Hjemmelagd mat er enkelt. Når du først kommer i gang med matlaging fra bunnen av, er det like raskt, langt billigere og mye bedre enn maten du kjøper på glass.

Allerede fra barnet er 6 måneder er det klart for å vennes til vanlig mat. Begynn forsiktig, med grøt, velling og en knust potet med litt smør.

Etter hvert som barnet venner seg til konsistensen, kan du prøve ut kokte grønnsaker, finhakket kjøtt og brødmat med pålegg.

Og hvorfor ikke bake brødet selv? Det er mye sunnere og bedre enn kjøpebrød.

Du vet hva barnet får i seg

Det er mange gode grunner til å være bevisst på hva du serverer barnet. Lager du maten selv, har du full kontroll på hva barnet får i seg.

Det vil også si at du kan la være å servere de matvarene du ikke vil at barnet skal spise.

Få glade barn

Den maten barnet ditt får i seg, er avgjørende for hvordan denne dagen, og morgendagen, blir. Du vet selv hvordan kroppen og hodet reagerer på det du spiser.

Tekst og bilder er hentet fra boka Pappachef - Klar for noe annet enn pupp og mat på glass? fra Pantagruel Forlag AS. Forfatter Morten Øverbye og fotograf Geir Dokken.

Alle oppskriftene er basert på ett måltid til barnet.

Derfor bør du lage babymaten selv

  • Lager du maten selv, kan du selv bestemme konsistensen, enten den skal være helt glatt eller grovmoset. Det er du som vet hvilken konsistens barnet liker best.
  • Du kan presentere én råvare om gangen.
  • Råvarene kan serveres hver for seg.
  • Barnet kan spise det samme som resten av familien. På denne måten venner barnet seg til familiens mat.
  • Det er mye rimeligere å lage maten selv. Faktisk blir prisen på hjemmelagd mat beregnet å være en tidel av prisen på kjøpemat.
  • Du kan fylle opp fryseren med ferdiglaget mat. Det sparer deg etter hvert for en del tid.
  • Og selvfølgelig smaken! Du kan sørge for å gi barnet mat av beste kvalitet, der vitamininnhold, farge og smak er ivaretatt.
Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!