STIKKI NIKKI: Nicole Emson er gründer av iskremkafeen Stikki Nikki i Stockholm, der hun selger sin hjemmelagede, økologiske is. Alle oppskriftene i denne artikkelen er hentet fra hennes bok Ispinner.

STIKKI NIKKI: Nicole Emson er gründer av iskremkafeen Stikki Nikki i Stockholm, der hun selger sin hjemmelagede, økologiske is. Alle oppskriftene i denne artikkelen er hentet fra hennes bok Ispinner. © Foto: Martina Ankarfyr/Cappelen Damm

- Den rareste iskrem-smaken jeg noen gang har laget, var blodpudding med tyttebærsyltetøy. Og tro det eller ei - vi solgte alle ti literne på én dag!

Nicole Emson, gründer av det svenske iskremeventyret StikkiNikki i Stockholm, er egentlig fra Texas. Etter å ha vokst opp med pappas hjemmelagede iskrem, bestemte hun seg for å lære seg faget.

Først utdannet hun seg til konditor i Frankrike, deretter ble hun opplært i kunsten å lage iskrem i Italia. I mellomtiden reiste hun verden rundt, før hun møtte en svensk mann som tok henne med seg hjem til Stockholm.

- Det skulle egentlig være midlertidig. Jeg har alltid jobbet for meg selv, så jeg tenkte jeg kunne starte en iskrembedrift for en sesong eller to, inntil vi flyttet utenlands igjen. Men her er jeg, syv sesonger senere, forteller Nicole.

- Velg økologisk

Nå kan det virke som om hun har planlagt å bli. Det som startet som en liten iskremsjappe, er nå blitt en større iskrembedrift med tre forskjellige utsalgssteder og et stadig skiftende utvalg av oppfinnsomme iskremsmaker. Heldigvis er de fleste litt mindre oppfinnsomme enn blodpudding-isen.

- Selv er jeg en kjedelig iskrem-spiser. Stracciatella (med sjokoladebiter) og helt vanlig sjokolade er to av mine favoritter. Men jeg er også veldig glad i vår is med salt karamell, og vår egen «tin roof» - vanilje med fudge og salte peanøtter.

- Hva er det viktigste å huske på når man skal lage sin egen iskrem?

- Helt klart kvaliteten på ingrediensene. Velg alltid økologisk hvis du har muligheten! Et godt ordtak i kokkeverdenen er: Søppel inn, søppel ut! Og det er lurt å kjøpe en liten iskremmaskin. Det koster bare noen hundrelapper, og sparer deg for masse tid og energi.

Les vår test av iskremmaskiner!

Ble du fristet til å prøve selv? Nicole Emsons bok Ispinner ble nylig utgitt på norsk, og her deler hun tre av sine beste oppskrifter med Foreldre.nos lesere. Og vi lover: Ingen av dem inneholder blodpudding.

Lurer du på hva du skal bake til 17. mai? Her er kjendiskokkenes favorittkaker til nasjonaldagen!

=

Kjernemelkis med bær

Lag først en porsjon bærtopping. Til isen på bildet er det brukt ½ porsjon bringebær og ½ porsjon bjørnebær, men du kan bruke alle slags bær.

Bærtopping

 • ½ dl sukker
 • 1 dl vann
 • 1 dl bærpuré av en hvilken som helst sort bær kjørt i hurtigmikseren

Kok sukker og vann under omrøring til alt sukkeret er oppløst. La laken bli avkjølt og rør inn bærpureen.

Iskrem

 • 1 porsjon bærtopping
 • 1 1/3 dl sukker
 • 3 eggeplommer
 • 2 ½ dl helmelk
 • 2 dl kremfløte
 • 1 ss grovhakket sitronskall
 • 4 dl kulturmelk

1. Ha litt bærtopping i hver isform og frys dem i minst 1 time, slik at toppingen fester seg og stivner. Visp sukker og eggeplommer til en lys og luftig eggedosis.

2. Kok opp melk, kremfløte og sitronskall. Ta kjelen av varmen. Rør eggedosisen forsiktig inn i fløtemelken. Varm blandingen til 85 °C, eller til den begynner å tykne litt. Den må ikke koke.

3. Sett straks blandingen i iskaldt vann, for eksempel i oppvaskkummen, og la den bli avkjølt. Sil blandingen gjennom en finmasket sil. Rør inn kulturmelken og la blandingen stå i kjøleskapet i minst 1 time, men gjerne natten over.

4. Hell blandingen i iskremmaskinen og kjør den til en tyktflytende og kremaktig masse. Fordel straks massen i ispinneformer og sett dem på en plan flate i fryseren. Etter cirka 3 timer kan du ta ispinnene ut av formene og dyppe eller rulle dem i ønsket topping.

Tips: Har du ikke en iskremmaskin, kan du ha ismassen i en vid bolle, sette den i fryseren og ta den ut med jevne mellomrom og røre kraftig. Jo oftere du rører i massen, desto mer kremaktig blir isen.

SOMMER PÅ PINNE: Vannmelon-is må vel være essensen av alt som smaker av sommer?

SOMMER PÅ PINNE: Vannmelon-is må vel være essensen av alt som smaker av sommer? © Foto: Martina Ankarfyr

Vannmelonsorbé med «kjerner»

Denne sorbeen smaker deilig både med og uten sjokolade.

6-8 ispinner

 • ½ vannmelon
 • saften av 1 lime
 • ca. 1 dl mørk sjokolade, hakket i biter så store som vannmelonkjerner

1. Skav fruktkjøttet ut av melonen og fjern samtidig alle kjernene. Skjær fruktkjøttet i små biter og frys dem i cirka 2 timer, til konsistensen er fast.

2. Kjør melonkjøtt og limesaft i en food processor eller hurtigmikser.

3. Bland straks inn den hakkede sjokoladen. Hell blandingen i ispinneformer og sett dem på en plan flate i fryseren. Etter cirka 3 timer er ispinnene klare til servering.

Skal du servere pølser på 17. mai-festen? Vi har testet hvilke pølser som er best!

FRISTENDE: Kokos-iskrem blir enda bedre med sjokoladetrekk. Nam!

FRISTENDE: Kokos-iskrem blir enda bedre med sjokoladetrekk. Nam! © Foto: Martina Ankarfyr

Kokos-iskrem

Denne isen passer veldig godt sammen med mørkt sjokoladetrekk og ristet kokosmasse.

Glad i kokos? Lag dine egne kokosboller sammen med barna!

6-8 ispinner

 • 1 dl sukker
 • 2 eggeplommer
 • 4 dl helmelk
 • 1 boks kokosmelk (400 ml)

1. Visp sukker og eggeplommer til en luftig eggedosis.

2. Kok opp melken og kokosmelken. Ta kjelen av varmen. Rør eggedosisen forsiktig inn i kokosmelken. Varm blandingen til 85 °C. Den må ikke koke.

3. Sett straks blandingen i iskaldt vann, for eksempel i oppvaskkummen, og la den bli avkjølt. Sil blandingen gjennom en finmasket sil. La den deretter stå i kjøleskapet i minst 1 time, men gjerne natten over.

4. Hell blandingen i iskremmaskinen og kjør den til massen er tyktflytende og kremaktig. Fordel straks ismassen i ispinneformer og sett dem på en plan flate i fryseren. Etter cirka 3 timer kan du ta ispinnene ut av formene og dyppe eller rulle dem i ønsket topping.

Sjokoladetrekk

1 dl kokosfett eller rapsolje

550 g hakket sjokolade (hvit, mørk eller melkesjokolade) av god kvalitet

Varm kokosfett og sjokolade forsiktig i vannbad til sjokoladen har nesten smeltet. Ta det av varmen og fortsett å røre til sjokoladen har smeltet helt. Sjokoladen er nå flytende i romtemperatur, så la den bli avkjølt før du dypper ispinner i den. Hvis sjokoladen blir for kald eller stivner, kan du bare varme den litt, slik at den blir flytende igjen, enten i en kjele som varmes i vannbad eller i mikrobølgeovnen. Sjokoladen holder seg i cirka 1 måned i kjøleskapet.

Les også:

11 barnevennlige oppskrifter til 17. mai

- La barna få så mye is de orker

6 sunne ispinner du kan lage selv

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!