All fisk som skal spises rå, bør fryses ved -20°C i minst 24 timer for å ta knekken på eventuelle parasitter.

Det er ikke alltid så lett å vite hva man kan spise under graviditeten. Er rå fisk godkjent? Og hva med muggost?

Du trygt spise både reker og jordbær, men velg bort spekemat, det er ikke tilstrekkelig varmebehandlet.

Informasjonsbrosjyren Gravid inneholder det Helsedirektoratet anser som den viktigste informasjonen om hva som er bra og hva du bør styre unna når du er gravid.

I 2010 ble kostrådene til gravide på Matportalen revidert. Matportalen presenterer forbrukerrettet informasjon fra myndigheter og forskningsmiljøer.

Spennende oster

I følge Matportalen og brosjyren "Lev sunt i svangerskapet", kan parmesan kan trygt spises. Myke oster og muggoster basert på upasteurisert melk, bør ifølge Helsedirektoratet unngås for sikkerhets skyld på grunn av faren for bakterien listeria. Dette gjelder også noe fetaost, avhengig av hvordan den er produsert.

Oster som er varmebehandlet (over 70 grader), som på pizzaer og i sauser, regnes som trygge.

Potetgull, pommes frites, kaker, godteri, sjokolade og sukret brus er eksempler på energirike matvarer med lite næringsstoffer. Mange gravide får søtsug. Å spise litt søtt er ifølge helsemyndighetene greit, men det anbefales å begrense inntaket av sukker.

Gravide kan spise sushi, men du bør unngå bitene med tunfisk. Ellers gjelder de samme retningslinjene som for befolkningen for øvrig: All fisk som skal spises rå, bør fryses ved -20°C i minst 24 timer for å ta knekken på eventuelle parasitter.

svangerskap og kosthold,svangerskap og alkohol,gravid,spontanabort

BØR BEGRENSES: Koffein i store mengder under graviditeten kan øke risikoen for spontanabort. © Foto: Istock

svangerskap og kosthold,svangerskap og alkohol,gravid,spontanabort

GRAVID: Det er ikke alltid like lett å vite hva man kan spise i svangerskapet. © Foto: Istock

Annen fisk og sjømat

I brosjyren Gravid, utgitt av Helsedirektoratet, heter det imidlertid at gravide skal unngå rå fisk.

- Gravide kan spise sushi, men bør unngå visse fiskeslag i henhold til rådene du finner på Matportalen, ifølge Henriette Øien, avdelingsdirektør i direktoratet.

 • Røket og gravet laks kan spises når den er godt innenfor holdbarhetsdatoen.
 • Tunfisk på boks er trygt.
 • Blåskjell er i utgangspunktet trygt, men sjekk for eventuell lokal forurensing.

Begrens koffeininntaket

Kaffe, te, cola og såkalte "energidrikker" inneholder koffein og gravide bør være forsiktige med kaffe og koffeinholdige drikker.

Inntaket av kaffe, sort te, cola og andre koffeinholdige drikker bør begrenses til 1-2 kopper per dag. Koffein i store mengder under graviditeten kan nemlig øke risikoen for spontanabort.

Bygger du opp en reserve i kroppen mens du er gravid, vil ikke ammingen etter fødsel tære like mye på kroppen og kreftene dine. Det gjør du ved å spise rundt 500 kcal mer enn vanlig gjennom et balansert kosthold.

Viktige fettsyrer

Det kreves om lag 700 kcal å produsere 1 liter morsmelk. Et annet tips er at du sørger for å få i deg essensielle omega 3 og 6 fettsyrer og DHA når du er gravid og ammende mamma. Ernæringsfysiolog Torill Enget vektlegger matvarer som er rike på essensielle fettsyrer, mineraler, vitaminer og proteiner. Er du usikker på om kosten gir deg nok, kan det være lurt å ta tilskudd av fettsyrer og DHA gjennom for eksempel Eye Q, Møllers tran eller Eskimo-3. Oljen Mumomega pregnancy er spesialutviklet for svangerskapet.

- Omega 3 som er viktig for sentralnervesystemet til babyen under svangerskap og amming, har ernæringsfysiolog Torill Enget tidligere uttalt til Foreldre.no

Hun anbefaler gravide å spise økologisk mat, det inneholder mindre kjemikalier og rester av sprøytemidler som barn er ekstra sensitive for.

Disse vitaminene og mineralene trenger du

Folat

400 mikrogram per dag til 12. svangerskapsuke. Folat forebygger ryggmargsbrokk, og man får kjøpt folat på apoteket. Matvarer som inneholder mye folat er grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, for eksempel appelsinjuice og grønne grønnsaker som brokkoli, grønnkål, rosenkål og spinat.

D-vitamin

Fås ved å spise fet fisk og være ute i sollys. Noen typer melk, ost og margarin er også beriket med D-vitamin. I tillegg anbefales det 5 ml tran (én barneskje) om dagen, eller tilsvarende i trankapsler.

Jern

Finnes i grove kornprodukter, kjøtt, lever, spinat, poteter og grønne grønnsaker. Litt C-vitamin til brød-/kornmåltidene (for eksempel i form av appelsinjuice, paprika eller kiwi) øker opptaket av jern. Kaffe og vanlig sort te hemmer jernopptaket og bør unngås til brød-/kornmåltider. Gravide bør heller velge nype- eller fruktte (infusion).

Kalsium

God kilder til kalsium er melk, ost, yoghurt, frø, sardiner, grønne blader, nøtter, mandler og tørket frukt. Det er vanskelig å dekke behovet for kalsium uten meieriprodukter i kosten. Kalsiumtilskudd kan da være et alternativ.

Kilde: Helsedirektoratet

JA-MATEN. Dette BØR gravide spise og drikke:

FISK: Fisk er spesielt sunt for gravide fordi fisk er rik på omega-3-fettsyrer, D-vitamin, selen og jod. Varier mellom mager og fet fisk. Enkelte typer fisk bør gravide ikke spise. Spis gjerne fisk to til tre ganger i uka. Fet fisk er en viktig kilde til D-vitamin og omega-3 fettsyrer, som spiller en viktig rolle for utviklingen av hjerne og nervesystemet hos fosteret.

DRIKKE: Vann er den beste tørstedrikken. Juice, nektar, sukret brus og alkoholfritt øl inneholder mye energi. Drikker du dette i store mengder, kan du legge på deg mer enn "nødvendig".

Drikk gjerne 1-2 glass melk om dagen, helst skummet melk eller ekstra lettmelk. Både Tines og Q-meierienes ekstralett er beriket med D-vitamin, som gravide bør være bevisste på å få i seg nok av. For at barnet skal utvikle skjelettet sitt, trenger det nok kalsium. I norsk kosthold er melk og melkeprodukter den største kilden til kalsium. Myndighetene anbefaler at voksne velger magre meieriprodukter.

GRØNNSAKER: Grønne grønnsaker som spinat og brokkoli er proppfulle av gunstige stoffer for både den gravide og barnet, som kalsium, folat og jern.

5 OM DAGEN: Fem om dagen gjelder. Spis 750 g frukt, bær og grønnsaker hver dag. Dette tilsvarer ca. 5 porsjoner.

BRØD OG KORN: Grove kornprodukter er en god jern- og folatkilde. Jernbehovet øker når du er gravid. Grove kornprodukter er også bra for fordøyelsen. Velg brød, ris og pasta med fullkorn.

KJØTT: Både magert kjøtt, kylling, egg, bønner, linser og erter er gode kilder til proteiner. Kjøtt er også en god kilde til jern og flere andre næringsstoffer. Gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Kjøttet skal ikke være rosa, og kjøttkraften skal være klar.

SNACKS: Tørket frukt, mandler og smoothie er sunn kosemat som kan dempe søtsuget. Dette er gode alternativer til godteri og potetgull. Du bør imidlertid være bevisst på at nøtter inneholder mye energi. Velg tørket frukt som ikke er tilsatt sukker.

svangerskap og kosthold,svangerskap og alkohol,gravid,spontanabort

FY-MAT: Gravide bør holde seg unna spekepølse, som fårepølse, salami, sognemorr og Chorizo. © Foto: Istock

FY-MATEN - dette bør gravide IKKE spise eller drikke:

 • Upasteuriserte oster og upasteurisert melk.
 • Rått kjøtt. På grunn av faren for toksoplasmose bør du som gravid passe på at alt kjøtt du spiser er gjennomstekt og gjennomkokt.
 • Spekeskinke, som fenalår, birkebeinerskinke og parmaskinke.
 • Spekepølse, som fårepølse, salami, sognemorr og Chorizo.
 • Rakefisk
 • Produkter av fiskelever, innmat av krabbe
 • Du bør unngå fersk tunfisk, sverdfisk, hai, sel, stor blåkveite og stor ferskvannsfisk på grunn av miljøgifter
 • Alkoholholdig drikke

I tillegg bør vakuumpakket kjøttpålegg spises godt innenfor holdbarhetsdatoen.

Kan man virkelig ikke spise salami når man er gravid? spør en dame i vårt forum Barnimagen.

Styr også unna toxoplasma og listeria

Noen få matvarer inneholder stoffer som ikke er bra for barnet. Selv om risikoen for å bli smittet er svært liten, kan konsekvensene bli alvorlige. Det viktigste er å unngå matvarer som kan inneholde mikroorganismene toxoplasma og listeria.

Disse organismene behøver ikke være farlige for deg som voksen, men de kan gi infeksjoner som i verste fall fører til abort eller skader på fosteret.

Toxoplasma er en parasitt som finnes i tarmkanalen hos enkelte dyr. Du kan bli smittet enten ved å ha direkte eller indirekte kontakt med avføring, eller ved å klappe dyr. Indirekte kan du bli smittet gjennom mat og drikke som er forurenset med avføring fra dyr, for eksempel uvasket frukt og grønnsaker. Du kan også bli smittet ved å spise rått kjøtt fra dyr som er smittet med toxoplasma.

Listeria er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer. Den kan finnes i en rekke ulike matvarer. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming, og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet, som skivet kjøtt- og fiskepålegg på slutten av holdbarhetstiden. Andre smittekilder kan være røkelaks, upasteurisert melk, myke og halvfaste oster av upasteurisert melk/rå melk, muggoster eller spekemat.

Kilder: Helsedirektoratet og Matportalen

Les mer:

Dette får gravide til å slutte å spy

Slik blir du fort gravid

Dette bør du unngå å spise

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!