Fastelavn betyr egentlig "kvelden før fasten", og omfatter de siste tre dagene før fastetiden. I Norge er det vanlig å plukke inn bjerkegreiner og lage fastelavnsris ved å feste fjær på greinene. Dette er en hyggelig aktivitet å gjøre med barna. Fastelavnssøndag er det fastelavnsboller som gjelder.

Denne bolleoppskriften, gir saftige, gode og himmelsk luftige boller:

Du trenger:

200 g smør

7 dl melk

50 g gjær

1,2 kilo mel

125 g sukker

2 ts kardemomme

Slik gjør du:

  • Hell håndvarm melk med utblandet gjær i det tørre, og elt godt for hånd.
  • Hev på et trekkfritt sted i ca. 1 time. Elt igjen og form boller, kringler eller vaniljesnurrer.
  • Til vaniljesnurrene smører jeg på ferdig vaniljekrem, ruller sammen og klipper snurrene passe store og legger dem i en form.
  • En liten dæsj kanel på toppen gjør godt. Etterhev i ca. 20 minutter med plastfolie over.
  • Stek i ca. 8-10 min på 250 grader. Pensle med vann når de tas ut.
  • Nyt!

Baker du med barna er det gjerne pyntingen som er mest stas. Her har vi pyntet bollene med melis og fargerike nonstop. For klassiske fastelavnsboller kan de som ønsker det få bollen sin skåret i to på langs og fylt med pisket krem og syltetøy. En annen vri er å fylle bollene, før steking, med kranskekakemasse, makronfyll eller marsipan. Dekadent og deilig!

Les også:

Se video: perfekte fastelavnsboller

Slik lager du boller med fyll

Dette bør barnehagen servere barna

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!