Etter en lang dag utendørs, frister det med varm drikke under et lunt pledd i sofakroken. Eller kanskje du vil ha med kakao på termosen på tur?

- En kopp kakao smaker ikke bare godt, den inneholder også flere næringsstoffer som kroppen trenger. Det er smart å lage kakaoen fra bunnen av fremfor å bruke ferdigpulver. Lager du kakao på melk, får du i deg både kalsium, jod, proteiner, fosfor og B-vitaminer. I tillegg er det lett å regulere sukkermengden selv, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i melk.no

Hun understreker at det beste er å lage kakaoen med mager melk, lite sukker og mørk sjokolade eller kakaopulver. Du trenger heller ikke være redd for at det er altfor usunt.

- Kakao smaker godt til en lang helgefrokost, på tur eller som et sunnere alternativ til lørdagskos. Dersom man har et ellers sunt og variert kosthold, er det rom for å kose seg en gang i blant, spesielt dersom man kombinerer kakao med en god tur, sier ernæringsrådgiveren.

Her er noen oppskrifter du kan prøve deg på:

SPICY: Litt chilli gjør kakaoen annerledes og eksotisk. © Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

1. Kakao med chilli

For deg som vil prøve en sterk kakaovariant.

4 porsjoner, 20-40 minutter

* 1 vaniljestang

* 1 liter lettmelk

* 3 spiseskjeer kakaopulver

* 1 teskje rød chili

* ½ desiliter honning

* 1 teskje maisstivelse (maisenna)

* 2 spiseskjeer vann

* 150 g mørk sjokolade, for eksempel «70% kakao»

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.

Ha vaniljestang med frø, melk, kakao, finhakket chili (splitt og fjern frøene) og honning i en kjele og varm det til kokepunktet.

Rør ut maisennamel med vann. Bland den utrørte maisennaen i det varme melkeblandingen og la det småkoke i omtrent et halvt minutt.

Ta kjelen av varmen. Tilsett finhakket sjokolade under omrøring og rør til all sjokolade har smeltet.

INGEFÆR: Ingefær er sunt, og gir en spennende smak sammen med sjokoladen. © Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

2. Kakao med ingefær og rom

En annerledes kakao for de voksne.

4 porsjoner, 20-40 minutter

For de voksne som ønsker en annerledes smak.

* 7 desiliter melk

* ½ desiliter kakaopulver

* 3 spiseskjeer honning , gjerne akasiehonning

* 1 teskje malt ingefær

* 1 ½ desiliter mørk rom (kan sløyfes)

Bland kakao, honning og litt av melken i en kjele. Varm opp under omrøring. Spe med resten av melken når kakaopulveret har løst deg opp. Varm opp til kokepunktet under omrøring. Tilsett ingefær og mørk rom. Server med litt pisket krem.

PEPPERMYNTE OG APPELSIN: Disse to tingene sammen gir en spennende smak til kakaoen. © Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

3. Kakao med peppermynte og appelsin

Spennende kakao med annerledes smak.

4 porsjoner, under 20 minutter

* 12 desiliterhelmelk eller lettmelk

* 100 gram mørk kokesjokolade

* 20 dråper peppermynteolje

* 8 spiseskjeer kremfløte eller lett dessertfløte

* 8 teskjeer vaniljesukker

* 4 spiseskjeer revet appelsinskall

* 40 gram revet mørk kokesjokolade

Varm opp melken til kokepunktet, smelt sjokoladen i og tilsett peppermynteolje.

Hell den varme sjokoladen i et stort krus. Visp kremfløten med vaniljesukker og legg den på toppen.

Dryss over revet appelsinskall og kokesjokolade.

KAKAO-HIMMEL: Det er lov til å kose seg litt ekstra, hvorfor ikke prøve en spennende kakao-oppskrift? © Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

4. Kakao med kaffe

Du må ikke på fancy kaffebar for å få smaken av kaffe og sjokolade sammen.

4 porsjoner, under 20 minutter

* 4 desiliter espressokaffe eller sterk kaffe

* 6 desiliter helmelk eller lettmelk

100 gram mørk kokesjokolade

2 stk hel kanel

2 spiseskjeer brunt sukker

Rør sammen alle ingrediensene og varm drikken under omrøring til kokepunktet, så sjokolade og brunt sukker smelter.

Server rykende varm, eventuelt med en kremtopp.

GODTERI: Med marchmallows, godteri eller bær på toppen blir kakoen en skikkelig godteridrink. © Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

5. Kakao med marshmallows og godteri

Superenkel oppskrift kombinert med lørdagskos.

4 porsjoner, under 20 minutter

* 10 dl helmelk

* 12 spiseskjeer sjokoladesaus

* 20 stk marshmallows

* Seigmenn, kakepynt, småsjokolader eller lignende.

Varm melk og sjokoladesaus til kokepunktet under omrøring.

Legg 2 - 3 marshmallows i bunnen av et glass eller krus før du heller den varme sjokoladen over.

Pynt med resten av marshmallowsene, seigmenn eller lignende, og strø over litt sjokolade- eller tuttifrutti-kakepynt. La ungene selv velge hva slags godteri de vil ha oppi. Du kan også prøve med kokosstrø, bær eller noen friske mintblader.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!