Søndager er en gyllen mulighet til å lage mat fra bunnen av og samtidig få en fin tid sammen med barna.

Velger du mat som krever lang koke- eller steketid, lager middagen seg nesten selv.

At dere har restemat til starten av uken, er en stor bonus.

Vi tok med barna på planleggingen, og resultatet ble en deilig høstgryte og arme riddere til dessert.

La barna være med

La barna ta del i matlagingen og få smake, lukte og se på varene. Det er viktig for å utvikle et kjært forhold til det de spiser.

Barn spiser ofte mer mat når de har vært med på å tilberede den.

Det blir gjerne litt gris underveis, men det er jo en del av sjarmen.

Å ha dem med på matlagingen gir dem også en fin anledning til å oppleve mestring og stolthet over egen innsats. De kommer nærmere råvarene, som gir dem en relasjon til det de spiser.

I tillegg gir matlaging rom for gode samtaler. Gjennom å bidra til at maten lages får barna matglede.

Når maten ligger og lager seg selv i gryten eller formen, kan dere bruke tiden på det som er viktig: Lek og moro!

Kan kutte selv

Barna kan også være med å skjære opp maten under trygg veiledning. Ha et fuktig kjøkkenpapir under skjærefjøla slik at den ikke sklir mens barna kutter.

Hvis barna er små kan du hjelpe dem litt på veien. Del grønnsakene slik at de får en flat side før barnet får kutte resten. Da ligger grønnsakene i ro på fjøla og du minsker faren for at barna kutter seg.

La barna krumme fingrene når de kutter, så havner ikke fingertuppene under kniven.

Gjør det til et festmåltid

Benytt deg gjerne av at søndagen er en roligere dag, og gjør litt ekstra ut av borddekkingen. Det skal ikke så mye til for å løfte måltidet og stemningen.

Vi la på en linduk, som er et takknemlig stoff ettersom det ikke må strykes. Det ble dekket med gullbestikk fra Kremmerhuset og en lysslynge for ekstra stemning i vintermørket.

Guttene våre hjalp til og plasserte dyrefigurer sprayet med gullspray på bordet.

Her er tre oppskrifter dere kan lage sammen på søndagen.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!