Vallergan

– Medisiner gir barna dine «hangover»

Eksperter fraråder foreldre å gi Vallergan til søvnløse barn over lang tid.

LYS VÅKEN: Mange sliter med å få barna sine til å sove. Faste rutiner og tålmodighet er de viktigste nøklene til suksess, mener ekspertene.

LYS VÅKEN: Mange sliter med å få barna sine til å sove. Faste rutiner og tålmodighet er de viktigste nøklene til suksess, mener ekspertene. Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert
BARE I OVERGANGSFASE: Karl Viktor Perminow ved barneklinikken på Ullevål universitetssykehus mener at Vallergan kun må brukes i en overgangsperiode.

BARE I OVERGANGSFASE: Karl Viktor Perminow ved barneklinikken på Ullevål universitetssykehus mener at Vallergan kun må brukes i en overgangsperiode. Foto: FOTO: Privat

I går skrev klikk.no at salget av sovemedisiner til barn og unge i Sverige har økt med over 200 prosent de fem siste årene. I Norge har det også vært en økning, men dette skyldes først og fremst at salget av melatonin har steget de siste årene.

Pasienthåndboka: Sliter du med søvnløse barn? Få gode råd i pasienthåndboka.

Vallergan er allergimedisin, som av mange brukes som medisin for å få barn til å sove. Vallergan kategoriseres ikke sammen med sovemedisiner eller beroligende midler.

Ikke testet på barn

- Vi vet lite om langtidseffekten Vallergan har på barn, fordi medisner generelt ikke blir testet ut på barn. Men dette er medisiner som har vært i bruk i mange år, og vi har hatt god tid til å oppdage eventuelle bivirkninger av langtidsbruk, sier Karl Viktor Perminow, assisterende klinikksjef ved barneklinikken på Ullevål universitetssykehus, til klikk.no.

Sovner ikke uten medisiner

Han advarer likevel mot å bruke Vallergan over lang tid.

- Om ikke medisinen i seg selv skaper avhengighet, blir barnet vant til å få hjelp til å finne roen. Hvis Vallergan blir brukt over for lang tid, kan det være vanskelig å komme inn i vanlig rutine igjen.

Får "bakrus"

Arne Fetveit er fastlege og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og har forsket på søvn. Han sier at bivirkningen av Vallergan kan være som en "hangover" dagen etterpå.

- Barnet kan bli søvnig dagen etter også. Sovemedisiner eller Vallergan som sovemedisin skal gis helt unntaksvis til barn, og etter min mening bare to-tre dager. At det gis mer sovemedisin til barn i Sverige og Norge, er oppsiktsvekkende, sier Fetveit til klikk.no.

DEN SOM SOVER...: Selv om barnet sovner lett, må man regne med at det kan ha våkne perioder i løpet av natten.

DEN SOM SOVER...: Selv om barnet sovner lett, må man regne med at det kan ha våkne perioder i løpet av natten. Foto: FOTO: Crestock

Gir sin egen medisin til barna?

Han mistenker at mange foreldre synes at nattejobben med barn blir for overveldende.

- Det er ikke lenger godtatt at barn har lange våkne perioder, og man har ikke lenger tid til skrikeøkter klokken halv tre om natten, sier Arne Fetveit.

Han tror ikke problemet er at leger skriver ut resept på medisinene, men at foreldrene bruker av egen sovemedisin og gir til barna. Det han frykter mest, er ikke bruk i overgangsperioder, men regelmessig bruk av sovemedisin eller Vallergan til barn.

- Det er kun barn som absolutt må ha hvile på grunn av angst eller alvorlig sykdom, som skal få sovemedisin, understreker Fetveit.

Det er ikke lenger aksept for at barn har lange våkne perioder, og man har ikke lenger tid til skrikeøkter klokken halv tre om natten

Har skapt debatt

Klikk.nos lesere er blitt svært engasjerte i denne saken, og en av foreldrene skriver om datteren:

Hun var tre år, og hadde fortsatt ikke sovet en helt natt igjennom. Vi jobbet mye med dette i form av råd fra jordmor, prøving av nye rutiner osv. Vi maste ikke mye med dette, men testet ut sunne og naturlige metoder. Hun slet fortsatt, og var utrolig mye våken helt frem til hun var 3 år. Via fastlege testet vi ut små doser med sovemedesin i en periode. I utgangspunktet et allergimiddel, som virker døsende. Dette brukte vi i noen uker, og fikk jobbet inn en gor søvnrytme for datteren vår. Hun fikk bedre netter, noe som igjen førte til bedre dager både hjemme og i barnehagen. Vi trappet ned, og den nye, gode rutinen var innarbeidet.

- Dette er slik vi ser for oss at man skal gå fram. Foreldrene må prøve nye rutiner før preparatet brukes. Det skal være en siste løsning, sier Karl Viktor Perminow etter å ha lest kommentaren fra "pappa".

Faste rutiner er viktigst

Overlegen sier at før han hadde skrevet ut en resept på Vallergan, ville han ha utredet om barnet kunne ha fordøyelsesproblemer eller andre diagnoser som kunne forklare søvnproblemene. Samt om rutinene rundt legging og ellers i hverdagen var gode nok.

Han er klar over at det å være småbarnsforeldre er slitsomt, men det er ikke god nok grunn til gi barna sovemedisin eller Vallergan over lang tid, mener han.

- Mange foreldre lever under stort tidspress og er stresset og slitne. Men man gir ikke medisin til en annen person enn den som har plagene, sier Perminow.

Slitne foreldre ønsker ro

Han mener det er viktig at leger hjelper foreldrene å tenke på andre ting som kan avlaste dem, som venner og familie som kan hjelpe til med barna i perioder.

GODE RUTINER: Hvis barnet har faste regler for legging, og gode og faste rutiner ellers i hverdagen, blir det lettere å innarbeide et normalt søvnmønster.

GODE RUTINER: Hvis barnet har faste regler for legging, og gode og faste rutiner ellers i hverdagen, blir det lettere å innarbeide et normalt søvnmønster. Foto: FOTO: Ron Chapple Stock/Crestock

Barnelege Gunnar Oftedal sier til klikk.no at han ofte har opplevd at slitne foreldre som ønsker ro, ber om Vallergan til barna sine.

- Problemet er komplekst. En hel familie, med foreldre og søsken, blir rammet hvis ett av barna ikke får sove. Allergimedisinen kan hjelpe en familie i en overgangsfase, men langvarig bruk kan aldri anbefales, sier Oftedal.

Gir Vallergan på feil måte

Han har imidlertid sett at foreldre bruker Vallergan i både to og tre overgangsfaser. Mange er misfornøyde med preparatet, og ofte kan det skyldes at foreldrene gir medisinen på feil måte.

Mange foreldre gir Vallergan rett før leggetid, noe som er feil siden medisinen bruker litt tid på å virke. Dessuten er det vanskelig å gi riktig dose. For stor dose kan resultere i irritabilitet og en slags "hangover" for barnet dagen etterpå.

- Må ha tålmodighet

- Det aller viktigste for at barnet skal få sove, er faste og gode rutiner. Ro ned tempoet fram mot leggetid, gjør de samme tingene hver kveld og gi barnet et godt måltid på kvelden for å roe det ned, råder barnelege Gunnar Oftedal.

- Først og fremst dreier dette seg om tålmodighet. Rutinene må gjennomføres kveld etter kveld, og man må ta seg tid til barnet, sier førsteamanuensis Arne Fetveit.

Gi barnet et godt måltid på kvelden for å roe det ned

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning