SMOOTHIE: Med appelsin, banan og fersken. © Foto: Frukt.no

Appelsin hører med til påskekosen for de fleste av oss, enten det er i solveggen ved hytta, en forfriskning i skisporet eller i fruktfatet hjemme.

37 985 tonn appelsiner

Ordet appelsin kommer fra Tyskland: Apfelsine. Men det var fra Kina appelsinene fant veien til Europa på 1000-tallet. Stappfulle av C-vitaminer, netsen like gode som stappfulle påskeegg.

I 2013 spiste vi nordmenn 37 985 tonn appelsiner, og mange av disse forsvant i løpet av påskedagene. Appelsinforbruket vårt i påsken kan illustreres med en tre kilometer lang kolonne av vogntog, fullastet med 5000 tonn appelsiner, omtrent 20 millioner appelsiner.

Her er seks deilige oppskrifter, noen sunne, andre ikke fullt så sunne. Men det spiller vel ingen rolle i påsken?

1. Appelsinfersken

- 1 appelsin

- 1 banan

- 1 fersken

- 10 blader frisk sitronmelisse

- 2 dl yoghurt naturell

- 2 dl appelsinjuice

Slik gjør du det: Skrell banan og appelsin og skjær all frukten i biter. Kjør i hurtighakker eller i blender og server umiddelbart.

SUPPE: Med appelsin og gulrot. © Foto: Matprat.no

2. Gulrot- og appelsinsuppe

- 1 finhakket løk

- 500 g gulrot i biter

- 2 båt hvitløk – hakket

- 19 g revet frisk ingefær

- 2 ss smør

- 1 l kyllingbuljong (utblandet)

- 2 dl nypresset appelsinjuice

- 1 ts salt

- ½ ts pepper

Til servering:

- 3 ss lettrømme

- Revet skall av appelsin eller sitron

- 4 stilker frisk timian til pynt

Slik gjør du det: Stek løk, gulrøtter, hvitløk og ingefær i smør til det blir mykt og blankt. Hell i hønsebuljong og kok til grønnsakene blir møre. Kjør suppen glatt med en stavmikser. Tilsett appelsinjuice. Smak suppen til med salt og pepper og server den rykende varm med rømme og et dryss med revet appelsin- eller sitronskall. Pynt med en stilk timian i hver tallerken.

SKINKEBIFF: Med pasta, appelsin og gulrot © Foto: Matprat.no

3. Appelsinbiff

- 2 skinkebiff

- ½ ts salt

- ½ ts pepper

- 1 ss flytende margarin eller olje

- 1 appelsin – kun saften

- 1 ss frisk rosmarin, ev. 1 ts tørket

- 2 gulrot

- 1 purre

- ¼ pk. tagliatelle

Slik gjør du det: Krydre biffene med salt, pepper og rosmarin, og brun biffene raskt på begge sider på forholdsvis høy varme. Hell i appelsinsaft. Legg på lokk, trekk pannen til side og la biffene ettersteke ca. 10 minutter. Skjær gulrøttene på langs med en ostehøvel og del i ca. 1 cm brede strimler. Skjær purren i ringer. Kok pastaen i rikelig vann. Ha 1 ss olje i vannet – da klistrer ikke pastaen. Ha i gulrot- og purrestrimler når det er 3–4 minutter igjen av koketiden. Server biffene på en «seng» av pasta og grønnsaker.

MOS: Med gulrot, potet og appelsin. © Foto: Frukt.no

4. Potetmos med gulrot og appelsin

- 400 g potet

- 400 g gulrot

- 3 dl appelsinjuice

- Strimlet skall av ½

- Appelsin

- 1 ½ dl melk

- 1 ss smør

- Salt og pepper etter smak

Slik gjør det: Skrell poteter og gulrøtter og del dem i biter. Hell over vann og appelsinjuice til grønnsakene er dekket i kjelen. Tilsett appelsinskall. Kok potet- og gulrotbitene møre. Sil av væsken og fjern appelsinskallet. Varm opp melken, hell den i kjelen og lag mos av potet- og gulrotbitene. Ha i smør og smak til med salt og pepper.

KAKE: Med appelsin og gulrot. © Foto: Matprat.no

5. Saftig appelsinkake

- 300 g smør

- 3 dl sukker

- 5 egg

- Revet skall av 1 appelsin

- ¾ dl appelsinjuice eller presset appelsinsaft

- 1 ½ ts bakepulver

- 6 dl hvetemel

Dynking av varm kake:

- Saft av 2 appelsiner

Glasur:

- 2 dl melis

- 1 ½ ss appelsinjuice eller presset appelsinsaft

Slik gjør du det: Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Rør inn ett og ett egg. Tilsett appelsinsaft og -skall. Sikt sammen bakepulver og mel, og rør det inn. Ha røren i en godt smurt springform, ca. 22 cm i diameter. Sett kaken på nederste rille i stekeovnen og stek ved 175 °C i ca. 50 minutter. Stikk huller i kaken med en pinne. Hell presset appelsinsaft over hullene. Avkjøl kaken på rist. Rør ut melis med appelsinsaft til glasur og fordel den over kaken. Hinnefrie appelsinbåter og strimler av appelsinskall er smakfullt tilbehør og dekorativ pynt.

CUPCAKES: Med appelsin. © Foto: Matprat.no

6. Påskecupcakes

- 150 g smør

- 150 g sukker

- 4 egg

- 4 dl hvetemel

- 2 ts bakepulver

- 1 ts vaniljesukker eller frø fra vaniljestang

- 1 ½ dl melk

- Saft og finrevet skall av ½ appelsin

Appelsinfrosting:

- 250 g kremost naturell

- 150 g smør

- 350 g melis

- Finrevet skall av ½ appelsin

Slik gjør du det: Sett stekeovnen på 175 °C. Rør smør og sukker til en luftig smørkrem. Rør inn eggene. Sikt sammen hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Vend det tørre inn i røren. Tilsett melk, appelsinsaft og -skall. Sett doble muffinsformer på et stekebrett, og fyll formene ⅔ fulle. Stek på midterste rille i ca. 20 minutter. Ha romtemperert kremost i en kjøkkenmaskin og kjør til en glatt krem. Tilsett mykt smør i terninger. Ha i melis. Tilsett appelsinskall og eventuelt noen dråper karamellfarge. Fyll frostingen i en sprøytepose og dekorer de avkjølte kakene. Pynt med spiselige snøkrystaller.

Alle oppskriftene er lånt fra Frukt.no og Matprat.no.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!