KRISTINES FAVORITT: Fastelavnsboller med makronmasse, krem og melisdryss. © Foto: Kristine Ilstad

Søndag er det fastelavn. Kristine Ilstad, som driver Norges største bakeblogg Det søte liv, er ikke i tvil om hva som er det beste med denne dagen: Skikkelig gode fastelavnsboller.

- Jeg bruker oppskriften Verdens beste boller, som er en litt annerledes bolleoppskrift enn den vanlige. Blant annet inneholder den melis i stedet for sukker, og melk, smør og melis skal kokes opp før den avkjøles og blandes med resten av ingrediensene, sier hun.

Har du ikke tid til å bake selv? Disse fastelavnsbollene lager du på 30 sekunder.

- En favoritt

Kristine startet bakebloggen Det søte liv for ti år siden, da hun hadde mammapermisjon med datteren Cecilie. Nå inneholder den mer enn 3300 oppskrifter, og vokser fortsatt. Det søte liv er Norges mest leste bakeblogg, og høsten 2014 ga Kristine ut jubileumsboken Det søte liv - Kristines favoritter, som samlet de beste oppskriftene hennes fra bloggen.

Denne bolleoppskriften er en av Kristines aller mest populære oppskrifter, og en av hennes egne favoritter også.

Oppskriften bruker hun som utgangspunkt for mange forskjellige typer gjærbakst, blant annet kanelboller, skoleboller og lussekatter.

- Den gir en fantastisk luftig og myk konsistens på bollene. Men alle bolleoppskrifter kan brukes til å lage fastelavnsboller, sier hun.

Ikke alle kan spise vanlige boller - men disse kan du servere til allergi-gjestene dine.

Mange varianter

I denne oppskriften er bollene bare fylt med krem. Men fastelavnsboller kan ha mange forskjellige typer fyll.

- Min favoritt er å fylle bollene med makronmasse før steking. Jeg bruker som regel makronmasse fra pose som røres ut med vann. Da triller du ut en bolle, klapper den flat og legger en klatt makronmasse på midten, før du snurper deigen sammen over fyllet og triller bollen rund igjen, sier Kristine.

Etter steking fyller hun de avkjølte bollene med krem i midten, og gir dem et generøst melisdryss på toppen.

- Du kan også smøre på makronmassen etter steking, under kremen. Eller du kan grave ut litt av innmaten i den underste bollehalvdelen etter at du har delt dem, og blande det med makronmasse før du legger det tilbake og fyller med krem, sier hun.

Det finnes strengt tatt få grenser når det gjelder fyll til fastelavnsboller. Fruktmos og syltetøy kan fungere utmerket, det samme kan vaniljekrem.

- I Finland er det vanlig å legge skiver av marsipan under kremen, og det kan også være godt å bruke sjokoladepålegg. Det er egentlig bare å bruke fantasien og ta de smakene man selv liker best, sier Kristine.

Ferskvare

Bollene kan bakes kvelden før og pakkes inn i plast til de skal spises, eller de kan lages i forveien og fryses. Det siste kan være lurt, ettersom denne oppskriften gir en nokså stor porsjon på omtrent 40 boller. Da kan du ta ut av fryseren bare så mange som du vil fylle med krem, og spare resten til en senere anledning.

- Fastelavnsboller er ferskvare, fordi kremen smaker best helt nypisket. Jeg ville ikke laget dem noe særlig mer enn fire-fem timer før du skal spise dem. Husk også å la de kremfylte bollene stå kjølig fram til servering, for pisket krem kan korne seg og bli sur hvis den står for lenge i romtemperatur, råder Kristine.

EPLEFYLL: Fastelavnsbollene kan også fylles med eplemos og krem og få et lite dryss kanel oppå melisen. © Foto: Kristine Ilstad

Tips fra Kristine

  • Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.
  • Dette er en stor porsjon som gir ca 40 boller. Mengden pisket kremfyll er beregnet til alle bollene, så du bør redusere mengden hvis du ikke vil fylle alle bollene. De bollene du ikke bruker, er fine å fryse til senere. Du kan også bruke halvparten av deigen til å lage rosinboller, kanelboller, hvetekrans, skolebrød eller lignende.
  • Steketemperaturen på 250°C er veldig varm, og passer best til vanlige hveteboller uten fyll. Du kan redusere varmen til 230°C hvis du synes det er vanskelig å få fin bakst med så høy steketemperatur, eller hvis du skal fylle bollene med for eksempel smør og sukker. Lager du kringler eller større hvetekaker, er det best å gå ned i temperatur til 210°C, fordi kaken da trenger lengre steketid for å bli gjennomstekt.
  • Kremboller bør serveres samme dag, så bollene er helt myke og den piskede kremen helt fersk!

Verdens beste fastelavnsboller

Ingredienser:

  • 1 liter melk
  • 300 g smør
  • 250 g melis
  • 100 g gjær
  • 0,5 ts kardemomme
  • 1,5 kg hvetemel

Fyll:

  • 6 dl kremfløte
  • 2 ss sukker

Pynt:

  • melisdryss

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel. Elt deigen til den er smidig.

Trill ut bollene med én gang (ca 40 stk) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.

Stek bollene midt i ovnen ved 250°C i 7-10 min. Avkjøl.

Før servering piskes kremfløten sammen med sukkeret til luftig krem.

Del bollene på midten og fyll dem med krem. Legg på lokket og sikt over rikelig med melis.

SJOKOLADE OG KREM: Nugatti egner seg godt som fyll i fastelavnsbollene.

SJOKOLADE OG KREM: Nugatti egner seg godt som fyll i fastelavnsbollene. © Foto: Kristine Ilstad

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!