Og her er noen oppskrifter som kan få det til å gå kaldt nedover magen.

Jordbærsherbet... Fruktis på skje... Iskremklovner... Yoghurt-is, med eller uten sjokolade... Mmmmmm!

Sett grensene selv: Sunt som bare det, eller søtt så det holder?

Iskremklovner

Du trenger (til 4 porsjoner):

Marengs:

4 eggehviter

1/2 ts hvitvinseddik

240 g fint sukker (fås kjøpt i velassorterte matbutikker, alternativt kan vanlig sukker brukes)

Til klovnene:

4 kuler iskrem

4 iskremkjeks

Nonstop eller Smarties

Rød melisglasur

Hvit melisglasur

Grønn melisglasur

Is-sak FB nr 7=

SÅ GØY - og så godt! © Stockfood / CV press

SLIK GJØR DU:

Marengs: Forvarm ovnen til 180 grader. Pisk eggehvitene til skummet er stivt. Tilsett eddik og fortsett å piske. Tilsett litt sukker av gangen, til alt er oppløst og marengs-massen er stiv og blank. Bruk kakesprøyte eller skje og lag små reder med diameter ca. 8 cm på en bakeplate med bakepapir. Skru ned varmen til 100 grader og stek marengsen i ca. 1 time.

Pynt: Plassér en kule med iskrem i hvert marengsrede og lag ansikter og pynt med Nonstop og melisglasur.

Is-sak FB nr 7=

OPPSLUKT AV FRUKT: mango, bringebær, jordbær, grønn melon. © Stockfood / CV press

Fruktis på skje

Du trenger:

200 g sukker

200 g jordbær

2 ss sitronsaft

200 g mango

200 g bringebær

200 g grønn melon

1 ts mynte, finhakket

1 eggehvite, stivpisket

SLIK GJØR DU:

Kok opp sukker i en kjele med 2,5 dl vann. La det koke i ca. 5 minutter. Avkjøl.

Lag puré av jordbær og 1 ss sitronsaft med stavmikser.

Lag puré av mango og 1 ss sitronsaft.

Lag puré av bringebærene, og mos gjennom en sikt for å fjerne frøene.

Lag puré av melonen, og bland inn mynten.

Rør inn en fjerdedel av sukkersirupen i hver fruktpuré, og bland inn en fjerdedel av den stive eggehviten.

Hell fruktmosene i små beger eller isformer. Etter ca. en time kan du plassere en teskje eller ispinne av tre i hver is.

Frys videre i ca. 3 timer.

is pressebilde melk.no til is-sak i Foreldre og Barn nr 7, 2012=

SHERBET (også kalt sorbett) er en vannis/fruktis som inneholder litt meieriprodukter. © melk.no

Jordbærsherbet

Ingredienser (til 4 porsjoner):

2 gelatinplater

1 ½ dl vann

150 g sukker

2 ss lys sirup

300 g jordbær

3 dl yoghurt med jordbær

SLIK GJØR DU:

Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Kok opp vann og sukker og tilsett sirup. Vri opp de bløtlagte gelatinplatene og ha dem i den varme sukkerlaken under omrøring. Hell laken i en hurtigmikser eller food processor og tilsett jordbær. Kjør til det er blitt en jevn og glatt masse og tilsett til slutt yoghurt. Hell massen i en bolle og dekk overflaten med plast.

Sett bollen i fryseren i ca. 2 timer til den er begynt å fryse inn. Ta den ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser/kjøkkenmaskin. Gjenta dette minst to ganger før sherbeten fryses endelig. Dekk overflaten med plast for å forhindre at det dannes iskrystaller på overflaten.

Tips: Dersom du har en iskremmaskin, er det bare å helle den avkjølte eggekremen i ismaskinen, følg bruksanvisningen til maskinen og kjør isen til den har fått konsistens som tykk softis. Ha den over i en form og frys den.

kilde: Melk.no

Kristiansand 13 Mars 2012 Matopptak for Hjemmet. Her er det kaker og desserter som står på menyen yoghurt-is fra Hjemmet nr 17, 2012 til Foreldre og Barn nr 7, 2012 gjenbruk er avklart=

YOGHURT OG IS - fullstendig på bærtur. © Anders Martinsen

Yoghurtis med jordbær

Ingredienser (til 8 porsjoner):

1 kurv jordbær

4 dl vaniljeis

4 dl jordbæryoghurt

2 eggehviter

1 lime, saft og skall

2 ss melis

SLIK GJØR DU:

Bland halvparten av jordbærene, vaniljeis og yoghurt i en blender. Pisk opp eggehvitene i en ren bolle slik at de nesten er helt stive, og bland dem med jordbærblandingen. Ha iskremblandingen i en sprøytepose og fordel den i porsjonsskåler eller i en bolle og frys (helst natten over).

Del opp de resterende jordbærene i små terninger og ha dem i en bolle sammen med melis, saft og skall fra limen. La bærene marinere i 15 min. La isen tine litt før servering. Pynt med jordbær.

(Tekst: Camilla Agerup/Hjemmet)

=

BESTEM SELV: Med eller uten sjokolade? © Petter Berg

Yoghurtis med (eller uten) sjokolade

Sett favorittyoghurten din i frysen i et par-tre timer (avhengig av mengden). Rør av og til. Ta ut før den er helt frossen, og kjør i blenderen.

Og er du glad i sjokolade? Mørk sjokolade er en smakfull kilde til antioksidanter, som hjelper immunforsvaret. Smelt sjokoladen i vannbad, dypp ispinnen i sjokoladen og frys i formen igjen.

Jukse litt? Sett en ispinne i en liten barneyoghurt, frys og server.

=

DOBBEL LYKKE: Denne isen er så sunn at den fint kan serveres til hverdags. Og smaken er så god at den også egner seg for fest. © Petter Berg

Solkremen som er best

10 av 16 solkremer inneholder farlige stoffer, men disse kan du stole på.

Grønn hverdag

Du trenger:

½ agurk

3 modne kiwi

1 moden pære

2 dl eplejuice

Saften av en halv lime

En håndfull sitronmelisse (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU:

Bland alle ingredienser og kjør til puré med en stavmikser. Ha i kiwi til slutt, slik at ikke de svarte frøene blir finknust. Frys ned i former.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!