Det at barn ikke liker fisk er ikke noe nytt. Men i stedet for å dynke litt saus over fiskepinner kan du faktisk lage en sunn fiskemiddag som barna dine kommer til å elske.

Trikset er å få barna med på matlagingen.

Dumpa Kanvas Musikkbarnehage er med i prosjektet Fiskesprell . Fiskesprell er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet og Eksportutvalget for fisk.

Gjennom prosjektet skal sjømat bli mer enn en del av meny, det skal også bli utgangspunktet for pedagogiske aktiviteter i barnehager.

- Vi lager varmmat sammen med barna hver dag. Og i alle fall to ganger i uka har vi fisk på menyen, sier pedagogisk leder i Dumpa Eva-Lena Elofson.

Og sammen med Tiril, Line, Silje og Sindre viser hun oss hvordan du kan lage sunne lakseburgere sammen med barna.

Oppskrift lakseburger til ti barn:

1200 g laksefilet

3 ss finhakket gressløk

3 ts salt

1 ts pepper

10 burgerbrød, pitabrød eller grovt brød

Salatblad, tomat og agurk

Dipp etter ønske

Fremgangsmåte:

Bruk kniv og skjærefjøl.

Skjær laksefileten i tynne skiver og skjær så disse i tynne strimler.

Skjær deretter strimlene på tvers så du får små terninger.

Hakk så over terningene med kniven. Bland den grovhakkede laksen med gressløken, salt og pepper.

Form flate lakseburgere og stek dem i stekemargarin eller olje på varm panne i to minutter på hver side.

Server burgeren i burgerbrød, pitabrød eller på en brødskive.

Les også:

Her er barnas favorittspill

Test: Frokost til barn

Test av barnekjeks

Vi tester fiskemiddager

fisk og barn

KONSENTRERT: Det å lage mat krever full konsentrasjon. Her er Sindre (6 år) godt i gang. © Foto: Elin Davidsen

Har du barn som er glad i pizza?

Prøv piratpizza:

La hver enkelt få lage sin pizza. Du kan enten lage pizzadeig, kjøpe ferdig bunn eller bruke pitabrød som alternativ.

Dette trenger du til 4 personer:

1 pizzabunn eller 4-6 pitabrød

400-500 g stekt seifilet i små biter

2 dl revet ost

pizzakrydder

1 porsjon tomatsaus eller ferdig pizzasaus på glass eller pose

Slik gjør du:

Lag tomatsausen, men sløyf vann/fiskekraft.

Dekk pizzabunnen med tomatsaus og legg

terninger av stekt sei over.

Dryss over pizzakrydder og strø revet ost på toppen.

Stek ved 180 grader til osten er smeltet og blitt gyllen.

Pizzabunn:

1 1/2 dl vann

1 ts salt

1 ss olje

25 g gjær

4 dl hvetemel

Tips:

Prøv med lettsaltet torsk eller godt utvannet klippfisk.

Del gjerne deigen, og la hver enkelt få lage sin egen pizza. Etter at du har kjevlet ut deigen til bunn, la den heve til dobbel tykkelse.

Oppskriftene er levert av Eksportutvalget for fisk .

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!