- Matpakka er ikke en del av folkesjela, det er bare noe nordmenn tror

Forslag til matpakke i boks

Dropper du matpapiret og heller putter ting i bokser (gjerne små bokser/pakker oppi en større), kan du være mye mer kreativ i forhold til hva barna får med seg på skolen:

 • Babybel eller Litago småoster
 • Kokt egg eller eggerøre
 • Skinkeruller eller skinkestaver
 • Kjøttboller
 • Biter av sursild eller makrell i en liten boks
 • En liten bokscottage cheese eller kesam med rørte bær påK
 • Kyllinglår
 • Staver av gulrot, kålrot og agurk
 • Paprikaringer
 • Cherrytomater
 • Sukkererter
 • Kokte brokkolibuketter
 • 1/2 kiwi
 • Fruktbiter (pakket tett i plast så de ikke blir brune)
 • Valnøtter, mandler, cashwenøtter, pistasjenøtter m.m.
 • Oliven
 • Et beger yoplait Dobbel 0 % yoghurt
 • Rørte salatbønner (som er skylt)

Kilde: Barn i balanse, Fedon Lindberg og Merete Hansen Møllerud, Gyldendal Norsk Forlag AS

Indremedisiner, matekspert og riksmatpappa Fedon Lindberg (ekstern lenke) snakker, om enn noe gebrokkent, i klar tale. I høst ga han ut boken Barn i Balanse (ekstern lenke) sammen med klinisk ernæringsfysiolog Merete Hansen Møllerud. I boken tar Lindberg et oppgjør med etablerte sannheter, blant dem: Matpakken. Den kostholdsinteresserte grekeren ser Norge litt på avstand, og finner dermed byller og skjønnhetsflekker som vi ikke alltid liker at settes under lupen.

For mye brødmat

Det var sånn han feide inn på banen rundt tusenårsskiftet, ved å peke på det typisk norske og si at det var ikke sunt for oss: Brødskive med brunost (ekstern lenke), blant annet. Poteten. Matvarer vi så på som sikringskost. Det stakk i folkejsela.

Men ikke så mye, for snart et tiår senere er poteten fortsatt fast middagstilbehør og nistematen vi sender med barna våre, består i 99 prosent av tilfellene av brødskiver - (ekstern lenke) selv om også frokosten og kveldsmaten er brødbasert. Riktig nok har brødkvaliteten forbedret seg betraktelig etter kostholdsdebatten, men fortsatt blir det for mye brød på norske barn og voksne, har Lindberg sagt. Om og om igjen.

Feil oppfatning

- Matpakka er ikke en del av folkesjela, det er bare noe nordmenn tror, sier doktor Lindberg, og opplyser om at nistematen ble innført som en ovenfra-og-ned-aktig matreform rett før andre verdenskrig. Med andre ord: Vi, folket, ble nærmest påtvunget nistematen. Matpakke er en oppfinnelse som så dagens lys i Oslo i 1932 (ekstern lenke). I løpet av kort tid tok matpakkene over som skolemat i hele landet, og etter hvert ble det også vanlig som lunsj på jobben. Forskere kaller det den mest dramatiske endringen i norsk matkulturs historie.

- Norge var et fattigland opp til et visst punkt, og det var sentralt å være selvforsynt med mat helt fram til landet ble medlem av EØS. At man var selvforsynt og nøysom, viste man ved å ta med seg nistepakke. Det var viktig at nistepakka var lett å lage og ta med seg, og den ble laget av lokale råvarer som man hadde tilgang på året rundt. Den gangen var det mindre import av matvarer, men melk, brød og pålegg hadde man, sier Fedon Lindberg, som også har advart høylytt mot nasjonens høye brusforbruk og svært lave inntak av grønnsaker, nøtter og belgfrukter.

Nøysomme rikinger

- Det ligger i den norske folkesjela å være nøysomme, ikke bruke så mye. I alle fall henger det igjen på noen områder, som hverdagsmat. Når nordmenn skal pusse opp badet, føler de forpliktet å gjøre det selv, humrer han og høres litt oppgitt ut.

Det er kanskje ikke så rart, for den driftige grekeren har viet livet sitt til å opplyse oss nordmenn om hva som er sunnere og mindre sunn mat. Likevel holder de fleste av oss fast på sikringskosten samtidig som "brutto nasjonalvekta" går opp. Men hvorfor er det egentlig sånn? Hvorfor velger vi, som nasjon, nistemat til barna våre fremfor fersk mat i skolekantine?

- Politikk, sier Lindberg. - Ernæringspolitikken var at man skulle ha med seg matpakke på jobb etter verdenskrigen. Men hvorfor politikken er lik nå, det skjønner jeg ikke. Nå dekker brød godt over 25% av kaloriinntaket til nordmenn. Legger man til sukker, kommer vi over 40%. Dette bare fra to matvarer som begge belaster blodsukkeret mye!

Ernæringsekspert Cathrine Borchsenius uttalte mandag til Klikk Foreldre at brødet også står for en betydelig del av norske barns saltinntak.

- Vi spiser for mye salt, og brød er en av saltkildene for barn. Selv om barn skal spise veldig mye brød for at dette blir skadelig, kan dette være et argument for å bake brød selv, sa hun.

Se Klikk Foreldres store test av brød til barn her.

Matpakke

IKKE SÅ GOD: Noen har, noen har ikke. Det er også forskjell på innholdet barna får meg seg. Dersom alle barn fikk samme tilbud, ville de forskjellene utlignes, mener forsker Oddrun Samdal. © Foto: Scanpix

- Puslete tiltak på kostholdsfronten i Norge er et overordnet politisk problem.

Spisepause

USUNT: Lyst brød er fullt av raske karbohydrarter. Nordmenn som spiser brød til frokost, middag og lunsj, dekker 25 prosent av sitt daglige kaloriinntak bare med brød, sier Lilndberg. © Foto: Scanpix/ Berit Roald

Pålegg er mat - brød er tilbehør

Fedon påpeker at mennesker ikke er skapt for å spise en diett som i hovedsak består av korn og brød, slik nordmenn gjør når vi spiser brødmat til frokost, lunsj og middag.

- Er det grunnen til at mange barn plukker av pålegget og lar skiva ligge igjen?

- Ja. Og det er helt ok. Brød er tilbehør, sier "matfar", og fortsetter historietimen.

- Tidligere, før den industrielle revolusjon, hadde man hovedmåltidet midt på dagen. I dag spiser vi hovedmåltidet mellom klokken fem og syv på kvelden! Vi burde spise hovedmåltidet midt på dagen. Det er det "middag" betyr. Men det skyldes endringer på måten vi lever og arbeider, de fleste har kontorjobber og det har blitt en vane å spise hovedmåltidet sent, som er vanskelig å forandre. Mennesker er vanedyr. I Hellas sier man at når man dør, forlater sjelen kroppen først - så vanen.

Brutte løfter

Under valgkampen i 2005 gikk SV ut og lovte at de, hvis de kom i regjering, skulle sørge for gratis skolemat på alle skoler i Norge. Senere ble løftet moderert til at regjeringen skulle legge til rette for skolemat, dermed ble lite gjort (eksterne lenker).

- Puslete tiltak på kostholdsfronten i Norge er et overordnet politisk problem. Politikerne har ikke helt skjønt at menneskene er den største ressursen Norge har. Det har ikke det norske folket heller. Spør man folk på gata hva Norges viktigste ressurs er, svarer de olje. Og fisk. Men innbyggerne er den viktigste ressursen i et hvilket som helst land!, sier doktor Lindberg.

- Finland har færre naturressurser enn Norge, men de har det beste utdanningssystemet i verden og har skjønt at man må inkludere sunn mat på skolen for at elevene skal kunne ta imot læring på best mulig måte. Og det gjør en kjempeforskjell. Elevene er mer våkne og uthvilte, og de lærer bedre, sier Lindberg, som oppfordrer norske foreldre til å gjøre opprør.

=

© Foto: Cappelen

Pastasalat med brokkoli, blomkål og skinke

250 g pastarør/skruer

1 fedd hvitløk

1/2 bunt brokkoli

1/4 hode blomkål

1 1/2 dl kesam

saft av 1/2 sitron

1/4 ts sukker

1/2 ts salt

Pepper

Noen skiver spekeskinke eller vanlig påleggskinke

Husk å koke pastaen 1-2 min kortere når den skal i kald salat. Kok den i lettsaltet vann sammen med hvitløksfeddet. Ha i brokkoli og blomkål de siste 2 min. Hvelv over i dørslag og sett under kaldt vann (stopper kokeprosessen). Ta ut feddet og ha pastaen tilbake i kasserollen. Mos hvitløken sammen med kesam, sitron, sukker, salt og pepper. ha dette over pastaen og grønnsakene og rør det godt sammen. Pakk inn noen skiver med skinke i plastfolie som du sender sammen med pastasalaten. Send også med gaffel.

Kilde: Matpakka, Marit Røttingnes Westlie og Øystein Westlie (Cappelen)

I egne hender

- For å endre ernæringspolitikken, må det kanskje en folkeaksjon til. Det, og at media formidler mer av den kunnskapen som finnes, slik at det kostholdsekspertene bidrar med av informasjon, kommer ut til folket. Samtidig har næringsmiddelindustrien og dagligvarehandelen et stort ansvar. Norge er på god vei til å bli et overvektig og sykere samfunn.

- Du mener at foreldrene skal slå seg sammen og kreve sunn mat i skolen?

- Ja. Enten det, eller så må de ta saken i egne hender.

- Men hva skal vi gjøre, da?

- Bli kvitt matpapiret og bruk boks i stedet. Da har du et nytt format som du kan fylle, sier Fedon Lindberg.

- Jeg sender deg et utdrag fra boken min med forslag til hva man kan i oppi boksen, smiler doktor Lindberg (se faktaramme).

En annen bok som igså gir mange gode oppskrifter til matboksen, er Matpakka av Marit Røttingsnes Westlie og Øystein Westlie. Her er mange forslag til søte brødskiver, men boken har også et helt kapittel som heter Salater og småretter. Her finner du blant annet Råstekte poteter med sesamfrø, Pastasalat med brokkoli, blomkål og spekeskinke (se faktaramme) og Stekt ris, egg, erter og salami. Boken er utsolgt i innbundet utgave, men finnes fortsatt i heftet utgave (eksterne lenker).

Les også:

Slik går du opp i vekt

Derfor har hun vondt i hodet

Middag på 15 minutter

Slik arver du ned hytta

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!