Så mye sukker

Maks ti prosent av energien barn får fra maten de spiser, bør komme fra tilsatt sukker.

Raffinade er et eksempel på tilsatt sukker. Tilsatt sukker omfatter også sukrose, fruktose, maltose, laktose, stivelseshydrolysat (glukose, høyfruktosesirup), honning og frukt- og bærkonsentrater.

Sukker som forekommer naturlig i matvarer, regnes ikke som tilsatt sukker.

Mens matvarer med tilsatt sukker inneholder lite nyttig næring, inneholder matvarer med naturlig sukker også vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Kilde: Helsedirektoratet

Så mye salt

Barn under 2 år bør få i seg mindre enn 2 gram salt per dag.

Barn 2–9 år bør begrense saltinntaket til 3–4 gram per dag. 

Salt oppgis enten som salt (NaCl) eller natrium (Na), i gram per 100 gram. 1 gram salt tilsvarer 0,4 gram natrium.

Høyt saltinnhold: 1,25 g salt  (0,5 g Na) eller mer per 100 g vare.

Middels saltinnhold: 0,3–1,25 g salt (0,12–0,5 g Na) per 100 g vare.

Lavt saltinnhold: 0,3 g salt (0,12 g Na) eller mindre per 100 g vare.

Én teskje inneholder 7 gram salt.

Slik reduserer du saltinntaket

•  Ikke ha salt ved bordet og reduser saltmengden i oppskrifter.

•  Ikke tilsett ekstra salt i halv- eller helfabrikata. Tynn ut saltinnholdet i posesupper ved å tilsette grønnsaker, for eksempel hermetiserte tomater. Bruk kun ½ pose tacokrydder når du lager tacomiddag.

•  Bruk krydder og urter istedenfor salt.

•  Bak brødet selv, og lag mer mat fra bunnen av.

•  Bruk rene kjøttprodukter framfor bearbeidede kjøttprodukter.

Kilde: Helsedirektoratet og Anne Lene Kristiansen

Om testen

Utvalg og den ernæringsmessige vurderingen av matvarene i denne testen er gjort av klinisk ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim, daglig leder av Matfordeg.no. 

Innholdet av salt og sukker er per 100 gram, og varene er kjøpt inn i dagligvarekjeder i februar 2016.

- Den typiske norske hverdagsmaten kan inneholde mye sukker, blant annet i enkelte typer yoghurt, kornblandinger og syltetøy, sier klinisk ernæringsfysiolog Anne Lene kristiansen.

Hun er postdoktor ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun forsker på og har i mange år jobbet med barns kosthold.

Søtt og salt

Klinisk ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim har samme erfaring:

- Vi vet at det fremdeles er mye bruk av salt og sukker i matvarer myntet på barn, også i matvarer der man ikke skulle tro det, sier hun, og trekker fram tacokrydder som en av verstingene.

- Tacokrydder inneholder mye salt, men jammen er det ikke også utrolige mengder sukker i denne krydderblandingen! Det skulle man ikke tro når man smaker på den, sier hun.

Norheim har stått for vår sjekk av ulike matvarer som inngår i  mange barnefamiliers daglige kosthold. Hun forteller at i noen produkter som skal smake søtt, er det brukt overraskende mye tilsatt sukker:

- Et eksempel er sursøt saus. Det er litt å overdrive når nesten 1/5 av et glass med sursøt saus er sukker, særlig når man kan lage sin egen sursøte saus helt uten bruk av rent sukker, sier hun.

- Det er det tilsatte sukkeret vi ønskes at reduseres, sier klinisk ernæringsfysiolog Anne Lene Kristiansen.

Hun poengterer at det aller viktigste når det gjelder sukker, er å begrense hverdagsbruken av saft, brus, leskedrikker, nektar, søte kjeks og bakervarer og  godteri.

- Produkter med kunstig søtningsstoff bør ikke brukes til barn under tre år. Grunnen er at barn har lav kroppsvekt, og at inntaket derfor lett vil overstige de øvre grenseverdiene for inntak som Mattilsynet har satt, sier Kristiansen.

Mindre søtt enn før

Landsomfattende kostholdsundersøkelser gjennomført av Universitetet i Oslo på oppdrag fra Helsedirektoratet og Mattilsynet viser heldigvis en positiv utvikling med tanke på barn og sukker.

Undersøkelsen Småbarnskost viser at for toåringer var gjennomsnittlig andel energi som kom fra tilsatt sukker langt lavere i 2007 sammenlignet med forrige undersøkelse, som ble publisert i 1999. Mens annenhver toåring i 1999 spiste met tilsatt sukker enn det som var anbefalt, holdt mer enn 80 prosent av toåringer seg innenfor anbefalt grense i 2007.

Tilsvarende utvikling viste også undersøkelsen Spedkost, som ser på kostholdet til ettåringer. På de åtte årene mellom undersøkelsene i 1999 og 2007 hadde andelen energi som kom fra  sukker, blitt mer enn halvert. Og mens fire av ti fikk for mye sukker i 1999, var det kun én av ti som gjorde det i 2007.

Overraskende mye salt

- Vi har ikke undersøkelser som gir gode tall på hvor mye salt norske barn får i seg. Det vi vet, er at saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag, noe som er omtrent dobbelt så mye som anbefalt. Det er grunn til å tro at barn også får i seg for mye salt, sier Anne Lene Kristiansen.

Det er verdt å merke seg at det kan være mye salt også i matvarer som ikke smaker salt.

- For eksempel kan det være mer salt i ketchup enn i potetgull. Og det kan da ikke være nødvendig å ha like mye salt i søte kjeks, der du ikke engang smaker det salte, påpeker Randi Vassbotn Norheim.

I en pose Sørlandschips med havsalt er det 1,3 gram salt per 100 gram, mens det for eksempel er 1,5 gram salt  per 100 gram i Tom & Jerry- kjeksene.

Over halvparten av saltet vi får i oss, kommer fra industrilagde matvarer som hel- og halvfabrikata.

Norheim poengterer at selv om sukker ikke er direkte sunt, så er det heller ikke direkte farlig. Det kan gi hull i tennene, og et høyt inntak av drikke med tilsatt sukker øker risikoen for overvekt, som igjen kan gi andre helseplager.

Samtidig er det en dokumentert sammenheng mellom inntak av salt og økt blodtrykk og økt risiko for hjerte- og karsykdommer, samt kreft i mage og tarm.

- Variasjon i kostholdet er kanskje noe av det viktigste vi kan lære barna våre, sier Kristiansen.

Polarbrød har mye sukker

FESTMAT: Polarbrød er en gjenganger i matpakka hos mange barn, men sukkerinnholdet tilsier at det burde være festmat. © Foto: Petter Berg

Her er resultatene av testen av hverdagsprodukter:

Polarbrød, fullkorn

Mye sukker

Produsent: Polarbrød

Pris: kr 37,50

Salt (per 100 g): 1 g

Sukker (per 100 g): 8,7 g

Nettoinnhold: 450 g

Vurdering: Helt innafor på saltfronten, men unødvendig mye sukker i en brødtype som er populært for barn. Her burde man kunne slippe en såpass stor mengde sukker. Her kunne du nesten heller spist en seigmann eller to til en vanlig brødskive.

Dette gjelder dessverre flere typer av denne brødvarianten polarbrød. Det inneholder også lite fiber.

Det er ikke så farlig om man kun spiser en slik i ny og ne, men for mange er polarbrød nesten blitt hovedtypen av brød som serveres til barna, og da blir det fort mye sukker dersom de spiser 5–6 slike om dagen.

Bør brukes som festmat, og ikke matpakkebrød.

(Vanlig brød inneholder som regel 0,5–2 g sukker pr. 100 g, og de fleste  brødene har nå under 1,25 g salt pr. 100 g.)

 

Knekkebrød mye salt

SALT: Dette knekkebrødet gir barna store mengder salt. Velg heller de vanlige, kjedelige sortene. © Foto: Petter Berg

Salami mye salt

SALT PÅLEGG: Småbarn bør ikke spise mye salami på brødskivene på grunn av høyt saltinnhold. © Foto: Petter Berg

Sprø knekkebrød med gresskar, urter og havsalt

Mye salt

Produsent: Coop

Pris: kr 38,90

Salt (per 100 g): 2,9 g

Sukker (per 100 g): 1,1 g

Nettoinnhold: 230 g

Vurdering: Unngå denne typen knekkebrød til barn, da man fort kan komme opp i store saltmengder for små mager.

 

Jubelsalami

Mye salt

Produsent: Grilstad

Pris: kr 68,90

Salt (per 100 g): 5 g

Sukker (per 100 g): 0 g

Nettoinnhold: 200 g

Vurdering: Unngå å bruke salami som hverdagspålegg til barn. Salami inneholder mye salt, noe som særlig gir uheldig utslag for dem som er glade i å ha salami på flere brødskiver om dagen.

 

Taco mye salt

SALT- OG SUKKERBOMBE: Fredagstacoen blir en skikkelig saltbombe om du bruker ferdig kryddermiks som denne. © Foto: Petter Berg

Salt i frossenpizza

SALT PIZZA: Frossenpizza inneholder ofte mye salt, særlig de med skinke eller pepperoni. © Foto: Petter Berg

Tex Mex original taco spice mix

Veldig mye salt og sukker

Produsent: Santa Maria

Pris: kr 8,50

Salt (per 100 g): 17 g

Sukker (per 100 g): 22 g

Nettoinnhold: 28 g

Vurdering: Lag heller krydderblandingen selv, spesielt om du bruker tacokrydder og andre ferdigposer ofte.

 

Pizza Ristorante Speciale

Mye salt

Produsent: Dr. Oetker

Pris: kr 49,50

Salt (per 100 g): 1,8 g

Sukker (per 100 g): 5,6 g

Nettoinnhold: 330 g

Vurdering: Det er spesielt mye salt i denne pizzaen. Styr unna pizza med salami og pepperoni dersom du velger ferdigpizza, der det også er mye salt i bunnen.

 

Mye sukker i saus

20 % SUKKER: Nesten en femtedel av innholdet i dette glasset er sukker. Hvis barna dynker risen sin i denne sausen, kan sukkermengden de får i seg fort minne mer om dessert enn middag. © Foto: Petter Berg

Mye sukker i grøt

DOBBELT OPP MED SUKKER: Denne grøten inneholder16 gram sukker per porsjon - før du har hatt sukker på toppen. © Foto: Petter Berg

Sweet & sour sursøt saus

Veldig mye sukker

Produsent: First Price

Pris: kr 10,40

Salt (per 100 g): 1,8 g

Sukker (per 100 g): 18,5 g

Nettoinnhold: 500 g

Vurdering: Det er nesten 100 gram sukker i dette glasset og hele 9 gram salt, altså nesten dobbelt så mye som anbefalt inntak for en voksen mann. Det blir fort flere gram salt og veldig mye sukker i én porsjon.

 

Risengrøt

Mye sukker

Produsent: Toro

Pris: kr 14,90

Salt (per 100 g): 0,3 g

Sukker (per 100 g): 4,1 g

Nettoinnhold: 258 g

Vurdering: 16 g sukker per porsjon - unødvendig mye med tanke på at man også har sukker på toppen.

 

Salt i pizzabunn

MYE SALT: Kjøper du ferdig pizzabunn, får du med mye salt på kjøpet. © Foto: Petter Berg

Pizzasaus

SØTT OG SALT: Her er det mye både salt og sukker. © Foto: Petter Berg

Nå familie pizzabunn italiensk

Mye salt

Produsent: Tine

Pris: kr 48,50

Salt (per 100 g): 2,1 g

Sukker (per 100 g): 0,7 g

Nettoinnhold: 430 g

Vurdering: Det er mye salt i denne pizzabunnen.

 

Peppes original pizzasaus

Mye sukker og salt

Produsent: Peppes Pizza

Pris: kr 18,50

Salt (per 100 g): 2,5 g

Sukker (per 100 g): 7,7 g

Nettoinnhold: 180 g

Vurdering: Denne pizzasausen inneholder både mye sukker og salt.

Merk: Peppes har, etter at denne testen ble gjennomført, relansert Peppes original pizzasaus med mindre salt enn den vi testet. Den nye sausen inneholder 1,8 gram salt per 100 gram.

Salt og sukker i bokstavkjeks

MER SALT ENN POTETGULL: Bokstavkjeks, som overhodet ikke smaker salt, inneholder mer salt enn Sørlandschips. Og masse sukker i tillegg. © Foto: Petter Berg

Sukker og salt i kjeks

SALT- OG SUKKERBOMBE: Denne kjeksen inneholder store mengder både salt og sukker, og bør regnes som festmat. © Foto: Petter Berg

Bokstavkjeks

Søte og salte

Produsent: Sætre

Pris: kr 38,90

Salt (per 100 g): 1,5 g

Sukker (per 100 g): 19 g

Nettoinnhold: 175 g

Vurdering: Like mye salt som i potetgull, samt mye sukker. Ikke la småtassene fylle opp magen med denne kjeksen, selv om den inneholder mye fiber.

 

Tom & Jerry-kjeks

Masse sukker

Produsent: Sætre

Pris: kr 19,70

Salt (per 100 g): 1,5 g

Sukker (per 100 g): 30 g

Nettoinnhold: 175 g

Vurdering: Disse kjeksene inneholder mer salt enn potetgull, og veldig mye  sukker. Bør spises i små mengder til fest.

 

Salt og sukker i mariekjeks

IKKE TIL HVERDAGS: Like mye salt som potetgull, og ganske mye sukker. Mariekjeks er definitivt ikke hverdagsmat. © Foto: Petter Berg

Mariekjeks

Mye sukker og salt

Produsent: Sætre

Pris: kr 13,00

Salt (per 100 g): 1,2 g

Sukker (per 100 g): 20 g

Nettoinnhold: 200 g

Vurdering: Like mye salt som i potetgull, og mye sukker. Mange bruker denne kjeksen som «hverdagsfyll», men den hører til helgekosen.

 

iste er nesten bare sukker

EN POSE FULL AV SUKKER: 94 prosent av innholdet i denne posen med iste er rent sukker. Gir du dette til barna dine, ligner det altså mer på sukkervann enn på te. © Foto: Petter Berg

Mye sukker i iste

LIKE SØTT SOM BRUS: Hvit te og guava høres kanskje sunt ut, men denne isteen er akkurat like usunn som brus. © Foto: Petter Berg

Peach Ice Tea

Nesten bare sukker!

Produsent: Lipton

Pris: kr 14,30

Salt (per 100 g): 0,01 g

Sukker (per 100 g): 94 g

Nettoinnhold: 100 g

Vurdering: En pose med nesten rent sukker! 94 av 100 g er sukker.

 

Iste, hvit te guava

Like søt som brus

Produsent: Tine

Pris: kr 23,40

Salt (per 100 g): 1 g

Sukker (per 100 g): 9 g

Nettoinnhold: 0,5 l

Vurdering: Her er det nesten like mye sukker som i vanlig brus, hele 45 g sukker i 0,5 liter iste. Ikke velg denne som tørstedrikk til barna!

 

Sukker i yoghurt

ETT BEGER ER MER ENN NOK: Danonino yoghurt inneholder mye mer sukker enn de fleste andre yoghurter til barn. Begrens inntaket til ett beger. © Foto: Petter Berg

Søt yoghurt

LØRDAGSGODT: Søt yoghurt med godteri på toppen. Dette er ikke hverdagsmat for barn. © Foto: Petter Berg

Danonino  yoghurt

Mye sukker

Produsent: Danone

Pris: 21,50/6 beger

Salt (per 100 g): 0,09 g

Sukker (per 100 g): 12,6 g

Nettoinnhold: 50 g pr. beger

Vurdering: Mye sukker. Én yoghurt er likevel greit, da begrene ikke er så store. Men unngå at det blir 3–4 av denne til hverdags.

 

Q yoghurt banan

Veldig søt

Produsent: Q-meieriene

Pris: kr 11,40

Salt (per 100 g): 0,1 g

Sukker (per 100 g): 16 g

Nettoinnhold: 135 g

Vurdering: Dette er nærmest yoghurt med godteri på toppen, og bør regnes som lørdagsgodis. Velg andre yoghurttyper til  hverdags.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!