mat etter skoletid

GRØNNSAKER: Skjær opp grønnsaker eller legg til rette for at barna kan gjøre det selv. © FOTO: Colourbox

En sunn skolematpakke kan du lett gi barna dine, men maten de putter i seg når de kommer hjem fra skolen har du kanskje mindre kontroll over. Med enkle grep kan du imidlertid hindre dem fra å proppe i seg ukokte nudler eller drikke seg mette på sjokolademelk.

Les også: Fargerike smoothier

- Det handler om tilgjengelighet, at ting står fremme når barna kommer hjem fra skolen, sier Cathrine Borchsenius og Lise von Krogh, ernæringsfysiologer i Klikk.no.

Utfordringen er at det vil kreve litt mer jobb fra foreldrene, men med god planlegging er det mulig å gi barna sunne alternativer selv når man ikke er der og passer på.

Oppskårne grønnsaker

Ett av ernæringsfysiologenes tips er å ha oppskårne grønnsaker som gulrøtter, blomkål og agurk stående fremme. Til dette kan man lage en dip av Kesam og en liten dash med dippulver.

Frukt og nøtter på bordet

Ifølge Lise von Krogh går det mer til søtsaker og brus enn til fisk i en vanlig, norsk familiehusholdning. Potensialet for å gjøre endringer er derfor godt.

For eksempel er det bedre å la barna spise frisk frukt i stedet for å drikke fruktjuice, som inneholder like mye sukker som brus.

La en skål med frukt stå fremme, som for eksempel druer som er lett for barna å plukke, eller minibananer, selv om disse koster litt mer enn vanlige bananer.

- Man bør ikke som foreldre tenke pris når det gjelder innkjøp av sunne ting som blant annet frukt, heller bare pøse på, supplerer Cathrine Borchsenius.

En bolle med nøtter kan gjerne også stå fremme.

Smoothie

Smoothier er et annet alternativ som trekkes frem. Frosne bær iblandet litt Biola og Mana juice er gode sultstoppere for blodsukkerfattige barn som kommer slitne hjem fra skolen.

I smoothien kan man gjerne også blande inn litt havregryn.

Klare matregler

Utfordringen med sultne skolebarn er at de kommer hjem bare et par timer før middagen er klar, og dersom de propper i seg orker de ofte lite når middagsmaten settes på bordet. Da gjelder det at man som foreldre er tydelig på hva barna kan spise og hvor mye.

Er det en ettermiddag uten aktiviteter, behøver ikke barna spise seg mette på et mellommåltid. Da bør regelen være at det fortsatt skal være god plass til middagen.

Handler det derimot om en ettermiddag med mange aktiviteter, kan det være fornuftig å utsette middagen til kvelden og heller la barna spise et godt mellommåltid.

mat etter skoletid

ISVANN: HAr du isvann f.eks med sitron stående i kjøleskapet kan det være mer fristende enn juice eller saft. © FOTO: Colourbox.com

Smoothie med bjørnebær

BJØRNESMOOTHIE: Frosne bjørnebær med banan og kulturmelk ¿ helt enkelt. © Foto: melk.no

Brød og grove pannekaker

De litt større barna kan fint klare å lage sin egen mat når de kommer hjem fra skolen. Grove pannekaker kan være et fint alternativ for disse, og et godt og mettende måltid dersom fritidsaktiviteter venter rundt neste halvtime.

Grove brødskiver med sundt pålegg er også et alternativ. Kokt skinke, leverpostei med sunne oljer og kaviar med omega 3 er gode pålegg. I tillegg er både italiensk salat og rødbetsalat sunt pålegg med gode fettsyrer.

Les også: De beste barnebrødene

Dropp juicen

Sultne barn er også tørste. La dem drikke lettmelk og vanlig Biola i stedet for juice og smakstilsatt Biola (mye sukker i denne). Eventuelt kan frukt-Biolaen blandes opp med vanlig Biola.

Juice kan heller være forbeholdt helgen. Men vil man likevel servere dem midt i uken, bør det begrenses til ett lite glass om dagen.

- Man kan jo ha en mugge med iskaldt vann og en appelsinbåt stående i kjøleskapet, både for å sette litt farge og smak på vannet, foreslår Lise von Krogh.

Les også: Test av barnejuice

Styr unna barneprodukter

Rådet fra ernæringsfysiologene er å droppe de typiske barneproduktene, fordi disse gjerne er tilsatt mye sukker. Unntaket er brunosten fra Litago. Den er den eneste som er tilsatt jern.

Fiskekaker

Sunn og enkel mat er nøkkelen for sultne barn som velter inn etter dagens skoleøkt. De griper det som er lettest å lage, og som gjerne også smaker best.

Ferdigstekte fiskekaker er både enkelt og godt. Større barn klarer også å varme dem i stekepannen selv.

God pastarett

Pasta er ikke det mest næringsrike du kan servere barna dine. Den lyse inneholder ingen verdens ting, og nudler havner i samme klasse. Grov pasta er litt bedre, og den kan man lage en velsmakende etter-skolen rett av som barna kan få en gang i uken, slik at man møter dem litt på det de helst spiser. Ha et glass med pesto eller annen ferdig pastasaus stående som barna kan varme opp selv.

mat etter skoletid

SUPPE FRA I GÅR: Ikke kast supperestene! Kanskje barna kan spise suppe etter skolen? © FOTO: Colourbox.com

Litt planlegging

Skal man ha kontroll på hva barna spiser når de kommer hjem fra skolen, krever det litt innsats fra foreldrene i form av planlegging, og at man avsetter noen minutter kvelden før til å lage ferdig porsjoner.

En enkel suppebolle kan gjerne lages ferdig kvelden før. Linsesuppe med grovt brød er et godt forslag. Og i butikken finnes prosjonspakker med ferdiglaget suppe å få kjøpt. Tomatsuppen kan for eksempel suppleres med opphakkede tomater.

Les også:Test av frokostblandinger

Her har du et par forslag til mat barna kan lage:

Erik Hannemann

Røkt laks med rosépepper og crème fraîche

Denne oppskriften er skapt for de aller travleste dagene. Du er ferdig med sausen før du er ferdig med pastaen. Alt du trenger er litt røyket laks, pasta og litt crème fraîche.

Til 2 porsjoner:

400 g pasta

200 g røkt laks

3 ss crème fraîche

1 ss rosépepper

8 stk sukkererter

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!