENNLIG: Russerne vet å ivareta både egne og tilreisende juniorrekker.

BARNEVENNLIG: Russerne vet å ivareta både egne og tilreisende juniorrekker. Foto: Foto: Paal Audestad

Mens de mer sensibelt anlagte nøyer seg med rulleskøyter og automatspill, går spenningsjegere i alle aldre berserk i Q-zar-rommet. Ja, for det er ikke fritt for at en og annen familiefar er sluppet løs med laserbørse og jukseammo.

- Det er tillatt for voksne, bekrefter Ajsyby Magadejeva (20) med en overbærende lattersalve.

Hun har bijobben sin i senteret som fungerer dels som shoppingkvarter, dels underholdningsmaskin - for ikke å glemme dels skytebane og krigssone.

- Hit kommer vennegjenger og folk som feirer bursdag. Hit kommer du for å treffe og bli kjent med mennesker. Det er kjempepopulært, hevder Asjyby på vegne av arbeidsgiveren.

Prinsesse-ballett

Norske Arild Klingsheim er bofast hos broderfolket i øst. Selv om han kjenner til mer barnevennlige metropoler, har han flere Moskva-anbefalinger i ermet.

Q-ZAR: I opplevelsessenteret Roll Hall, et stykke sørover i byen, er det fram med laserbørsa og lekeammunisjonen.

Q-ZAR: I opplevelsessenteret Roll Hall, et stykke sørover i byen, er det fram med laserbørsa og lekeammunisjonen. Foto: Foto: Paal Audestad

- Det finnes en stor dyrepark hvor dyrene ikke ser ut til å ha det altfor ille. Dessuten finnes det to permanente sirkus av høy kvalitet, sier han, og går videre god for Gorkij-parkens fasiliteter.

Ting å gjøre

  • Moskva er med sine drøyt ti millioner offisielle innbyggere Europas største by. I tillegg til anselig asfaltjungel kan den skilte med 18 kvadratmeter grøntområde pr. hode.
  • Arkitekturen, kunst-, litteratur- og historien gjør byen til en av verdens udiskutable kulturhovedsteder. Severdig-nødvendigheter inkluderer parlamentsbygningen Dumaen, Bolsjoj-teatret, Gorkij-parken, Universitetet og Den røde plass med Lenin-mausoleet og Vasilij-katedralen.
  • Folkeparken VVTs ligger ved metro VDNKh, nordøst i byen. Opplevelsessenteret Roll Hall ligger ved metro Tulskaja, like sør for sentrum. Moskva kan ellers skilte med to permanente sirkus samt dyrehagen ved Barrikadnaja og Krasnopresnenskaja.

Det hører med at vi befinner oss i en av Europas desiderte kunst- og kulturhovedsteder. Det bør en benytte seg av, ifølge Klingsheim, som blant annet slår et slag for matinéforestillingene på Stanislavskij-teateret.

- "Svanesjøen", "Nøtteknekkeren" og "Askepott" er balletter barn vet å sette pris på, iallfall hvis de som vår datter er opptatt av prinsesser. Et annet tips er de mange museene. Hvis foreldrene er flinke til å fortelle historier rundt verkene, kan det bli en fin opplevelse for de yngste.

Digert dansegulv

Hva med dem som er litt eldre? Det spørs om vi ikke skal tilbake til VVTs. Idet sola er i ferd med å ta kveld over den famøse forgylte fontenen, eksploderer inngangsområdet i rytmer og bevegelse. Anledningen er fadderuke ved naboinstitusjonen Det statlige russiske sosiale universitet.

Polina Ypitis (18) leser pr-fag. En rask prat avdekker talent for gladmeldinger.

FULL RULLE: Inline-skøyter er en hit også blant unge moskovitter.

FULL RULLE: Inline-skøyter er en hit også blant unge moskovitter. Foto: Foto: Paal Audestad

- Det er så digert her. Enten kan du spise, bare slappe av eller sjekke utstillingene. For tida er det bokmesse, reklamerer hun.

Mer info

Publikasjoner som Rough Guide og TimeOut gjelder også i Moskva. Fredagsutgaven av Moscow Times borger for en kurant utelivs- og underholdningsguide. go-magazine.ru, waytorussia.net og moscow.info gir deg oversikten online, mens mos.ru er det offisielle nettstedet. Oslo-baserte Katerina Smetanina ga i 2006 ut boka Russland og russere. En guide til vårt nabofolk i øst, som fungerer bra som nettopp det.

Ikke før har hun gjort det, før studentpolitikken griper ordet og pa-anlegget.

- Slutt å røyke! Dere ødelegger lufta for alle oss andre! lyder budskapet fra podiet - et tegn på at storebror, eller i dette tilfellet storesøster, fortsatt har en viss oversikt.

Galina Kamalova (20) ler.

- Her finner du det meste, konkluderer hun.

Og så danser hun inn i Moskva-natten, arm i arm med pr-Polina.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning