Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse har offentliggjort forsknings- og utviklingsprosjekter om premature barn - et av Spedbarnsnettverkets satsingsområder, skriver Spedbarnsnettverket på sine nettsider.

Forskningsstudie

Prosjektmedarbeider Ellen Sæter Hansen - koordinator for Nasjonalt temanettverk om premature barn - ledet en workshopen om temaet, og presenterte sin egen forskningsstudie: "Samspill mellom foreldre og premature barn - en studie av triadisk interaksjon i barnets første leveår."

Prematur

STRESS: Å bli forelder til et barn som er født for tidlig kan være stressende og traumatisk. © Foto: Istockphoto

Tung opplevelse

Studien omfatter ni premature barn og deres foreldre. Barna hadde en fødselsvekt på mellom 792 og 1509 gram og var født mellom fire og ti uker for tidlig. Ingen hadde utviklingsvansker.

- Foreldre har sterke opplevelser med for tidlig fødsel, sa Ellen Sæter Hansen.

Dette gjelder både fedre og mødre.

Tidlig intervensjon

I alt syv prosjekter ble lagt fram på workshopen, blant dem "Tidlig intervensjon overfor premature barn", presentert av rådgiver Kirsten Ruud og seniorrådgiver Arlene Temte fra Sørlandet kompetansesenter. De to har siden 2005 gjennomført et prosjekt med tett oppfølging av for tidlige fødte barn og deres familier. Familiene har fått jevnlige hjemmebesøk fram til barnet er tre år, med fokus på å gjøre foreldrene trygge og se barnas framgang og muligheter.

En egen studie tar for seg "Opplevd stress hos fedre til for tidlig fødte barn".

Les også:

Velg bilstol til babyen

Mummi skremmer ungene

Barnesikring av vinduer

Slått ut av første tungekyss

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!