Fiskepinnene i butikkfryseren er jo ikke gode

barn og fisk

PRØV NOE NYTT: Server fisken sammen med noe annet barnet liker godt, råder kokk Klas Roger Arvesen © FOTO: Malin Kjellstadli Korsnes

Slik får du barn til å spise fisk

  • Begynn først med hvit fisk med mild smak
  • Fisken skal være garantert fri for bein- det er første bud.
  • Pass på tiden- det tar ikke mange minutter å koke, steke eller bake fisken
  • Lag tilbehør som barnet liker: pasta, ris og grønnsaker
  • Kall retten noe spennende, gjerne fra eventyr barnet liker
  • Vær bestemt. Ikke la barnet forlate bordet uten å ha smakt
  • Gi ikke opp hvis du feilet første gang. Prøv igjen neste uke
  • Spør i butikken din etter gratis oppskrifter

- Du skal ikke lyve for barnet, men må du alltid si at det er fisk til middag?

- Jeg pleier å kalle retten for noe spennende, sier kokk Klas Roger Arvesen ved Meny i Sandefjord. Han har jobbet spesielt med fiskeoppskrifter for barn.

- Donald sjømatwok og Nemos lasagne er bare to av forslagene.

Dårlige fiskeminner

Selv likte han ikke fisk før han ble voksen, fordi han forbandt fiskemiddager med ihelkokt torsk med smør til. Og akkurat det er en feil mange gjør. De koker rett og slett fisken for lenge.

- Husk at barn har andre smaksløker enn hos oss voksne. Begynn derfor med kvite fisker som har en mild smak. Gjerne torsk, sei eller steinbit, forklarer Arvesen.

Rød fisk som laks eller ørret blir ofte for feit og kraftig i smaken for de minste barna.

Sjokoladefisk

Selv er han far til en 2-åring og en 3-åring. Begge har fått fisk helt siden de begynte med fast føde. Og det er enkelt å lage babymaten selv, med fisk, poteter og grønnsaker som man moser.

- Det er viktig å lære barnet å like fisk fra de er små. Men det er selvsagt aldri for sent. Mange tenker fisk og poteter, men ta gjerne utgangspunkt i det barnet liker. Har du en pastaelsker, passer også pasta perfekt sammen med fisk. Det samme gjør ris. Bruk også grønnsaker som du vet barnet er glad i.

Selv har Arvesen eksperimentert både med jordbær og sjokolade sammen med fiskeretter. Det virker snålt for oss voksne, men barna er helt med.

- Jeg tror voksne må være ganske sta. Ikke gi deg selv om barnet sier det ikke vil ha fisk til middag, forklarer Arvesen. Han får inntrykk av at mange serverer en alternativ rett hvis barnet ikke liker det som står på menyen.

Det tror kokken er helt feil. Han oppfordrer foreldre til å være bestemt på at alle skal smake. Liker ikke barnet det du serverer, skal du ikke gi opp. Prøv igjen ved en senere anledning.

- Hva med fiskepinner, det er jo favoritten til mange barn?

- Det er i grunn rart, for fiskepinnene i butikkfryseren er jo ikke gode. Og ikke inneholder de så mye fisk heller, sier Arvesen. Han liker å lage fiskepinnene selv og det tar forbausende kort tid. Kjøp fiskefileter, som skjæres i strimler, vend dem så i egg og brødsmuler. Har barna lyst å hjelpe til når du lager mat, la dem gjøre det. Da kan barnet stolt si at i dag er det jeg som har laget middagen.

- Hva med de barna som overhodet ikke liker fisk?

-Det vil alltid finnes de barna som ikke spiser fisk uansett hva du gjør. Kanskje finnes det et fiskepålegg de heller liker på brødskiven? Hvis ikke, kan det være at de får sansen for fisk når de blir voksne.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!