- Barndomsminner om svett salami og stinkende gulost fikk fram kreativiteten i meg, sier Susanne, som er aktuell med «I BOKS - den lille matpakkeboka» og bloggen Susannekaluza.com. Stadig flere foreldre forteller om kresne barn, og alle ønsker jo barn som spiser alt.

Mamma Kaluza begynte å leke med barnematen da datteren skulle begynne i barnehage. Hun leste matbøker og matblogger, og kjøpte en matboks med fire rom - så det ble lettere å huske å sende med grønnsaker og frukt.

Moro for mor = moro for barn

- Jeg må uansett smøre fire matpakker hver kveld, fem dager i uka. I stedet for å se det som en kjedelig plikt, prøver jeg å gjøre det litt gøy, både for barna og for meg selv, sier Susanne.

Matpakkene som Stella (5) og Elliott (2) får med seg, kan bestå av alt fra kornbakst til omelett, eggerøre, hardkokte egg, reker, falukorv, kjøttpølse, fiskepudding, bogskinke og nøtter. Samt frukt og grønnsaker, så klart. Agurk, søtpaprika og perletomat er særlig populært.

Leker med maten

For å få barna til å spise leker Susanne gjerne med maten. Hun kan tegne på eggeskall, stikke pålegg på pinner eller bruke pepperkakeformer/vinglass til å trykke ut forskjellige former av maten.

På hektiske kvelder kan trikset være å sende med en søt serviett, et sugerør eller å bytte ut brødskiva med noe mer spennende - som pitabrød eller bagels.

- Alt handler om variasjon, smiler Susanne.

Kald pizza

Når hun lager middag, passer hun på å holde av litt mat til kveldens matboks, enten det er babymais, sukkererter, litt kylling eller fiskepinner. Da er mye av jobben gjort før den har begynt. Fiskepinnene ruller hun gjerne inn i en lompe med aioli eller ketsjup på.

- Middagsrester er topp å ha i nisteboksen. Barn er mindre opptatt enn voksne av at eksempelvis pizza skal være varm, påpeker Susanne.

- For meg er det viktig at matpakkene i boka skal være noe folk flest enkelt kan få til. Det tar ikke mer enn fem minutter ekstra.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

Putt vafler i matboksen

Dette er matbloggerne kuleste tips til matpakken

Dette bør barnehagen servere barna

Matbokser og drikkeflasker: Kunsten å nyte medbragt

Sjekk disse morsomme matboks-oppskriftene!

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!