Hjemmelaget iskrem

Disk opp med hjemmelaget is i barnebursdagen

Du klarer fint å lage iskrem til selskapet selv.

TA DET KULI: Iskremklovner med Nonstop og marengs - eller fruktis av mango, grønn melon, bringebær og jordbær?
TA DET KULI: Iskremklovner med Nonstop og marengs - eller fruktis av mango, grønn melon, bringebær og jordbær? Foto: stockfood
Sist oppdatert

Her er noen oppskrifter på deilig, hjemmelaget iskrem. Jordbærsherbet... Fruktis på skje... Iskremklovner... Yoghurt-is, med eller uten sjokolade... Mmmmmm!

Sett grensene selv: Sunt som bare det, eller søtt så det holder? Med bær eller fløte?

Iskremklovner

Du trenger (til 4 porsjoner):

Marengs:

4 eggehviter

1/2 ts hvitvinseddik

240 g fint sukker (fås kjøpt i velassorterte matbutikker, alternativt kan vanlig sukker brukes)

Til klovnene:

4 kuler iskrem

4 iskremkjeks

Nonstop eller Smarties

Rød melisglasur

Hvit melisglasur

Grønn melisglasur

SÅ GØY - og så godt!
SÅ GØY - og så godt! Foto: Stockfood / CV press

SLIK GJØR DU:

Marengs: Forvarm ovnen til 180 grader. Pisk eggehvitene til skummet er stivt. Tilsett eddik og fortsett å piske. Tilsett litt sukker av gangen, til alt er oppløst og marengs-massen er stiv og blank. Bruk kakesprøyte eller skje og lag små reder med diameter ca. 8 cm på en bakeplate med bakepapir. Skru ned varmen til 100 grader og stek marengsen i ca. 1 time.

Les også: 20 ulike muffins med samme oppskrift

Pynt: Plassér en kule med iskrem i hvert marengsrede og lag ansikter og pynt med Nonstop og melisglasur.

Fruktis på skje (uten fløte)

Du trenger:

200 g sukker

200 g jordbær

2 ss sitronsaft

200 g mango

OPPSLUKT AV FRUKT: mango, bringebær, jordbær, grønn melon.
OPPSLUKT AV FRUKT: mango, bringebær, jordbær, grønn melon. Foto: Stockfood / CV press

200 g bringebær

200 g grønn melon

1 ts mynte, finhakket

1 eggehvite, stivpisket

SLIK GJØR DU:

Kok opp sukker i en kjele med 2,5 dl vann. La det koke i ca. 5 minutter. Avkjøl.

Lag puré av jordbær og 1 ss sitronsaft med stavmikser.

Lag puré av mango og 1 ss sitronsaft.

Lag puré av bringebærene, og mos gjennom en sikt for å fjerne frøene.

Lag puré av melonen, og bland inn mynten.

Rør inn en fjerdedel av sukkersirupen i hver fruktpuré, og bland inn en fjerdedel av den stive eggehviten.

Hell fruktmosene i små beger eller isformer. Etter ca. en time kan du plassere en teskje eller ispinne av tre i hver is.

Frys videre i ca. 3 timer.

Jordbærsherbet (is uten egg)

Ingredienser (til 4 porsjoner):

SHERBET (også kalt sorbett) er en vannis/fruktis som inneholder litt meieriprodukter.
SHERBET (også kalt sorbett) er en vannis/fruktis som inneholder litt meieriprodukter. Foto: melk.no

2 gelatinplater

1 ½ dl vann

150 g sukker

2 ss lys sirup

300 g jordbær

3 dl yoghurt med jordbær

SLIK GJØR DU:

Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Kok opp vann og sukker og tilsett sirup. Vri opp de bløtlagte gelatinplatene og ha dem i den varme sukkerlaken under omrøring. Hell laken i en hurtigmikser eller food processor og tilsett jordbær. Kjør til det er blitt en jevn og glatt masse og tilsett til slutt yoghurt. Hell massen i en bolle og dekk overflaten med plast.

Les også: Seks kaker som tar under to minutter å lage

Sett bollen i fryseren i ca. 2 timer til den er begynt å fryse inn. Ta den ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser/kjøkkenmaskin. Gjenta dette minst to ganger før sherbeten fryses endelig. Dekk overflaten med plast for å forhindre at det dannes iskrystaller på overflaten.

Tips: Dersom du har en iskremmaskin, er det bare å helle den avkjølte eggekremen i ismaskinen, følg bruksanvisningen til maskinen og kjør isen til den har fått konsistens som tykk softis. Ha den over i en form og frys den.

Kilde: Melk.no

Yoghurtis med jordbær

Ingredienser (til 8 porsjoner):

1 kurv jordbær

YOGHURT OG IS - fullstendig på bærtur.
YOGHURT OG IS - fullstendig på bærtur. Foto: Anders Martinsen

4 dl vaniljeis

4 dl jordbæryoghurt

2 eggehviter

1 lime, saft og skall

2 ss melis

SLIK GJØR DU:

Bland halvparten av jordbærene, vaniljeis og yoghurt i en blender. Pisk opp eggehvitene i en ren bolle slik at de nesten er helt stive, og bland dem med jordbærblandingen. Ha iskremblandingen i en sprøytepose og fordel den i porsjonsskåler eller i en bolle og frys (helst natten over).

Del opp de resterende jordbærene i små terninger og ha dem i en bolle sammen med melis, saft og skall fra limen. La bærene marinere i 15 min. La isen tine litt før servering. Pynt med jordbær.

(Tekst: Camilla Agerup/Hjemmet)

Yoghurtis med (eller uten) sjokolade

Sett favorittyoghurten din i frysen i et par-tre timer (avhengig av mengden). Rør av og til. Ta ut før den er helt frossen, og kjør i blenderen.

Og er du glad i sjokolade? Mørk sjokolade er en smakfull kilde til antioksidanter, som hjelper immunforsvaret. Smelt sjokoladen i vannbad, dypp ispinnen i sjokoladen og frys i formen igjen.

Jukse litt? Sett en ispinne i en liten barneyoghurt, frys og server.

BESTEM SELV: Med eller uten sjokolade?
BESTEM SELV: Med eller uten sjokolade? Foto: Petter Berg

Grønn hverdag (uten egg, sukker, fløte og melk)

Du trenger:

½ agurk

3 modne kiwi

1 moden pære

DOBBEL LYKKE: Denne isen er så sunn at den fint kan serveres til hverdags. Og smaken er så god at den også egner seg for fest.
DOBBEL LYKKE: Denne isen er så sunn at den fint kan serveres til hverdags. Og smaken er så god at den også egner seg for fest. Foto: Petter Berg

2 dl eplejuice

Saften av en halv lime

En håndfull sitronmelisse (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU:

Bland alle ingredienser og kjør til puré med en stavmikser. Ha i kiwi til slutt, slik at ikke de svarte frøene blir finknust. Frys ned i former.

Denne saken ble første gang publisert 15/07 2012, og sist oppdatert 03/04 2018.

Les også