Tv-kokk Lise Finckenhagens sønner er mer enn gjerne med på kjøkkenet. Her får de både kutte, kjenne og smake på ingredienser og ferdig kokkekunst.

Aller helst lager de sin egenkomponerte rett sjokoladeparadis.

- Det er is og sjokoladesaus og grovhakket kjeks og sjokolade og sånt, forteller Herman.

- Jeg liker vaniljeis med blåbær, drømmer Lukas.

Lager konfekt selv

Men i dag er det storstilt produksjon av julegodis, og gutta står klare til å smake av lasset. Som alle småkokker vet, er det en svært viktig jobb.

Og mamma synes det er helt greit med litt søtt i hverdagen.

- Ikke alt søtt er usunt. Søtsaker som tørket frukt og god sjokolade har vi relativt ofte. Jeg har mer trøbbel med alt som smaker søtt, men er merket med «ikke tilsatt sukker». Da er det som regel fullt av aspartam, og det vil jeg at barna skal være forsiktig med. Da gir jeg dem heller noe skikkelig godt som vi har laget selv. Bruker du rene råvarer, vet du hva du får i deg, påpeker Lise.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Julegodteri med Lise Finkenhagen

HJELPER GJERNE TIL: Lukas (6) og Herman (10) hjelper gjerne til på kjøkkenet, spesielt når det står noe godt på menyen! Mamma Lise Finckenhagen lar dem slippe til. - Vaskingen tar vi etterpå! © FOTO: Petter Berg HM Foto

Lises tips til å involvere barna

  1. Gjør alt klart før barna tas med! Sett fram alle ingrediensene, gjør gjerne unna «kjedelige» oppgaver som å lage deigen først.
  2. Gi barna lov til å være med på det de synes er morsomt. Regn med at de blir lei etter en halvtime (og ta det som en hyggelig overraskelse om de står løpet ut).
  3. Det er mye læring i å veie og måle, la gjerne større barn være med på det.
  4. Slipp barna til og la dem grise! Vaskingen tar vi etterpå.

Ha ingrediensene klare

Familiens spisebord er fylt av brett, boller og cellofanposer fylt av godteri. Det ser ut til å være håndlaget, men langt fra hjemmelaget.

Men Lise hevder at dette er noe alle kan få til hvis vi bare vet hva vi skal gjøre, og gutta står klare for å demonstrere.

Kokkemamma har ingrediensene klare før hun roper dem inn på kjøkkenet (første bud når du tar med barna på kjøkkenet, ifølge Lise), og Herman og Lucas vet hva de skal gjøre:

- Vi skal lage marsipanpizza!

- Ikke akkurat. Vi skal lage kuler. Kna sjokoladebitene skikkelig godt inn i marsipanen, rull den til pølser, og kutt pølsen opp i så store boller som du orker å spise, messer Lise.

- Du, den var litt stor.

- Men jeg orker å spise den!

Det knas, rulles og smakes. Lucas og Herman legger kulene i fine rekker på et fat.

Enkle triks

Og nå kommer trikset, det som gjør at marsipankulene hjemme hos familien Finckenhagen ser litt proffere ut: Lise smelter mørk sjokolade i et vannbad, ruller små kremmerhus av en bit bakepapir, og fyller dem med den smeltede sjokoladen. Så svisj-svisjer hun striper av sjokolade over marsipankulene.

- Så enkelt, og så fint! sier hun fornøyd.

Og helt hjemmelaget - av barnehender.

 

Peanøttkrisp

Knasete, nøttete og søtt.

Ingredienser:

1 gl grovtpeanøttsmør

2 dl sirup, lys

1 dl sukker

5 dl rice krispieeller cornflakes

1 dl kokos(kan sløyfes)

200 g kokesjokolade, lys

Høyde (px): Bredde (px):

Bringebærmarshmallows

Hvem klarer vel å motstå disse rosa fristelsene?

Ingredienser:

110 g bringebær, frosne

250 g sukker

1,5 dl vann

7 pl gelatin

1 stk storeggehvite

salt

hvetemel

Smeltetsjokolade, sukkerperler og tørkede bringebær til pynt.

Høyde (px): Bredde (px):

Marsipanjordbær

Minst like gode som den naturlige varianten.

Ingredienser:

Hjemmelaget marsipan eller god kjøpemarsipan

konditorfarge

sukker

kunstig jordbær stilk/-hams

Høyde (px): Bredde (px):

Karameller med lime og lakris

Den klassiske karamellen med en spennende, smakfull vri.

Ingredienser:

500 g sukker

75 g glukose

2 dl fløte

1 stk vaniljestang

2 ss limesaft

1 stk lime, riv skallet

lakr is pulver, helst uten sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Cake Pops

Kake, glasur, pynt og kjærlighet på pinne - samtidig!

Ingredienser:

Grunnoppskrift på brownies

250 g sjokolade, mørk

250 g smør

5 dl sukker

5 stk egg

3 dl mel

2 ts bakepulver

Til dekorering/utforming

300 g mørk, hvit eller fargetsjokoladetil dypping

kakestrø eller fargetsukkertil pynt

Høyde (px): Bredde (px):

Rocky road

En salt og søt fristelse, full av karamell, nøtter og myke marshmallows.

Ingredienser:

200 g sjokolade, mørk

100 g hvit sjokolade

2 dl peanøtter

1 pose ........

1 marshmallow

Høyde (px): Bredde (px):

Marsipankuler

Deilig marsipan med sjokoladebiter.

Ingredienser:

God marsipan

sjokolade godteri som Smarties eller Nonstop

sjokolade til dypping

min is marties eller kakepynt til dekorering

Høyde (px): Bredde (px):

Enkle sjokoladetrøfler

Mmm ... disse smelter på tungen.

Ingredienser:

300 g fløte

400 g sjokolade, mørk

2 ss smør, mykt

200 g smeltet sjokolade til dypping

kakao pulver og melis til rulling

Høyde (px): Bredde (px):
Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!