Fordi barn har lav kroppsvekt, kan inntaket lett overskride øvre grenseverdi. Derfor anbefales ikke aspartam av sikkerhetsgrunner

aspartam i yoghurt

NYTTIG KUNNSKAP: Dersom det står søtstoff E951 på yoghurten, eller matvaren du kjøper inneholder den aspartam. © FOTO: Line Fredheim Storvik

Aspartam

  • Er er et søtstoff som søter 200 ganger mer enn sukker.
  • Er et av de eldste søtstoffene vi har, og har vært i bruk i mer enn 20 år.
  • Aspartam er omdiskutert, og det har vært publisert en rekke studier om påstått helsefare.

Les mer: Om aspartan

Vitenskapskomiteen for mattrygghet

Produkter med aspartam

Line Fredheim Storvik

Dette er versting-yoghurten

Én barneyoghurt har like mye sukker som en pose skumbananer. Se testen.

Yoghurten Sans er sunn og mager, men to av fire Sans-typer inneholder søtningsstoffet aspartam, som barn under 3 år ikke skal ha. Også Yoplait 0,1 % yoghurt inneholder aspartam. For foreldre er det vanskelig å vite hvilken yoghurt små barn bør holde seg unna.

LES: Om aspartam

Vanskelig å se

De siste årene har det vært en debatt i Norge om søtningsstoffet aspartam. Norske myndigheter mener det ikke er farlig, dersom du spiser det i normale mengder. Men det er ikke anbefalt til barn under 3 år.

Sans- yoghurten er merket med søtstoff E951, som er aspartam.

- Det er ikke lett for en forbruker å vite, sier ernæringsrådgiver Lise von Krogh i dinkost Hun sier at aspartam ikke er anbefalt til små barn, fordi barn lettere får i seg mer av stoffet enn voksne, fordi de spiser mer mat i forhold til kroppsvekt.

Yoplait 0,1 % yoghurt er merket aspartam, men da må du vite at barn under 3 år ikke skal ha det.

Aspartam finnes også i blant annet lettbrus, saft, nektar, godteri, yoghurt og energireduserte produkter, som noen typer suketter.

LES OGSÅ: Andre matvarer med aspartam.

Enda flere matvarer med aspartam.

Ikke lettbrus til barn under tre år.

Tilsetningsstoffer og små barn.

Anbefaler ikke

- Vi anbefaler ikke Sans- yoghurten som inneholder aspartam til barn, sier leder i ernæring Anne Sofie Biong i Tine. Hun påpeker at det er forbudt å tilsette aspartam i mat til barn under tre år.

- Det er fordi barn har et høyere matinntak i forhold til kroppsvekt enn voksne, og dermed får i seg en større dose aspartam i forhold til kroppsvekt enn voksne, hvis de spiser mat med stoffet, påpeker Biong.

Hun sier det er en øvre grense for hva voksne mennesker tåler av aspartam, og at du må spise 37 beger med sans- yoghurt for å nå grensen. Myndighetene anser aspartam som trygt å bruke opptil 40mg/kg kroppsvekt per dag.

- Man vet ikke hvor grensen går for barn. Fordi barn har lav kroppsvekt, kan inntaket lett overskride øvre grenseverdi. Derfor anbefales ikke aspartam av sikkerhetsgrunner, understreker Biong.

Barn bør derfor ikke spise av firepakningene med Sans- yoghurt.

- Men Sans Yoghurt med musli og de store halvlitersbegrene med vanilje- og bringebær inneholder ikke aspartam, så de kan barn trygt spiser, sier Biong.

- Hvordan kan foreldre vite hvilken av Sans-yoghurtene de kan gi barna?

Foreldre må lese på innholdsdeklarasjonen for å finne hvilke produkter de kan gi til barna. De produktene som inneholder aspartam er tydelig merket med det, svarer Biong.

RÅDGIVER: Julie Tesdal Håland i Mattilsynet sier det lovlig å selge produkter med aspartam i Norge så lenge det ikke markedsføres til barn under 3 år.=

RÅDGIVER: Julie Tesdal Håland i Mattilsynet sier det lovlig å selge produkter med aspartam i Norge så lenge det ikke markedsføres til barn under 3 år. © FOTO: Mattilsynet

Ikke ulovlig

Aspartam er ikke tillatt i barnemat, ifølge Mattilsynet. Mat som markedsføres til små barn, det vil si barn under 3 år, regnes som barnemat.

- Så lenge markedsføringen av produktet ikke er rettet mot barn under 3 år, så er det lovlig å selge produkter med aspartam i Norge, sier rådgiver Julie Tesdal Håland i Mattilsynet.

Aspartam er godkjent av Mattilsynet. Nylig gjorde Vitenskapskomiteen for mattrygghet i Norge en vurdering av søtstoffet, som sier at akseptabelt daglig inntak (ADI) er på 40 mg/kg kroppsvekt per dag for voksne.

Mattilsynet baserer seg på konklusjonene til De europeiske matmyndighetene (EFSA) og Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Mattilsynet i Norge advarer ikke mot aspartam, til tross for at flere forskningsrapporter har sådd tvil om stoffet er trygt.

LES: EFSA om aspartam.

LES OGSÅ: Om diabetes og aspartam

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!